Banii de buzunar la copii. Cand sa incepi si cat sa ii dai copilului

Banii de buzunar la copii. Cand sa incepi si cat sa ii dai copilului
Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Banii de buzunar sunt primul pas prin care copiii invata cum sa-si organizeze propriile finante. Aceasta abilitate este importanta si au nevoie de acest exercitiu pentru a invata sa fie independenti si constienti despre bani. In mod egal, daca in familie valorile voastre constau in a nu-i da copilului bani de buzunar, acest lucru este de asemenea o lectie importanta pentru el.

Bani de buzunar – lucruri elementare

In general, copiii invata atitudinea lor fata de bani din familie. Dandu-le bani de buzunar le creeaza oportunitatea de a-i invata sa cheltuie cumpatat si sa economiseasca. Inevitabil, vor invata si ce inseamna sa pierzi bani.

Oferind bani de buzunar copilului de 5-6 ani, ori poate chiar mai tarziu, il ajuti sa inceapa sa constientizeze ce inseamna sa aiba grija de bani si cum sa-i gestioneze. Banii de buzunar ii ajuta pe copii sa faca alegeri – sa economiseasca pentru a strange suficienti astfel incat sa-si cumpere jucaria dorita, ori sa astepte pentru lucrul dorit.

Lasandu-l pe copil sa faca si greseli, cum ar si sa-si consume toate economiile face parte din procesul de invatare.

Cum invatam copilul despre bani

Copilul tau invata multe uitandu-se la cum te descurci tu cu banii. Cheltuind, economisind, donand bani, toate sunt modalitati de a-ti invata copilul despre gestionarea banilor. Odata ce copilul creste il poti invata despre:
– valorea banilor, pretul relativ al lucrurilor
– cheltuielile, acceptarea ca banii s-au dus odata ce ai platit
– castigul, intelegerea ca a castiga banii nu este usor, dar de obicei este singurul mod sa-I ai
– imprumutul, intelegerea importantei de a-ti plati datoriile si banii imprumutati

Cand sa dai copilului bani de buzunar?

Copilul tau va fi pregatit sa gestioneze banii daca:
– intelege ca ai nevoie de bani sa faci cumparaturi.
– intelege ca daca se cheltuie toti banii azi, nu mai sunt pana la urmatorul salariu
– are nevoie de bani pentru pranzul la scoala sau sa cumpere bilete pentru autobuz, tramvai, metrou etc, in acest caz, banii de buzunar ajuta copilul sa-si planuiasca cheltuielile zilnice.

Cati bani de buzunar sa oferi copilului?

Aceata decizie depinde de la familie la familie, parintii fiind cei care decid ce suma este rezonabila.
Bazeaza-ti deciziile pe urmatoarele aspecte:
– care este bugetul familiei
– care sunt asteptarile legate de folosirea banilor de buzunar. Poate ca in aceasta suma va fi inclus transportul, pranzul. In acest caz, copilul poate primi o suma mai mare.
– cu toate ca nu trebuie sa fie un etalon de referinta, este recomandat sa stii si cati bani de buzunar primesc prietenii lui.

Cum parintii ii invata pe copii sa fie iresponsabili cu banii

4 pasi simpli sa-l inveti pe copil diferenta dintre nevoi si dorinte

Ce cheltuieli trebuie sa acopere banii de buzunar?

– transportul
– pranzurile
– o suma anume pentru economisire
– cheltuieli pentru placerile lui
– donatii

Daca copilul tau de 8 ani vrea sa economiseasca pentru ceva special si a economisit responsabil poti decide sa maresti suma. Sa lasi copilul sa cheltuie pe ceea ce-i place este important pentru el sa inteleaga conceptul din spatele banilor si sa-si dezvoltele responsabilitatea si independenta.

Cum il inveti pe copil sa fie destept in legatura cu banii sai

Primii pasi in educatia financiara. 3 jocuri simple cu bani pentru copilul de 3-4 ani

Sfaturi despre banii de buzunar ai copilului

  • Explica-i pentru ce sunt banii de buzunar si pentru ce nu. Stabiliti aceste reguli de la inceput, de comun acord, pentru a evita orice probleme pe viitor.
  • Plateste atat cat poti sa-ti permiti
  • Plateste intr-o zi stabilita (in fiecare vineri) si ai grija sa nu uiti!
  • Ajuta-l pe copil sa-si imparta banii. Foloseste cateva cutii sau chiar borcane, fiecare pentru un scop: economisire, donatii.
  • Nu-i da bani in avans. Daca i-a cheltuit pe toti inainte de ziua stabilita de voi, atunci va invata cum sa-si organizeze finantele mai bine saptamana viitoare.
  • Nu suplimenta banii de buzunar, trebuie sa invete sa se descurce cu cat are

Sa platesti copilul pentru anumite treburi casnice este o problema delicata. Pentru ca se schimba natura motivatiei. Ar putea duce la negocieri inutile si ar putea interfera cu ideea ca este membru al familiei si trebuie sa aiba si el responsabilitati, le fel ca toti ceilalti, dar bineinteles adaptate varstei.

Sursa foto: pixabay.com

Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Trimite mai departe

Comentarii