5 moduri in care sa reactionezi atunci cand copilul strica lucruri

5 moduri in care sa reactionezi atunci cand copilul strica lucruri
Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Putem sa ii invatam pe copii despre bani asa cum ii invatam si despre celelalte aspect ale vietii. Pe masura ce acestia inteleg ca si in viata financiara trebuie sa aplici aceleasi principii ca in celelalte aspecte, cu atat va deveni mai simplu pentru ei.

Una dintre cele mai mari probleme este faptul ca parintii se grabesc sa le transmita copiilor, inca de la varste foarte fragede, ca banii se castiga greu. Acest lucru nu este transmis in mod direct in aceasta forma, ci prin replici de genul: “Crezi ca banii cresc in copaci?” sau “Iar ai pierdut un tricou? Le vei plati din banii de buzunar de acum incolo!”. Acestea nu arata decat o nevoie disperata de a pastra fiecare banut pentru ca acestia se castiga foarte greu.

Cum sa iti pregatesti copilul pentru o cariera de succes

10 sfaturi de la Bill Gates pentru succesul copilului tau

O alternativa potrivita la aceste reactii este sa intelegem ca pentru copil, probabil, nu este clar ce presupune valoarea banilor si nu o constientizeaza. Cea mai buna solutie este sa te apuci sa investesti in educatia financiara a copilului tau, tinand, totusi, cont de varsta pe care o are si de ce anume este capabil sa inteleaga.

Daca de fiecare data cand copiii nostri fac o greseala noi punem o eticheta a costurilor acelei greseli, acestia nu vor intelege mare lucru din viata si capata o viziune eronata asupra banilor si asupra modului in care functioneaza lumea.

Iata cum iti poti ghida financiar copilul:

1.Momentele de pierdere financiara sunt oportunitati de invatare

Atunci cand copilul scapa tableta pe jos si i se sparge ecranul sau cand isi pierde din nou tricoul la scoala, trage aer in piet, ia cateva guri de apa si amana reactia cat de mult poti. Stim deja cu totii ca nu putem invata fara sa facem greseli si ca acestea sunt cele mai valoroase lectii pe care le primim, indiferent ca este vorba de bani sau de alt aspect al vietii. Paseste in acest moment folosindu-te de el ca de o oportunitate de invatare pentru copilul tau si profita de aceasta ocazie.

2.Verfica intentia copilului

Exploreaza si descopera care sunt gandurile si sentimentele copilului din spatele comortamentului care te deranjeaza. Este oare un accident sau o reactive impulsiva? Este important pentru tine sa faci diferenta si sa stii despre ce este vorba pentru ca altfel risti sa nu poti comunica cu copilul tau si sa vorbiti limbi diferite.

3.Practica inteligenta emotionala

Inteligenta emotionala este utila atat pentru tine cat si pentru copil. Atunci cand aveti o situatie dificila, inteligenta ta emotionala te ajuta sa iti gestionezi emotiile si sa ai reactii sanatoase, iar copilul invata de la tine, urmandu-ti exemplul.

De altfel, asigura-te ca si copilul tau invata despre inteligenta emotionala si ca ii insufli acele lucruri de care are nevoie pentru a-si gestiona emotiile si conflictele interioare intr-un mod eficient.

4.Alege sa raspunzi, nu sa reactionezi

Diferenta dintre a raspunde si a reactiona este ca reactia de cele mai multe ori nu este rationalizata si este impulsiva, pe cand un raspuns necesita un pic de rationalizare si un ton mai calm. Indicat ar fi sa gasesti o metoda de a-ti pasta mintea limpede in acele momente in care simti ca instinctul de a reactiona impulsiv te cuprinde.

Ce poti face de acum ca sa cresti un antreprenor

Cum il faci pe copil sa coopereze atunci cand stai prost cu banii

5.Ai grija pe ce pui accentul

Accentul trebuie pus pe situatie, pe sursa, nu pe copil. Atunci cand un incident are loc, este important sa nu aratam cu degetul catre copil si sa il certam pentru asta, ci trebuie analizata situatia. Copilul alege sa faca ceea ce face dintr-un motiv. Intotdeauna exista un motiv. Asa ca dupa o scurta analiza, poti scoate la iveala exact care este problema si poti sa te concentrezi pe rezolvarea reala a problemei.

Mai important decat orice, este vital sa nu aduci in relatia ta cu copilul asteptarile si perspectivele tale financiare, deoarece trebuie sa isi creeze propriile perspective si asteptari in ceea ce priveste aspecul financiar al vietii sale.

Sursa foto: www.unsplash.com

Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Trimite mai departe

Comentarii