7 lectii despre bani pe care le poti transmite copilului tau acum

7 lectii despre bani pe care le poti transmite copilului tau acum
Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Sa ii invatam pe cei mici sa fie confortabili cu notiunea de bani este una dintre responsabilitatile noastre ca parinti. Desigur, poate fi greu, mai ales cand avem chiar noi probleme in a manageria cheltuielile casei. Daca le impartasim celor mici cunostinte despre situatiile financiare inca de mici, acest lucru poate avea efecte pe termen lung asupra succesului acestora.

Atunci cand cei mici se simt confortabili cu ideea banilor, ei capata un simt crescut de incredere in sine si pe masura ce timpul trece aceasta se poate transforma intr-o stare generala de bine.

Iata 7 lucruri pe care cel mic este bine sa le stie inca de la varsta de 3 sau 4 ani:

1. Faptul ca nu pot avea chiar orice.

Un lucru foarte important este ca cel mic sa invete sa faca compromisuri pentru a castiga beneficii pe termen lung. Acest lucru poate fi inteles chiar si de copiii mai mici, bineinteles, in momentele in care sunt fericiti si calmi, nu in cele in care sunt suparati pentru ca tocmai ce nu le-ai cumparat noua jucarie Transformer.

2. Cum sa economisiti bani impreuna.

Economisirea este intodeauna mai amuzanta atunci cand vine vorba despre proiectele de familie. Puteti sa aveti o seara pe saptamana in care sa faceti pizza la voi acasa, in loc sa o cumparati. Astfel, petreceti timp distrandu-va in timp ce gatiti si economisiti si bani in acelasi timp.

3. Constientizarea obiectivelor de familie, incluzand si banii economisiti pentru facultate.

Copiii nu apreciaza, la varste mai mici, banii salvati pentru facultate, insa daca ai deschis deja un cont de economii in acest sens, este important sa ii explici celui mic despre asta. Astfel, acesta devine familiar cu notiunea de economisire pentru ceva pe termen lung si pe masura ce creste si incepe sa intealaga mai bine despre ce este vorba, acesta va aprecia efortul depus.

Cum sa NU platesti taxele de facultate ale copilului si sa ramai un parinte bun

Firmele care angajeaza studenti si elevi primesc bani de la stat. Pasi de urmat

4 Cum se pot folosi de abilitatile pe care le au pentru a castiga bani

Daca cel mic isi cunoaste deja abilitatile si talentele, se poate folosi de acestea si de creativitatea de care dispune pentru a gasi o metoda de a castiga bani din asta. Avand drept model, exemplul american al copiilor care vand limonada in cartierul in care locuiesc, acestia isi pot adapta ideile in functie de posibilitatile pe care le au.

5 Faptul ca sunt complet capabilil sa ia decizii bune in ceea ce priveste banii.

Din pacate, un studiu marca T. Rowe Price arata ca diferentele de gen isi spun cuvantul in ceea ce priveste educatia financiara a copiilor. Conform studiului, intre varsta de 8 si 14 ani, parintii discuta mult mai mult despre situatiile financiare cu baietii lor, decat cu fetele.

Asa ca, cel mai bine este sa ne asiguram ca discutam despre bani suficient de mult si cu fetele noastre, nu doar cu baietii.

6. Gestionarea situatiilor financiare ale familiei dureaza.

Daca cel mic nu te vede niciodata platind facturile sau gestionand cheltuieli, ar putea avea falsa impresie ca aceste lucruri se intampla automat. Pentru a preveni acest lucru, ia-l pe cel mic cu tine atunci cand platesti unele facturi sau cand mergi la banca.

3 lectii despre bani pe care sa le transmiti copiilor in acest an scolar

7. Recunostinta fata de ceea ce au si cum sa impartaseasca si cu ceilalti.

Senzatia de abundenta poate incepe prin recunostinta pe care o simtim fata de ceea ce avem. Cateva minute inainte de masa, spre exemplu, pentru a manifesta recunostinta pentru mancarea avuta, poate amplifica sentimentul de abundenta, in loc sa tanjim mereu dupa mai mult si mai mult.

O alta modalitate de a amplifica aceasta senzatie de abundenta este sa impartasesti cu cei care nu sunt asa norocosi ca tine. Puteti strange lucrurile pe care nu le mai folositi si sa le dati copiilor nevoiasi.

Pana la urma urmei, ceea ce ne dorim pentru copiii nostrii trebuie ca mai intai sa aplicam noi. Nu trebuie sa uitam cat este de important ceea ce vad cei mici si cu cat este mai semnificativ fata de ceea ce le spunem. Independenta financiara este cea care ne da libertatea de a face lucrurile pe care ni le dorim si de a ne construi viata pe care dorim sa o traim.

Sursa foto: Pixabay

 

 

Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Trimite mai departe

Comentarii