4 pasi simpli sa-l inveti pe copil diferenta dintre nevoi si dorinte

4 pasi simpli sa-l inveti pe copil diferenta dintre nevoi si dorinte
Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Atunci cand copiii le cer parintilor lor sa le cumpere ceva, numerosi parinti iau decizia in functie de suma de bani disponibila pe card sau in portofel.

Astfel, daca are banii necesari si aceasta cheltuiala nu afecteaza cheltuielile de baza ale familiei, este foarte probabil ca mama sau tata sa ia decizia de a-i cumpara copilului obiectul dorit.

In schimb, daca este vorba despre un obiect sau un serviciu scump, pentru care parintele nu dispune de banii necesari, cea mai probabila decizie va fi cea de refuz.

Totusi, luand decizia exclusiv pe baza sumei de bani disponibile, nu reusim sa-i invatam pe copii un lucru important care sta la baza educatiei financiare sanatoase. Este vorba despre diferenta dintre nevoi si dorinte.

Cum il inveti pe copil sa fie destept in legatura cu banii sai

Primii pasi in educatia financiara. 3 jocuri simple cu bani pentru copilul de 3-4 ani

Dupa cum, probabil, ai observat, copiii isi doresc foarte multe lucruri. Ii poti explica, intr-un moment linistit si lipsit de tensiune, care este diferenta dintre nevoi si dorinte.

Nevoi

Nevoile sunt acele lucruri de care avem nevoie pentru a supravietui, pentru a duce o viata normala. In aceasta categorie intra:

  • locuinta (cu costurile aferente: chirie/rata la banca, intretinere, caldura, curent electric etc.)
  • mancare si apa
  • produse de igiena
  • produse pentru mentinerea sanatatii
  • imbracaminte si incaltaminte (confortabile si potrivite)

Specialistii americani in finante personale spun ca orice depaseste limitele conturate mai sus iese din sfera nevoilor. Adica, de exemplu, o casa excesiv de mare, o masina noua, haine de firma, delicatesele alimentare sau bauturile scumpe sunt dorinte.

Tu strangeai bani la pusculita? Copilul tau nu prea poate. Uite de ce

Top 4 lucruri despre bani pe care sa le spui copilului de gradinita

Dorinte

Dorintele sunt acele lucruri pe care ti le doresti, la un moment dat, dar de care te poti dispensa, caci nu afecteaza traiul cotidian.

De regula, dorintele oamenilor tintesc sa satisfaca alte nevoi, dincolo de cea de supravietuire. Astfel, ele vizeaza nevoia de relaxare, de creare a unei anumite imagini in fata altor persoane, de exprimare intr-un anumit mod etc.

Odata facuta distinctia dintre nevoi si dorinte, tin sa subliniez faptul ca asta nu inseamna in niciun caz ca trebuie sa ne limitam strict la acoperirea nevoilor de baza. In viata trebuie sa traim, sa ne bucuram de lucruri, nu doar sa supravietuim. Totul este sa stim unde este limita pana la care ne permitem anumite produse sau servicii si sa ne oprim la timp, evitand situatiile in care riscam sa cheltuim sume mari de bani, pe datorie, pentru un obiect sau un serviciu de lux, dupa care sa nu putem rambursa imprumutul.

Asadar, sa nu ne grabim sa le limitam copiilor dorintele. Insa nici sa le cumparam totul atunci cand ei cer nu este o solutie tocmai buna. Si ne putem folosi de momentele in care copilul ne cere sa-i cumparam un obiect scump pentru a stabili anumite reguli referitoare la dorinte si nevoi.

Cuvintele care iti condamna copilul sa nu aiba suficienti bani

Copiii inspira copii. Uneori, cel mai bun profesor al copilului tau este un alt copil

Iata 4 pasi prin care il poti invata pe copil sa faca diferenta dintre nevoi si dorinte.

1. In primul rand, nu te grabi sa-i cumperi din prima un obiect relativ costisitor pe care si-l doreste, chiar daca situatia financiara iti permite acest lucru. Poate ca ti s-a intamplat deja sa-i cumperi o jucarie pe care si-a dorit-o foarte mult, dar cu care s-a jucat doar 1-2 zile, dupa care a uitat-o intr-un colt pentru totdeauna. Nu este vorba aici despre bani, cat despre a-l ajuta pe copil sa-si gestioneze mai bine dorintele.

2. Explica-i celui mic faptul ca nu ii poti cumpara momentan obiectul dorit. Dar ca, daca si-l doreste intr-adevar foarte mult, i-l vei cumpara intr-o alta zi. Insista pe faptul ca o sa ii cumperi obiectul dorit, insa nu acum.

3. Ajuta-l sa se detaseze de dorintele sale intr-un mod simplu: roaga-l sa reprezinte cumva dorinta (desen, sa scrie un biletel etc.) si sa o puna intr-o cutiuta a dorintelor. Am scris mai detaliat despre aceasta tehnica AICI.

4. Daca cel mic continua sa isi doreasca acel obiect, inseamna ca dorinta sa este reala, nu este una de moment. Si, in acest caz, implica-l, in masura posibilitatii si a varstei, in achizitie. De exemplu, copilul ar putea suporta o parte din costul obiectului sau ar putea participa la procesul de achizitie, de asamblare etc.

La job de la 10 ani? Ce cred parintii despre varsta la care copiii ar trebui sa inceapa sa castige bani

Ce poti sa il inveti pe copil despre bani in functie de varsta

Urmand acesti pasi, il ajuti pe copil sa invete mai multe lectii importante de viata:

  • sa faca diferenta dintre nevoi si dorinte
  • sa lupte pentru obiectivele sale
  • sa faca ce depinde de el pentru realizarea obiectivelor

Iar cel mai mic lucru pe care il poti face pentru a incepe acest proces este sa-i explici copilului ca ii vei cumpara acel obiect, intr-o alta zi, daca si-l doreste cu adevarat.

Tu cum procedezi atunci cand copilul vrea sa-i cumperi o jucarie chiar atunci?

Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Trimite mai departe

Comentarii