Ce trebuie sa stie despre bani un copil de 6-10 ani

Ce trebuie sa stie despre bani un copil de 6-10 ani
Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Este important sa stii cum sa iti educi financiar copilul in functie de varsta pe care o are. Este un domeniu vast, cu foarte multe notiuni si este important sa ii explici atat cat poate sa inteleaga. Astfel, eviti sa ii vorbesti copilului tau despre notiuni care ii pot parea abstracte si pe care nu si le poate insusi.

Desi este important sa il inveti ceea ce este corespunzator varstei lui, este la fel de important sa il inveti, totusi, lucruri noi. Copilul tau va fi incantat sa vada ca ai incredere in capacitatile lui si ca il inveti lucruri un pic mai dificile.

Poti incepe prin a stabili obiective pe care ti le doresti pentru copilul tau. Cand stabilesti aceste obiective este important sa tii cont de varsta lui si de notiunile cu care este familiarizat.

Cum sa-l inveti pe copilul tau despre bani. Sfaturi de la miliardarul Warren Buffett

Parerile expertilor difera in ceea ce priveste minimul de cunostinte pe care un copil ar trebui sa le aiba la o anumita varsta. Un expert a sugerat ca educatia financiara a unui copil ar trebui inceputa imediat ce acesta nu va mai percepe banii ca pe niste potentiale jucarii, in timp ce altul considera ca aceasta trebuie inceputa inca din perioada prescolaritatii.

Tu decizi, insa, cand este cel mai bine pentru copilul tau si care este minimul de informatie pe care iti doresti sa o stie. Atunci cand depaseste o anumita categorie de varsta, poti sa verifici daca obiectivele pe care ti le-ai propus pentru el au fost atinse sau nu si de aici iti poti adapta strategiile in functie de ritmul copilului tau.

Doua metode foarte bune de a verifica nivelul de cunoastere al celui mic ar fi urmatoarele:

  • Ii poti pune intrebari. Asa iti poti da seama, din ceea ce iti spune, daca obiectivele au fost atinse sau nu.
  • Urmareste cum actioneaza. Ceea ce faci este cu mult mai important decat ceea ce spui. Poti creea situatii in care comportamentul celui mic iti va arata exact in ce masura si-a insusit informatiile.

Copiii care incep scoala primara incep sa capete un simt al realitatii mai dezvoltat. Daca pana acum cele mai interesante subiecte erau despre Mos Craciun, Iepurasul de Paste si Zana Maseluta, acum a venit timpul sa inteleaga si ce sunt banii.

Ai copil la scoala? Invata-l sa-si gestioneze banii in 6 pasi simpli

In cazul in care copilul tau are o varsta cuprinsa intre 6 si 10 ani, iata cateva sfaturi despre ce ai putea sa il inveti.

  • Cunoasterea bancnotelor si a monezilor. Este primul pas si unul foarte important, fara el nicio invatare nefiind posibila.
  • Asigura-te ca stie sa calculeze. Cel mic trebuie sa stie cati bani are de platit si atunci cand este cazul, cat rest trebuie sa primeasca.
  • Daca isi pierde banii de buzunar trebuie sa isi asume acest lucru. Asa va invata sa fie mai atent si sa pretuiasca banii pe care ii primeste.
  • Toate lucrurile au un pret. De la bomboanele pe care si le doreste pana la filmul vazut la cinema, trebuie sa inteleaga ca toate se platesc.
  • Gestionarea banilor de buzunar. Este important ca cel mic sa invete cum sa isi organizeze cheltuielile. Ar putea invata, de exemplu, despre notiunea de economisire a banilor.

 Pe masura ce ii explici copilului tau despre bani, acesta isi va insusi informatiile in propriul ritm, iar tu iti poti adapta obiectivele in functie de cum evolueaza acesta. Da dovada de rabdare si de flexibilitate.

Sursa foto: Pixabay

Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Trimite mai departe

Comentarii