Educatia financiara. In grija profesorilor sau a parintilor?

Educatia financiara. In grija profesorilor sau a parintilor?
Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Expertii sustin ca ideea ca educatia financiara ar trebui lasata doar in grija parintilor nu mai este de actualitate. Acesta este un subiect tot mai des discutat in majoritatea scolilor din intreaga lume.

Profesorii au multe lucruri de facut. Tocmai din acest motiv, atunci cand este sugerata incorporarea educatiei financiare in cadrul programelor scolare, oamenii nu considera acest lucru a fi o idee buna, mai ales ca fiecare familie isi gestioneaza situatiile financiare in moduri diferite.

La o prima vedere, aceasta teorie pare a fi corecta. Unii experti considera ca dupa terminarea scolii, copiii invata oricum sa se descurce in situatiile financiare, neavand de ales.  Mai mult de atat, s-a constatat ca doar unul din cinci profesori sunt calificati pentru a-I invata pe copii educatie financiara.

8 greseli care pot ruina succesul copilului tau

Ce poti sa-l inveti pe copil despre bani in functie de varsta

Annamaria Lusardi, profesor in cadrul George Washington University a venit in apararea incorporarii educatiei financiare in scoli. Aceasta a afirmat: „ Raspunsul este „Nu!”, nu ar trebui ca educatia financiara sa fie lasata doar in grija parintilor. Atata timp cat nu ii rugam pe parinti sa predea acasa matematica si istorie, de ce i-am ruga sa ii invete pe copii educatie financiara?

Educatia financiara a devenit un subiect din ce in ce mai discutat in ultimul timp. La nivel global se discuta despre asta ca fiind una dintre metodele de prevenire a crizelor economice, iar expertii in domeniu sustin ca educatia finanaciara este la fel de importanta ca si scrisul, cititul sau socotitul.

Daca lasam educatia financiara in grija parintilor, atunci acceptam o societate in care egalitatea lipseste.” sustine Lusardi.  Studiile acesteia au demonstrat ca familiarizarea cu situatiile economice explica aproximativ 50% motivele pentru care exista o asa mare diferenta intre familiile cu venituri mari si cele cu venituri mici.

Cum sa folosesti jocurile pentru a-l invata pe copil despre bani

Cum sa cresti un copil care se pricepe la bani

Pricewaterhouse Coopers (PwC) sustin ca educatia financiara a angajatilor lor reprezinta  criteriul cel mai important  de angajare a acestora. In fiecare an acestia angajeaza aproximativ 4 000 de tineri.Este necesar sa aiba cunostinte de educatie financiara indiferent daca aplica pentru departamentul de IT sau HR. Nu este ceva ce ne-am dori ca ei sa stie, este o cerinta. Asa ca nu este o ideea buna sa lasam educatia finanaciara doar in grija parintilor. Economia depinde in mod fundamental de cunostintele oamenilor in educatie financiara.” sustine Shannon Schulyer, lider in cadrul PwC.

Specialistii au cazut de acord ca educatia financiara este necesara si ca trebuie sa fie introdusa in programele scolare, iar lucrurile avanseaza in acest sens, insa nu destul de mult. Avand o importanta atat de mare, scopul este ca aceasa sa fie predata in fiecare scoala asemeni celorlalte materii carora li se acorda o importanta majora pentru a putea functiona armonios.  Din pacate, la momentul actual doar 14 state fac progrese in acest sens.

Sursa foto: www.pixabay.com

 

 

 

Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Trimite mai departe

Comentarii