Ai copil la scoala? Invata-l sa-si gestioneze banii in 6 pasi simpli

Ai copil la scoala? Invata-l sa-si gestioneze banii in 6 pasi simpli
Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

In principiu, ne dorim ca, atunci cand vor deveni adulti, copiii nostri sa fie responsabili cu banii lor si sa stie sa-si gestioneze eficient finantele personale.

Cu toate acestea, foarte putini parinti au o strategie clara in acest sens. Acest lucru este important, deoarece, pe masura ce copilul creste, el invata obiceiurile financiare pe care le vede in jurul lui si isi formeaza deja niste tipare de gandire legate de bani. Daca nu intervii la timp, insemnand cat mai devreme, in acest proces, este posibil ca micutul sa invete obiceiuri care, dimpotriva, sa-i dauneze pe viitor.

Iata 6 moduri cu ajutorul carora iti poti indruma copilul scolar sa invete bazele conceptului de finante personale.

Cum parintii ii invata pe copii sa fie iresponsabili cu banii

3 lectii despre bani pe care sa le transmiti copiilor in acest an scolar

Fa aceste 6 lucruri si copilul tau va invata de mic sa economiseasca si sa cheltuiasca responsabil:

1. Ofera-i copilului oportunitati de a castiga bani

Unii specialisti sustin ideea recompenselor financiare pentru diferite servicii pe care acestia le pot face in gospodarie. Insa, daca nu esti de acord cu aceasta idee, il poti implica in proiectele tale platite, dar si in alte proiecte de unde poate castiga niste bani. Fiind bani obtinuti prin propria sa munca, cel mic le va aprecia valoarea mai mult decat apreciaza valoarea banilor de buzunar, de exemplu.

2. Incurajeaza-l sa economiseasca

Discuta cu copilul despre ce inseamna sa iti stabilesti obiective si sa faci eforturi ca sa le atingi. Ajuta-l sa-si imparta banii in mai mute bugete, printre care unul pentru a-si cumpara ce isi doreste, iar altul pentru a economisi. Pentru a face acest proces mai amuzant, copilul isi poate pune economiile intr-o pusculita clasica, in forma de purcelus. O data pe luna, spune-i copilului sa numere cati bani a economisit, pentru a se bucura de faptul ca suma creste. Cu acest prilej, incurajeaza-l sa economiseasca mai mult.

Cum il inveti pe copil sa fie destept in legatura cu banii sai

Copiii inspira copii. Uneori, cel mai bun profesor al copilului tau este un alt copil

3. Deschide un cont de economii in numele copilului

Cel mic se va simti mandru ca are un cont bancar al lui. Daca isi creeaza de mic obiceiul de a pune lunar bani deoparte si de a nu se atinge de ei, este foarte probabil sa si-l mentina si la maturitate.

4. Ofera-i libertatea de a-si cheltui banii castigati asa cum doreste

Copilul care are posibilitatea de a face singur niste alegeri va invata mai repede despre reusite si esecuri financiare. Faptul ca ia singur decizia il ajuta sa-si asume responsabilitatea. Si nicio lectie nu este mai valoroasa decat experienta personala. De exemplu, daca cel mic isi cheltuieste toti banii de buzunar pentru o luna din prima zi si va sta fara bani tot restul lunii, va invata destul de repede sa-si imparta banii pe saptamani sau pe zile.

5. Ajuta-l sa-si faca un buget

Daca aveti obiceiul de a tine un buget al familiei, copilul il va deprinde mai usor. Daca, insa, nu obisnuiti sa bugetati veniturile si cheltuielile familiei, este un bun moment sa incepeti sa faceti acest lucru. De asemenea, ajuta-l pe copil sa decida ce va face cu banii, sa-si programeze veniturile si cheltuielile. Ajuta-l sa invete sa faca diferenta dintre nevoi si dorinte, intelegand ca nevoile sunt prioritare in fata dorintelor.

12 discutii despre bani pe care sa le ai cu copilul, indiferent de varsta

Generozitatea la copii. Cum iti cresti copilul sa fie generos

6. Arata-i importanta donatiilor

Ajuta-l pe copil sa aleaga o organizatie caritabila careia sa-i doneze o parte din bani. Vorbeste-i despre cat de important este sa ii ajutam pe oamenii si pe copiii care sunt mai saraci decat noi.

Urmand acesti 6 pasi, copilul tau va invata inca de la varsta scolara sa-si gestioneze banii. Poti sa fii alaturi de el in acest proces raspunzandu-i cu deschidere la orice intrebare legata de bani si instrumentele financiare.

Sursa foto: Pixabay

Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Trimite mai departe

Comentarii