Ce faci cand copilul iti cere sa-i cumperi lucruri scumpe

Ce faci cand copilul iti cere sa-i cumperi lucruri scumpe
Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Atunci cand mergi cu copilul la cumparaturi apare situatia in care acesta iti cere sa ii cumperi diverse lucruri care nu sunt incadrate in buget. Uneori iti permiti sa te abati un pic de la buget, insa ce faci atunci cand iti cere lucruri scumpe? Sunt situatii in care este usor sa spunem „Nu”, dar sunt si situatii cand acest raspuns nu este acceptat de catre copil, iar lucrurile se incing in magazin.

Indiferent de raspunsul pe care urmeaza sa i-l dai copilului, este important sa te asiguri ca modalitatea prin care ii raspunzi este una constructiva.

Iata cateva modalitati de a raspunde in mod constructiv atunci cand copilul iti cere sa ii cumperi lucruri scumpe:

1.Foloseste-te de modul in care copilul te roaga

Atunci cand copilul te roaga politicos sa ii cumperi ceva ce nu va permiteti in momentul acela, incepi prin a-l aprecia pentru manierele pe care le are. Acest lucru ii arata faptul ca tu esti atenta la el si ca il apreciezi indiferent daca urmeaza sa ii raspunzi cu „Da” sau „Nu”.

Cum sa iti imprietenesti adolescentul cu banii. 7 lucruri pe care sa le stie inainte de facultate

3 lectii gresite pe care parintii care au dificultati financiare le transmit copiilor lor

In cazul in care copilul isi manifesta dorinta intr-un mod neplacut, spune-i ca iti doresti sa iti vorbeasca frumos pentru a putea avea conversatia respectiva. Pentru a duce lucrurile in aceasta directie intreaba-l pe copil daca poate sa reformuleze intrebarea intr-un mod frumos.

2. Asculta

Dupa ce i-ai oferit copilului apreciere pentru modul in care te-a rugat sau a reformulat rugamintea, ia-ti timpul necesar pentru a intelege ce isi doreste copilul si care este nevoia lui, de fapt. Asigura-te ca ai inteles corect despre ce este vorba. In acest fel copilul va accepta cu mai multa usurinta un raspuns negativ.

Se va simti ascultat si inteles, iar pentru a amplifica acest lucru ii poti spune copilului ca iti dai seama de ce isi doreste acel lucru si ca si tie iti place, insa explica-i de ce nu este posibil in momentul respectiv sa il cumparati.

3. Nu te grabi sa iei decizia

Daca vei astepta un pic si iti vei acorda putin timp de gandire veti castiga atat tu, cat si copilul. Tu castigi prin timpul de analiza a situatiei pentru a evita eventuale erori, iar copilul vede ca ii iei in serios dorinta si ca te gandesti la asta.

4. Negociaza

De cele mai multe ori vei putea sa dai un raspuns pozitiv, insa pentru momentele in care acest lucru nu este posibil gandeste-te cum ai putea sa ii expui acest lucru copilului fara a parea ceva permanent. O solutie ar fi sa ii explici ca nu este posibil acum, insa acest lucru nu inseamna ca nu se va putea niciodata. Pornind de aici, copilul nu isi pierde speranta si poate accepta raspunsul negativ mult mai usor.

5. Vorbeste-i copilului pe intelesul lui

Daca iti doresti o comunicare eficienta cu copilul tau este necesar sa te asiguri ca vorbiti aceeasi limba. Daca observi ca cel mic are o reactie neplacuta la raspunsul tau negativ, atunci cel mai probabil acesta nu a inteles cu adevarat ceea ce vrei sa ii transmiti si a inteles ca tu esti „rea” si nu vrei sa ii satisfaci o dorinta.

Foloseste-te de ceea ce el poate sa inteleaga astfel incat mesajul pe care vrei sa il transmiti cu adevarat sa ajunga si la el.

6. Ofera alternative

Pentru a-i arata copilului ca nevoia sa poate sa fie totusi satisfacuta, ofera-i alta varianta. Imediat dupa ce ii oferi explicatia copilului, vino cu o noua solutie. In acest fel, copilul va invata sa se adapteze in functie de situatie si ca niciodata nu exista doar o singura solutie pentru a rezolva o problema si isi va antrena calmul si creativitatea.

6 pasi simpli prin care il poti invata pe copil cum sa gestioneze un buget

Cum sa eviti cele mai mari 5 greseli legate de banii familiei pe care le fac ceilalti parintii

7. Ofera-i apreciere

Atunci cand copilul accepta un raspuns negativ si se adapteaza noilor solutii, spune-i ca il apreciezi si ca iti place modul in care a reactionat. Astfel, acesta intelege ca este bine sa aiba genul asta de reactii si se simte si apreciat pentru lucrurile bune pe care le face.

Situatii in care copilul isi doreste ceva ce nu iti permiti in momentul respectiv sunt neplacute pentru amandoi, insa ele vin cu lectii valoroase pe care le puteti folosi in beneficiul vostru. Capacitatea de a accepta o situatie neplacuta si de a va adapta cu siguranta va va folosi mult mai des decat atunci cand sunteti in magazin.

Sursa foto: www.unsplash.com

 

Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Trimite mai departe

Comentarii