8 greseli care pot ruina succesul copilului tau

8 greseli care pot ruina succesul copilului tau
Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Multi dintre parinti nu se regasesc in prezent in pozitia financiara in care si-ar fi dorit sa fie. In timp ce se chinuie sa isi organizeze cheltuielile, ajung sa isi faca griji cu privire la exemplul pe care il dau copiilor lor.

Pana la urma, cat din ceea ce faci are de-a face in mod direct cu succesul financiar al copilului? Conform expertului Neale Godfrey, ceea ce tu faci joaca un rol extrem de important.

Godfrey, membru YPO, este CEO-ul si presedintele GreenStreet Commons Inc., care ofera educatie financiara si lectii de ecologie pentru copii, de la cei prescolari pana la elevii de liceu. Programele acesteia au ajutat mai mult de 2 milioane de copii sa capete cunostinte financiare si i-a invatat cum trebuie gestionati banii.

In 1972, Godfrey a inceput cu domeniul bancar, cu Chase Manhattan si a devenit presedinte al „First Women’s Bank”. Aceasta a observat ca nu s-a ocupat de educatia financiara a copiilor ei in momentul in care a inteles ca cei mici considerau ca banii “cresc in copaci”. Pornind din acel moment a creeat programe si materiale prin care copiii, dar si parintii pot fi educati finanaciar.

Parinti celebri. Doi miliardari ai lumii iti spun cati bani sa le dai copiilor la inceput de drum

Cum sa cresti un copil care se pricepe la bani

Mai mult de atat, Godfrey a format prin parteneriat o banca reala pentru copii in cadrul FAO Schwartz in New York. De atunci, a publicat mai mult de 27 de carti, printre acestea numarandu-se un best seller New York Times si a aparut alaturi de Oprah.

Godfrey a constatat 8 greseli pe care parintii le pot face si care au un efect distructiv asupra educatiei financiare a copilului si implicit asupra succesului acestuia.

Iata cele 8 lucruri pe care nu trebuie sa le faci

1. Acordarea banilor o importanta exagerata

Oamenii fac multe lucruri atunci cand au promisiunea unei recompense financiare, ceea ce este normal. Toti avem simtul conservarii si facem lucruri care ne ajuta sa supravietuim si sa avem o viata cat mai placuta. Nu in toate cazurile ceea ce fac oamenii conduce catre o recompensa financiara. Exista si alte lucruri importante pe care le castiga atunci cand depun eforturi.

Este important sa nu ii transmiti copilului tau ideea ca banii reprezinta cel mai important lucru pe care il pot obtine si mai ales, trebuie prevenite cazurile in care copiii ajung sa considere ca atunci cand nu primesc o recompensa financiara, atunci nu merita efortul depus.

Banii reprezinta recompensa muncii.” spune Godfrey. „In niciun cazul nu trebuie sa fie o recompensa pentru notele bune sau pentru un comportament potrivit. Iar astea sunt responsabilitati.” adauga aceasta.

Este indicat sa ii inveti pe cei mici ca dezvoltarea personala, evolutia si ajutorul dat altora pot fi la fel sau chiar mai satisfacatoare decat o recompensa financiara.

2. Sa nu ii inveti valoarea banilor

Fiecare parinte spera sa ii poata da copilului sau ceea ce are nevoie si sa nu ajunga niciodata sa simta ca nu are destul sau cat are nevoie. Cu toate astea, multi parinti evita discutiile despre cum apar banii si cum functioneaza un buget.

Godfrey atentioneaza in aceasta privinta: „ Daca cei mici ii vad pe parinti cheltuind bani si nu inteleg cum apar acestia si cum functioneaza, cheltuirea va fi singurul lucru cu care ii vor asocia. Iar in momentul in care vor avea un card, vor cheltui fara limita. Este important sa le explici cum functioneaza banii si care sunt consecintele gestionarii nepotrivite a acestora.”

Valoarea banilor este importanta pentru succesul copilului tau. Nu trebuie sa inteleaga ca banii sunt o resursa nelimitata si sa subestimeze consecintele unor alegeri nepotrivite.

3. Sa ii inveti ca abundenta este o valoare

Conform spuselor lui Godfrey, sunt foarte multi parinti care pun prea mult accent pe cat de multi bani castiga, dand impresia copiilor ca valoarea lor se rezuma la valoarea resurselor financiare ale familiei. Noi nu suntem reprezentati de bani, ci de de valorile pe care le avem.

Ajuta-ti copilul sa inteleaga ca in timp ce banii pot fi folositi in scopuri caritabile si utile societatii, acestia nu sunt un substitut al compasiunii si al moralitatii.

4 Sa ii creezi impresia ca are dreptul sa faca orice

Parintii isi iubesc copiii si multi dintre ei spun „da” de fiecare data cand cei mici au o dorinta, chiar daca este vorba despre a se mai juca inca 10 minute pe calculator.

Sa cedezi prea des acestor cerinte, mai ales cand nu este benefic, ii va da impresia copilului ca este indreptatit sa poata face si avea orice isi doreste, oricand isi doreste.

Copilul tau poate ajunge milionar. Iata cele 7 lucruri pe care trebuie sa le stie

7 lectii despre bani pe care le poti transmite copilului tau acum

Godfrey a sugerat ca de la bun inceput sa ii explici copilului ca raspunsul tau nu se va schimba indiferent de reactiile si de comportamentul acestuia.

5. Sa nu le incurajezi generozitatea

Godfrey considera ca orice copil are capacitatea de a fi bun si generos, indiferent de cat de dificil poate fi. Cu toate acestea este suprinsa de cat de multi copii au impresia ca a fi generos si a face acte caritabile inseamna sa participi la diverse gale si sa ciocnesti un pahar de sampanie. Iar acest lucru se intampla din cauza ca acestia nu au vazut ce altceva implica actele caritabile.

Este indicat sa il implici si pe copil atunci cand desfasori acte caritabile sau atunci cand participi in cadrul unor activitati organizate. Copilul trebuie sa inteleaga care este cu adevarat impactul.

6. Sa le arati problema, dar nu si solutia

Problemele sunt o parte naturala a vietii. Copiii de cele mai multe ori privesc problemele si conflictele ca fiind ceva negativ, de care le este frica, mai ales atunci cand conflictul este intre parinti.

 Daca cei mici va aud certandu-va, cel mai indicat este sa fiti deschisi cu ei si sa le explicati ca uneori, cand exista discutii in condtradictoriu, se mai ridica tonul.” spune Godfrey.

Daca cel mic intelege ca exista un conflict si ca este normal ca uneori sa fie si probleme, atunci lucrurile nu mai sunt atat de inspaimantatoare. Cel mai important este sa ii arati ca exista solutie si ca aceasta poate fi aplicata.

7. Sa nu abordezi ideea unui loc de munca pe timpul verii

Un loc de munca implica foarte multa responsabilitate, aceasta capatand diverse forme. In functie de varsta acetuia, este extrem de benefic pentru copil sa incepa cu un loc de munca pe durata vacantei, timpul pentru scoala ramanand neafectat. Astfel, copilul intra in contact cu primele responsabilitati din lumea adulta.

Mai mult de atat, daca cei mici incep sa lucreze de la o varsta frageda ii forteaza sa invete despre valoarea banilor si despre ce inseamna sa muncesti pentru ei. Astfel, nu ii vor mai lua de-a gata.”  spune Godfrey.

8. Sa nu ii pregatesti pentru un viitor in care tu nu esti

Atunci cand Godfrey le vorbeste copiilor despre responsabilitate financiara, una dintre intrebarile cele mai frecvente pe care aceasta le primeste, este: „Ce se va intampla cu mine daca mama sau tata nu vor mai fi langa mine?”

Copiii isi pun aceasta intrebare mult mai des decat realizeaza parintii. Chiar daca ei par ca nu au nicio grija din punctul asta de vedere, este important ca parintii sa discute cu ei despre cum ar arata lucrurile fara ei, mai ales in cazurile in care sunt sanse mai mari ca asta sa se intample inainte ca acestia sa devina adulti.

Multi parinti le spun copiilor sa nu isi fara grijji, ca totul va fi ok. Acest raspuns creeaza mai multa anxietate pentru ca nu ofera nimic concret. Nu le explica ce se va intampla cu ei, cine va avea grija de ei, daca vor avea ceea ce au nevoie, unde vor locui sau daca vor avea resurse financiare care sa le asigure viata.” spune Godfrey.

Nu uita ca succesul copilului depinde de ceea ce el invata de la tine si de ceea ce vede ca tu faci si ca  nu este niciodata prea tarziu pentru educatie financiara.

Sursa foto: www.pixabay.com

Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Trimite mai departe

Comentarii