Cele mai usoare jocuri prin care il poti invata pe copil despre bani

Cele mai usoare jocuri prin care il poti invata pe copil despre bani
Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Intr-o zi va sosi momentul in care iti vei face griji daca cel mic traieste cu impresia ca banii cresc in copaci. Insa, daca ai un copil prescolar, prima grija este sa il inveti ce reprezinta acestia.  

Desigur, copilul te-a vazut de nenumarate ori platind la magazin, punand facturi in geanta sau folosind un card, insa acest lucru nu inseamna ca in mod automat el a inteles ce sunt banii si cum functioneaza.

Iata 6 modalitati  prin care copilul poate intelege ce sunt banii si cum se folosesc, in joaca

1. Bani-magnet

Daca deja aveti mangneti lipiti pe frigider, atunci acest joc o sa va placa tie si copilului tau. Puteti confectiona impreuna banuti magnet pe care sa ii lipiti pe frigider sau pe o tablita de metal, iar pentru a face asta este necesar sa cumparati banda adeziva cu magnet pe care sa o lipiti pe spatele unor monede. Astfel, instrumentele de joc sunt gata, iar tot ce ramane de facut este sa stabiliti care sunt regulile jocului.

Puteti face un joc de rol in care atunci cand cel mic doreste, spre exemplu, sa bea un pahar de suc, acesta sa fie nevoit sa „plateasca” pentru el. Astfel, isi va alege de pe frigider banutii de care are nevoie pentru a primi un pahar de suc.

De ce este important sa depasim frica de a discuta despre bani cu cei mici

10 lucruri despre bani pe care sa i le spui fetei tale

Pentru ca acest joc sa fie sigur pentru copilul tau, asigura-te ca a trecut de varsta in care simte  nevoia sa puna in gurita diverse obiecte.

2. Folositi facturile

Poti folosi facturile pentru practica diverse activitati. Una dintre modalitati ar fi sa aduni facturile la un loc si sa le amesteci, iar cel mic are sarcina de a scoate cate o factura si sa gaseasca numarul care reprezinta „plata” pe care o are de facut.

Puteti da impreuna semnificatii acelui numar, de la numar obligatoriu de sarituri pe care trebuie sa le faca pana la numarul de secunde pe care trebuie sa le stea intr-un picior.

Lucrurile pot fi atat de distractive incat cel mic nici sa nu realizeze ca el, de fapt, invata despre bani.

3. Faceti un puzzle

Poti printa pentru cel mic bancnote de pe internet pe care sa le rupi in bucatele nu foarte mici, pentru ca mai apoi copilul sa le lipeasca pentru a obtine bancnota initiala.

Astfel, nu ai nevoie decat de hartie si lipici, iar cel mic poate invata banii. Poti testa nivelul de cunostinte atunci cand mergeti la magazin, rugandu-l sa recunoasca banii pe care ii aveti de platit.

4. Sorteaza si economiseste

Copiii mici adora sa sorteze diverse lucruri, asa ca iti poti lasa copilul sa se bucure de aceasta activitate, invatand despre bani.

Poti scrie in cateva recipiente valoarea banilor pe care doresti ca cel mic sa ii sorteze in ele. Spre exemplu poti avea un recipient pentru monedele de 10 bani, un altul pentru cele de 50 de bani si un recipient pentru bancnotele de 1 leu.

5. Desenati bani

O alta modalitate prin care cel mic poate invata despre bani este folosind arta. Desenul este eficient in invatarea bancnotelor si recunoasterea acestora. Il poti lasa pe cel mic sa studieze o bancnota cateva minute, apoi sa incerce sa o reproduca asa cum isi doreste. In acest joc ii poti da libertatea sa foloseasca ce culori isi doreste si sa adauge diverse elemente, astfel incat sa nu simta ca i se impune un sablon din care nu poate iesi.

5 obiceiuri despre bani pe care sa NU le transmiti copilului tau

Copilul are 11-13 ani? Iata ce trebuie sa stie despre bani

6. Puteti face „afaceri”

Puteti sa faceti un joc de rol in care sa mimati ca sunteti la piata sau intr-un magazin, tu fiind vanzatorul, iar cel mic cumparatorul. Dupa ce alegeti produsele pe care cel mic le poate cumpara, stabiliti si pretul fiecarui produs, lipind o bucatica de hartie cu suma exacta.

Folosind aceasta metoda cel mic invata cum se folosesc banii si care este valoarea acestora si mai ales ca produsele au toate o valoare care trebuie platita.

Desi pentru multi parinti este inconfortabil sa poarte discutii cu cei mici despre bani, este important ca acest lucru sa se intample si nu uita ca lucrurile nu trebuie sa fie inconfortabile. Adaugand putin joc, cel mic va invata cu drag.

Sursa foto: www.pixabay.com

 

Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Trimite mai departe

Comentarii