Conturi de economii pentru copii, deschise de Trezorerie. Ce facilitati vor avea parintii care economisesc

Conturi de economii pentru copii, deschise de Trezorerie. Ce facilitati vor avea parintii care economisesc
Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Statul vrea sa-i incurajeze pe parinti sa puna bani deoparte pentru copii. Guvernul lucreaza la o Ordonanta de Urgenta conform careia Trezoreria va deschide automat conturi pe numele copiilor, in care parintii vor putea depune bani.

Guvernul promite dobanzi plus o prima acordata anual, banii urmand sa fie accesibili abia dupa varsta majoratului. Programul pare un ajutor pentru tineri, insa la fel de bine poate fi si un imprumut accesibil pentru stat, scrie Digi24.ro.

Potrivit proiectului, statul va deschide automat conturi de economii pe numele minorilor chiar incepand din acest an. Potrivit statisticii oficiale, este vorba despre peste 4 milioane de copii.

Sistemul este relativ simplu: Parintii care vor dori vor putea depune diferite sume de bani in respectivul cont. Daca depun cel putin 1.200 de lei intr-un an, guvernul ar urma sa vireze o prima suplimentara de 600 de lei plus o dobanda de 3% pe an.

Daca la finalul anului suma depusa este mai mica 1.200 de lei, titularul contului nu va beneficia de prima de stat, insa va primi in continuare dobanda.

Daca depunerea anuala depaseste pragul minim, s-ar putea ajunge la un randament anual de 40% pentru toata perioada. Totusi, sumele nu pot depasi 100.000 euro.

Desi programul se vrea a fi un ajutor pentru tineri, in prima faza este de fapt un imprumut facil pentru stat, pe o perioada de cel mult 18 ani, tinand cont de faptul ca banii vor fi accesibili tinerilor abia dupa implinirea varstei majoratului.

Prin urmare, banii depusi de parinti vor sta la dispozitia Trezoreriei perioade lungi de timp fara niciun cost. Statul ar urma sa inregistreze costuri doar la momentul la care minorul implineste 18 ani si va trebui sa ii vireze primele anuale si dobanzile acumulate, comenteaza jurnalistii Digi24.ro.

Totodata, aceasta este o strategie prin care Guvernul intra in concurenta directa cu bancile care ofera servicii similare, dar care nu au capacitatea de a acorda, pe langa dobanda, si o prima anuala de pana la 50% din valoarea economiei.

Mai exista un amanunt de care trebuie sa se tina cont pe perioade lungi de timp: inflatia. Din anul 2000 pana in prezent, media inflatiei a fost undeva sub 9%.

Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Trimite mai departe

Comentarii