10 lucruri despre bani pentru copiii de 10 ani

10 lucruri despre bani pentru copiii de 10 ani
Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Este datoria parintilor sa ii invete pe copii despre bani si sa ii ajute sa isi formeze obiceiuri sanatoase”, spune Jayne Pearl, coautoare a Kids, Wealth, and Consequence. Pentru a evita interpretarile eronate ale copilului despre ce sunt banii si cum se folosesc, Jayne Pearl recomanda 10 lucruri pe care un copil trebuie sa le stie pana la varsta de 10 ani pentru a gestiona eficient banii si pentru a depasi mai usor dificultatile.

Iata cele 10 recomandari ale autoarei Jayne Pearl pentru copilul tau

1. Banii nu cresc in copaci

Atunci cand copiii ne vad folosind bancomatele, ei nu constientizeaza ca banii sunt o resursa limitata si incep sa creada ca oricand poti scoate de la bancomat, indiferent de suma.  Este necesar sa ii explici copilului ca banii se castiga muncind si ca bancomatul este  doar o alta metoda de a avea acces la ei.

2. Incadrarea intr-un buget

Primul pas pe care trebuie sa il faci pentru a-l invata pe copil cum sa gestioneze banii este sa ii dai o suma pe care sa o aiba in responsabilitate si pe care o poate folosi in functie de ceea ce isi doreste. Daca se  ajunge in situatia in care isi cheltuie toti banii pentru un joc si nu mai are bani pentru altceva ce isi doreste, nu este un lucru rau. “Invata astfel, consecintele cheltuirii toti banilor dintr-o data” spune Pearl.

3. Lucrurile bune vin catre cei care stiu sa astepte

Sa il inveti pe copil care sunt avantajele asteptarii si alegerea satisfactiei pe termen lung in locul celei de moment, ii va forma un obicei care ii va aduce foarte multe avantaje si succes. Pentru a-l ajuta sa inteleaga mai bine, poti alege o varianta practica pe care sa o aplici chiar la tine acasa. Spre exemplu, puteti face o pizza impreuna, folosind ingredientele pe care le aveti acasa si care ii plac copilului, iar apoi incalziti o pizza congelata. Pizza facuta in intregime de voi dureaza mai mult decat cea congelata, insa gustul este mult mai bun.

Cele mai usoare jocuri prin care il poti invata pe copil despre bani

8 greseli care pot ruina succesul copilului tau

4. Nu cheltui banii imediat ce ii primesti

Prevenirea cheltuielilor impulsive este in stransa legatura cu amanarea satisfactiei de moment. Poti sa ii arati asta copilului prin puterea exemplului. Inainte sa mergeti la cumparaturi, stabiliti un buget in care sa va incadrati. Faceti si o lista cu produsele de care aveti nevoie si ce suma doriti sa alocati pentru fiecare produs astfel incat sa va incadrati in bugetul stabilit. Astfel, copilul va intelege ca aceasta este o rutina si isi va insusi acest obicei.

5. Economisirea poate fi distractiva

Atunci cand copilul isi doreste o jucarie noua, dar nu mai are bani de buzunar pentru aceasta, este o oportunitate foarte buna pentru a-l invata despre economisire si despre avantajele acesteia.  O data ce a economisit destul, mergeti impreuna la magazin pentru a cumpara jucaria mult asteptata. Astfel, copilul nu va uita niciodata satisfactia unui castig pentru care a depus efort si pentru care a avut rabdare.

6. Tine evidenta banilor

Atunci cand copilul stie exact pentru ce anume isi foloseste banii si cat aloca pentru fiecare nevoie in parte, deja abilitatile de organizare si de gestionare sunt in curs de dezvoltare. Poate folosi un carnetel sau un program pe calculator pentru a tine evidenta banilor si la care poate avea acces ori de cate ori simte nevoia.

7. Fa o lista de dorinte

Uneori, este greu pentru copii sa isi seteze prioritatile. Pentru a-i usura treaba, poti sa il ajuti sa isi dea seama care ii sunt dorintele si cum poate sa isi organizeze banii de buzunar pentru a le implini. Dupa ce ati terminat lista, discutati despre importanta fiecareia, astfe incat sa le puneti intr-o ordine.

8. Foloseste economisirea in cel mai avantajos mod

Daca intelegerea copilului iti permite, ii poti vorbi despre dobanda si despre cum poate folosi acest concept in avantajul lui. Pentru inceput ii poti explica despre conturile de economisire si despre dobanda adaugata la acestea si despre situatiile in care se apeleaza la aceasta varianta.

9. Importanta gandirii critice

Sa fii sceptic nu este un lucru rau. Daca nu iti doresti un copil care sa creada tot ceea ce ii este prezentat si sa poata lua cele mai bune decizii pentru el, atunci este necesar sa ii explici de ce este bine sa isi puna intrebari si sa aiba dubii. Evident ca este important ca scepticismul sa fie intr-o masura echilibrata, astfel incat concluzia la care va ajunge in urma gandirii critice sa fie cea mai apropiata de realitate.

Ce poti sa-l inveti pe copil despre bani in functie de varsta

Cum sa folosesti jocurile pentru a-l invata pe copil despre bani

Un bun inceput pentru acest lucru este sa incepi sa ii explici despre cum sunt facute reclamele, care este scopul lor, folosind exemplele concrete pe care le vede la televizor.

10. Actele de caritate

Poti sa il inveti pe copil sa daruiasca atunci cand are posibilitatea, prin donarea unei sume in scopul actelor de caritate. Reaminteste-i ca nu conteaza cat de mult oferi, ci faptul ca alegi sa impartasesti din abundenta ta si celor care nu se bucura de acelasi noroc.

Daca reusesti sa il inveti pe copil importanta acestor lucruri, acesta va fi mult mai pregatit pentru a intampina diversele situatii financiare care pot aparea si va lua decizii mult mai chibzuite decat daca nu ar fi avut aceste notiuni.

Sursa foto: www.pixabay.com

Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Trimite mai departe

Comentarii