8 lectii despre bani pe care parintii le-au primit si refuza sa le transmita copiilor lor

8 lectii despre bani pe care parintii le-au primit si refuza sa le transmita copiilor lor
Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

De la cele mai elementare lucruri, precum „te rog” si „multumesc” pana la cum sa conducem o masina, copiii invata o groaza de lucruri de la parinti. Printre aceste lucruri pe care le invata se numara lucruri utile, dar si lucruri care nu sunt atat de utile. In ceea ce priveste educatia financiara, utilitatea lectiilor pe care le transmitem copiilor nostri este foarte importanta. Nu ne-am dori sa ii invatam ceva care i-ar putea impiedica din a avea succes si din a se simti impliniti financiar.

Un studiu facut de Business Insider a scos la iveala care sunt acele lectii pe care parintii implicati in studiu le-au primit de la parintii lor si pe care nu le considera benefice pentru copiii lor.

Iata care sunt acele lucruri despre bani pe care parintii au ales sa NU le transmita copiilor lor:

1. Atitudinea de „Totul o sa fie bine!” atunci cand nu este cazul

Parintii care au privit acest tip de atitudine la parintii lor au constatat ca nu este mereu utila, mai ales daca te conduce catre a lua decizii care pot inrautati situatia.

Exemplul concret pe care l-au dat acestia a fost ca numarul de copii din familie era mai mare decat putea sa suporte situatia financiara a familiei, iar atitudinea de „totul o sa fie bine” nu a facut decat sa ii tina pe parintii acestoa din a face anumite lucruri care ar fi facut situatia mai usor de suportat.

Cum sa iti imprietenesti adolescentul cu banii. 7 lucruri pe care sa le stie inainte de facultate

6 pasi simpli prin care il poti invata pe copil cum sa gestioneze un buget

2. Mancarea de tip „fast-food” este o idee buna

Mancarea fast-food poate parea o idee buna deoarece scuteste foarte mult timp, este gustoasa si aparent este si ieftina. Insa, la un calcul amanuntit, mancarea fast-food costa mai mult decat mancarea gatita acasa si afecteaza in mod clar negativ sanatatea.

3. Sa nu le explici copiilor tai nimic despre investitii

Cele mai mari plangeri au fost aduse faptului ca din cauza lipsei de cunostinte nu au facut lucruri pe care ar fi putut sa le faca mai devreme. Drept masura, acestia au inceput educatia financiara la timpul potrivit cu copiii lor, iar cei mai mari dintre acestia deja au succes.

4. „Copiii din alte state mor de foame!”

Aceasta este o replica menita sa starneasca recunostinta fata de o realitate nu prea placuta si sa aplaneze din neplaceri. Insa, aceasta abordare nu functioneaza si uneori poate amplifica sentimentul de frustrare.

5. „Sa fii mereu pregatit pentru situatii neprevazute!”

Este bine sa ai mereu o marja de eroare avand in vedere ca viata este neprevazuta si ca niciodata nu poti stii sigur ce iti rezerva viitorul. Insa, acest obicei ar putea sa aiba si consecinte neplacute atunci cand lucrurile sunt duse la extrem, iar cresterea fondurile facute special pentru asta devin exagerate.

6. Sa nu discuti cu copiii tai despre situatia financiara a familiei

Acest lucru afecteaza educatia financiara a unui copil intr-un mod negativ. Este important sa stie ce se intampla cu situatia financiara a familiei, acest lucru fiind util pentru stabilirea unor limite, pentru invatarea gestionarii unui buget si respectarea acestuia.

Cum sa eviti cele mai mari 5 greseli legate de banii familiei pe care le fac ceilalti parintii

4 principii financiare importante care il pot salva pe copil de la esec

7. Sa nu vorbesti despre importanta economisirii

Parintii care au avut o experienta negativa in ceea ce priveste acest subiect au stiut ca este cazul sa previna acest lucru pentru copiii lor, asa ca au discutat despre importanta economisirii. Acest lucru pornind de chinul propriilor parinti de a se descurca suficient de bine dupa ce au iesit la pensie, iar asta din cauza faptului ca economisirea a lipsit cu desavarsire.

8. „Nu te lasa pacalit de reduceri!”

Parintii implicati in studiu sustin ca aceasta replica poate sa te induca in eroare, deoarece te poate face sa nu mai cumperi ceva ce iti doreai sa cumperi oricum. Parerea acestora despre economisire este ca nu economisesti bani daca nu cumperi ceva cand vezi ca este la reducere, in conditiile in care oricum NU planuiai sa cumperi acel produs. Practic, nu ai economisit si nu ai facut nimic benefic.

Acestea sunt experientele pe care 8 parinti le-au trait si au ales sa invete din ele ceea ce au considerat ca este benefic si pornind de la acestea sa le transmita copiilor lor ceva care sa nu ii impiedice din a lua decizii benefice.

Sursa foto: www.unsplash.com

Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Trimite mai departe

Comentarii