„Banking-ul pe intelesul tuturor”: 1.400 de elevi din Bucuresti au intrat in culisele Bancpost si au invatat lucruri utile despre bani

„Banking-ul pe intelesul tuturor”: 1.400 de elevi din Bucuresti au intrat in culisele Bancpost si au invatat lucruri utile despre bani
Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Un studiu realizat de Banca Mondiala arata ca dezvoltarea unor competente financiare se situeaza pe locul 2 in ierarhia preocuparilor parintilor pentru copiii lor, dupa siguranta personala. Educatia financiara trebuie sa fie o preocupare a parintilor, asa cum este educatia scolara, caci „pentru a avea o educatie completa, trebuie sa ai o educatie complexa”, spune, pentru EducatieFinanciaraPentruCopii.ro, Aura Toma, director executiv Marketing si Comunicare al Bancpost.

Am stat de vorba cu oficialii bancii Bancpost saptamana trecuta, cu prilejul organizarii programului de educatie financiara pe care il organizeaza deja pentru al doilea an la rand, „Banking-ul pe intelesul tuturor”, in cadrul Scolii Altfel.

„Am descoperit ca educatia financiara, cu cat se face la o varsta mai frageda, cu atat se inradacineaza si se consolideaza mult mai bine. Deciziile efective cu privire la buget sau gestionarea banilor se iau mai tarziu, dar primele notiuni, ca in orice forma de educatie si de invatamant, sunt asimilate de copii de la o varsta frageda”, afirma Aura Toma. Ea le recomanda parintilor sa inceapa educatia financiara a copilului de la varsta de aproximativ 6 ani.

De altfel, programul „Banking-ul pe intelesul tuturor”, chiar daca are o anumita structura si anumite informatii care sunt aduse in atentia copiilor, acestea sunt prezentate adaptat varstei lor.

Stiai ca si somnul il poate ajuta pe copilul tau sa reuseasca in viata? 13 obiceiuri ale oamenilor de succes

Optionalul de educatie financiara ar putea sa devina disciplina obligatorie in scoli

 

 

Povestea programului „Banking-ul pe intelesul tuturor”

Dincolo de interesul in crestere din ultimii ani pentru domeniul educatiei financiare a populatiei, programul Bancpost „Banking-ul pe intelesul tuturor” are si o poveste „parinteasca” in spate.

Astfel, pe langa influentele profesionale din domeniul bancar, au fost si influente personale, in conditiile in care mamicile din conducerea bancii resimt si ele nevoia de a-si educa intr-un mod mult mai sistematizat copiii in ceea ce priveste notiunile financiare.

In acest context, a aparut oportunitatea de a organiza cursuri despre bani si banca pentru copii, in contextul Scolii Altfel.

Prima editie a programului „Banking-ul pe intelesul tuturor” in cadrul Scolii Altfel a avut loc anul trecut si a fost organizata de Bancpost in colaborare cu Inspectoratul Scolar Bucuresti. Intr-o singura saptamana, aproximativ 600 de copii au vizitat sediul central al Bancpost in cadrul acestui proiect.

„Este un curs interactiv, creativ, care imbina notiunile financiare cu joaca si cu aplicatii digitale, interactive pentru ei, astfel incat notiunile sa fie predate cat mai pe limbajul copiilor, in ritmul si lor si tinand cont de preferintele lor. Cursul duraza aproximativ o ora, dupa care, timp de o jumatate de ora, elevii sunt invitati in interiorul centralei sa vada laboratorul. Ei au facut cunostinta cu directorul executiv, cu presedintele, cu oamenii care lucreaza la carduri, la sisteme. Ultima vizita este in unitate, unde are un succes foarte mare masina de numarat banii”, prezinta programul Aura Toma.

Cu toate ca, in acest an, impartirea programului Scoala Altfel pe 4 intervale de timp, la latitudinea fiecarei scoli, a complicat lucrurile, numarul elevilor care au urmat cursul „Banking-ul pe intelesul tuturor” la sediul Bancpost a crescut pana la aproximativ 800 de elevi.

Noutatile acestui an sunt: mai multe filmulete interactive, o aplicatie in care copiilor li se face un profil in functie de comportamentul lor financiara, dar si faptul ca profesorii bancari sunt persoane care lucreaza in Bancpost. In total, sunt 19 profesori bancari din randul angajatilor Bancpost.

„Cert este ca programul este foarte bine primit atat de catre copii si parinti, cat si de cadrele didactice”, spune reprezentantul bancii.

Ce urmează? Directorul executiv Marketing si Comunicare al Bancpost spune ca, pentru anul viitor, banca isi doreste sa extinda programul „Banking-ul pe intelesul tuturor” la nivel national, acesta urmand sa fie organizat in perioada cea mai solicitata de catre scoli a programului Scoala Altfel.

4 lucruri pe care sa i le spui copilului despre banci

4 greseli financiare pe care sigur le-ai facut pana la 30 de ani si cum sa nu le transmiti copilului

 

 

 Educatia financiara in scoli, o necesitate

„Banking-ul pe intelesul tuturor” se inscrie in seria de proiecte educationale de responsabilitate sociala derulate de banca si din dorinta sa de a se implica in viata comunitatilor. Potrivit unui comunicat de presa al Bancpost, editia din 2016 a programului a primit 2 distinctii la competitiile nationale de profil respectiv – Silver Award for Exellence (PR Awards) si premiul CSR Awards in categoria Educatie / Comunicarea produselor si serviciilor bancare.

Aura Toma subliniaza faptul ca aceste cursuri ii ajuta pe copii sa-si schimbe imaginea despre industria bancara, in contextul in care numerosi copii vin cu sentimente negative fata de banci, transmise de catre parintii lor sau de mediu. Ce este important sa stie atat copiii, cat si parintii este faptul ca greselile financiare pot fi evitate prin educatie, atunci cand te informezi in privinta instrumentelor financiare si a conditiilor bancilor.

Oficialii Bancpost isi doresc ca efortul pe care il fac bancile pentru educarea financiara a copiilor sa se concretizeze in sustinerea orelor de educatie financiara in scoli ca materie optionala, cu manuale speciale si cu profesori pregatiti ina cest sens. Asta deoarece in prezent, chiar daca optionalul de educatie financiar este prevazut de catre Ministerul Educatiei, in continuare sunt numeroase scoli care nu le prezinta copiilor aceasta optiune.

 

Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Trimite mai departe

Comentarii