9 lucruri pe care orice copil ar trebui sa le stie despre bani in functie de varsta

9 lucruri pe care orice copil ar trebui sa le stie despre bani in functie de varsta
Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Daca este un subiect care afecteaza in mod sigur toti copiii pe parcursul etapelor de dezvoltare acela este subiectul finantelor personale. Din pacate, desi este un subiect care are un impact atat de puternic, parintii nu ofera atentia necesara invatarii celor mici despre notiunile in domeniu in functie de varsta potrivita.

Utilitatea invatarii copiilor despre finantele personale este atat de importanta…este unul dintre lucrurile pe care le vor folosi toata viata lor, zi de zi. Insa, din pacate este si subiectul care nu este predat si despre care nu sunt invatati lucrurile de care au nevoie” spune Gregg Murset, directorul executiv de la My Job Chart, un instrument online care ii invata pe copii despre responsabilitate, managementul banilor si actelor de caritate.

Din cauza faptului ca in scoli nu se preda educatie financiara, responsabilitatea cade pe umerii parintilor.  Din pacate, multi parinti nu sunt atat de deschisi si de doritori sa ii invete pe copii despre finante din cauza faptului ca simt ca nu sunt potriviti sau ca stiu cum sa faca acest lucru intr-un mod adecvat. Intr-un studiu recent a iesit la iveala faptul ca 72% dintre parinti nu au fost deschisi in a vorbi cu copiii lor despre educatie financiara, dar asta neinsemnand ca nu isi doresc pentru copiii lor sa stie. Alti parinti au considerat ca este foarte importanta educatia financiara si ca ar trebui sa fie introdusa in scoli si ca examen de absolvire.

“Vreau si eu! Toti colegii mei au si ma fac de rusine” – Cand copilul spune asta, tu ai 4 tehnici secrete la indemana

Top 4 lucruri despre bani pe care sa le spui copilului de gradinita

Urmeaza o lista de concepte financiare despre care orice copil ar trebui sa stie ce inseamna, in functie de varsta pe care o are si de capacitatea de intelegere.

Iata 9 cuvinte pe care orice copil ar trebui sa le stie in functie de varsta:

1. De la varsta de 4 ani

Economisirea este unul dintre cele mai bune subiecte pe care le poti introduce de la o varsta cat mai frageda. Este usor pentru copii sa il inteleaga si poate avea un impact foarte puternic pentru cei care il inteleg si il aplica cat mai devreme.

Conceptul de economisire se refera la a nu-ti folosi toti banii imediat, ci sa pui o parte din ei deoparte, pentru mai tarziu” spune Stacy Francis, presedinte si director executiv al Francis Financial.  

Sunt foarte multe exemple pe care le poti folosi cu copilul tau, precum pastrarea unei bucatele de ciocolata pentru mai tarziu atunci cand isi doreste sa ia desertul. Oportunitati sunt la tot pasul, trebuie doar sa fii un pic creativ si atent la oportunitatile de invatare pe care le ai in viata de zi cu zi.

2. De la varsta de 8 ani

Un buget este un plan financiar pe care il faci pentru a tine evidenta cheltuielilor familiei in functie de cantitate si de scop. O metoda foarte buna pe care o parintii o folosesc pentru a-i invata pe copii despre buget este cea a borcanelor cu etichete sau a pusculitelor specifice:cele cu bani de cheltuit si cele de economii. Astfel, de fiecare data cand copilul intra posesia unor sume de bani, acesta poate sa ii imparta in pusculitele special facute pentru a mentinte bugetul pe care il are.

3. De la varsta de 8 ani

Un imprumut reprezinta ceva ce a fost luat pe o perioada de timp, deseori bani, si care trebuie inapoiat la o anumita data. Copiii ajung sa inteleaga destul de repede acest concept deoarece la un moment sau altul in mod cert va imprumuta ceva de la un prieten sau va imprumuta chiar el unui prieten ceva ce acesta va avea nevoie.

Incepi prin a-i explica, mai intai, motivul pentru care oamenii au nevoie sa imprumute bani si de unde se fac aceste imprumuturi si ii poti da exemple concrete pentru a intelege mai bine. Exemplele nu trebuie sa fie neaparat personale, insa este important sa fie cat mai concrete pentru ca cel mic sa inteleaga mai bine.

4. De la varsta de 8 ani

Imprumuturile si datoriile pot fi explicate impreuna. La fel ca un imprumut, datoria reprezinta acei bani pe care trebuie sa ii inapoiezi de acolo de unde i-ai luat. Un foarte bun exemplu, care este si foarte comun, este datoria pe care oamenii care isi cumpara casele prin imprumut bancar o au. Daca te afli in aceasta situatie, poti folosi ipoteca pe care o aveti chiar voi pentru a-i explica lucrurile copilului.

5. De la varsta de 8-10 ani

Dobanda merge in doua sensuri, este ori ceva ce tu platesti cand cineva iti ofera un imprumut, ori ceva ce castigi atunci cand tu esti cel care ofera imprumutul.  O metoda prin care ii poti explica acest lucru copilului tau este sa te folosesti experientele pe care le are cu prietenii sau cu fratii lui. Spre exemplu, daca sora lui ramane fara bani de alocatie, dar are nevoie de bani intr-un weekend, ii poate imprumuta daca mai are bani, dar sa ii ceara inapoi suma imprumutata, plus o dobanda.

Pornind de aici pot sa ii explici cum functioneaza imprumuturile de la banca si cum se intampla lucrurile in ceea ce priveste ipoteca.

6. De la varsta de 8-10 ani

Creditul iti permite sa cumperi ceva si nu trebuie inapoiat imediat. Aici poti introduce si mai multe informatii despre serviciile bancare cele mai comune le care oamenii apeleaza cel mai des si explica-i despre cum functioneaza creditele si inapoierea acestora in cadrul bancilor.

Este foarte important aici sa introduci si consecintele neinapoierii creditului inapoi la banca.

7. De la varsta de 10-12 ani

Sansele sunt ca majoritatea copiilor sa fi auzit despre taxe, dar foarte putini stiu ce inseamna ele, de fapt. Taxele sunt acei bani care se duc catre stat pentru munca pe care trebuie sa o faca, precum imbunatatirea scolilor, a spitalelor, a strazilor si altele. Acestea sunt luate direct din salariul pe care fiecare il primeste si suma pe care o platesti catre stat depinde de cat de mare este salariul tau. Nu ar trebui sa fie foarte greu de inteles pentru un copil cu varsta cuprinsa intre 10 si 12 ani.

Cum sa NU platesti taxele de facultate ale copilului si sa ramai un parinte bun

Mituri care te imping sa faci cele mai mari greseli in educatia financiara la copii

8. De la varsta de 10-12 ani

Investitia este ceva pentru care cheltui bani in ideea de a castiga beneficii financiare ulterioare. Investitia nu este doar o cheltuiala  pe un lucru de care poti beneficia imediat, ci este o cheltuiala menita sa aduca in viitor beneficii banesti. Poti face acest lucru practic pentru el de la aceasta varsta facand o pusculita separata speciala pentru banii pe care copilul ii va investi atunci cand va fi mai mare in ceva care ii va aduce beneficii.

9. De la varsta de 12 ani

Este important ca cei mici sa stie ce sunt pensiile, la ce se folosesc si cum apar ele deoarece de la varsta de 12 ani deja se apropie rapid de perioada liceului unde apar job-urile de vara si pentru asta este important sa stie ca o parte din salariul pe care il au se va duce catre pensie. Pensia este acea suma de bani pe care o primesti din partea statului atunci cand nu vei mai lucra si nu vei mai avea un salariu dupa o varsta standard impusa de legea in vigoare in momentul respectiv.

Aceste concepte sunt conceptele de baza ale educatiei financiare si este necesar ca fiecare copil sa stie ce inseamna ele si cum se aplica in mod practic, bineinteles, in functie de varsta pe care o au si de nivelul de intelegere.

 

Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Trimite mai departe

Comentarii