Copiii si banii. Cum inveti copilul sa fie responsabil cu banii

Copiii si banii. Cum inveti copilul sa fie responsabil cu banii
Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Nu poti avea educatie financiara pentru copii fara sa invati pe cel mic despre responsabilitatea financiara. Primul pas este sa ii acorzi un buget pe care trebuie sa il gestioneze singur. Ca mai apoi sa urmeze gestionarea situatiilor in care si-a depasit propriile limite financiare si se afla in impas.

Una dintre solutiile la astfel de situatii este impartirea banilor in pusculite separate in functie de nevoile pe care le are. Chiar si asa, aceasta nu este o piedica pentru a cheltui mai mult decat este necesar. Pentru aceasta eventuala problema exista alte solutii.

Una dintre ele este sa va jucati cu bani de jucarie. Creeza situatii fictive in care este necesara cheltuirea banilor, economisirea lor si gestionarea situatiilor problematice. Puteti folosi chiar mai multe pusculite in care sa depozitati banii, fiecare avand scopuri diferite.

Ce trebuie sa stie despre bani un copil de 6-10 ani

3 lectii despre bani pe care sa le transmiti copiilor in acest an scolar

Daca ai inceput educatia financiara a copilului tau de la o varsta frageda, atunci nu ar trebui sa ii fie greu sa inteleaga conceptul de economisire pe termen scurt sau lung. In caz contrar, poti folosi exemple concrete pentru a-l ajuta sa inteleaga. Cu cat este mai ambitioasa actiunea de a economisi a copilului tau, cu atat poti sa ii pregatesti o recompensa pe masura eforturilor pe care le-a facut.

Educatie financiara pentru copii de 10 ani. Sfaturi utile

Un copil de 9-10 ani poate deja sa inteleaga notiuni un pic mai complicate, precum imprumutul, dobanda, creditul si alte concepte care tin de domeniul bancar. Pana va fi destul de mare incat sa aiba propriile credite, investii si datorii este important sa cunoasca conditiile si riscurile operatiunilor bancare.

Pentru a preveni cheltuielile in exces, atunci cand mergeti la cumparaturi faceti impreuna o lista pe care sa o respectati cu strictete. Stiind de acasa exact care sunt nevoile, scad sansele unor cumparaturi impulsive, care nu sunt necesare.

O alta situatie care necesita atentie este atunci cand cumperi un produs defectuos, despre care descoperi cand ajungi deja acasa. Nu este nimic grav, insa cel mic poate veni cu tine pentru a vedea cum decurge un proces de restituire si eventualele discutii usor neplacute cu vanzatorul.

Toate aceste instrumente de educatie financiara pentru copii devin o lectie despre atentia la produsele pe care le cumpara.

 

Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Trimite mai departe

Comentarii