Copilul cere mereu bani? 5 moduri prin care poate sa-si cumpere singur ce-si doreste

Copilul cere mereu bani? 5 moduri prin care poate sa-si cumpere singur ce-si doreste
Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Daca ai un copil suficient de mare incat sa isi poata strange banii si sa isi cumpere lucrurile pe care si le doreste, fara sa mai aiba nevoie de ajutorul tau, atunci este nevoie ca acesta sa intealaga si sa invete cateva lucruri pentru a fi eficient si penru a se tine departe de necazuri.

Pentru a avea un copil indemanatic cu banii, este necesar ca acesta sa experimenteze cat mai multe situatii si sa aiba parte de ghidajul adecvat. Cu cat creste mai mult, cu atat este expus mai multor lucruri care au efecte negative asupra lui si cu atat intelege mai mult valoarea si importanta banilor.

Atunci cand constati existenta dorintei copilului de a avea mai multi bani sau de a avea un anumit lucru pentru care are nevoie de bani, este necesar sa intervii si sa ii explici ce optiuni are si cum se poate folosi de acestea. Este important pentru copil sa stie ca exista variante de a face bani chiar daca are o varsta frageda si ca nu ese necesar sa cada prada unor tentatii de pe internet care ii asigura un castig financiar, dar care atrag dupa sine o gramada de efecte negative.

Cum il faci pe copil sa coopereze atunci cand stai prost cu banii

Copilul si banii. Cum sa ii asiguri copilului educatie financiara in viata de zi cu zi

Iata cateva moduri in care poti sa ii arati copilului cum sa stranga banii pentru a-si cumpara singur ceea ce isi doreste:

1. Fii la curent cu dorintele copilului

Primul pas este sa stii ceea ce isi doreste. Acest lucru este important din mai multe motive, principalele fiind mentinerea conexiunii cu copilul, intelegand si fiind constient de interesele si placerile acestuia si siguranta ca ceea ce isi doreste nu are un potential negativ care il va afecta pe termen lung.

Pornind de la aceste lucruri, poti discuta cu el mai multe, cerandu-i detalii despre ceea ce isi doreste si despre modalitatea prin care planuieste sa cumpere produsul respectiv.

2. Distinge intre ceea ce este negativ si ceea ce nu iti place tie

Exista posibilitatea sa facem confuzie intre ceea ce este cu adevarat negativ si ne poate afecta copilul si ceea ce pur si simplu noua nu ne place si nu consideram a fi inutil.

Insa acest lucru nu ar trebui sa il impiedice pe copil sa isi cumpere lucrurile pe care si le doreste.

3. Afla DE CE are aceasta nevoie sau dorinta

Exista o diferenta intre nevoi si dorinte si este important ca tu si copilul tau sa puteti distinge intre ele. Daca aia ales sa ii dai bani de buzunar copilului tau, acesta poate sa foloseasca diverse strategii de economisire pentru a strange, in timp, suma necesara pentru achizitionarea a ceea ce isi doreste.

Desi lucrurile par destul de simple si clare, exista acele momente in care copilul poate ceda impulsului de a cumpara anumite lucruri de care nu are nevoie, sau mai mult, poate sa creada ca are nevoie de un lucru pentru care se straduieste sa stranga bani cateva luni, iar acel lucru sa nu fie cu adevarat ceea ce are nevoie.

4. Vezi daca dorinta suporta amanare

Dupa ce ai aflat care este motivul pentru care copilul isi doreste un lucru si daca este benefic pentru el sa isi atinga obiectivul, afla daca suporta amanare. Aceasta este o strategie foarte buna pentru copil de a-si da seama daca acel lucru este cu adevarat important pentru el si daca ii va aduce implinirea pe care si-o doreste.

Dupa un scurt timp, intreaba-l pe copil daca isi mai doreste lucrul respectiv. Daca este constant si perseverent in dorinta inseamna ca isi doreste cu adevarat acel lucru si cu aceasta ocazia va si invata cum sa isi dea seama singur daca un lucru este cu adevarat important pentru el.

Ce faci cand copilul iti cere sa-i cumperi lucruri scumpe

Cum a reusit un adolescent sa castige 30 de milioane de dolari la 17 ani

5. Invata-l cum sa economiseasca

Pentru ca toate acestea sa fie posibile este necesar sa il inveti pe copil cum sa economiseasca. Cu siguranta vor veni momente in care isi va dori lucruri pe care nu si le va permite doar cu banii de buzunar pe o saptamana sau pe o luna, in functie de ce metoda ati ales pentru voi, si va fi necesar sa stranga banii pe o perioada mai lunga.

Initial, acesta ar putea sa vrea sa nu cheltuiasca nimic in vederea strangerii banilor necesari cat mai devreme, insa aceasta ar fi calea catre esec, deoarece ii va fi foarte greu sa se abtina de la absolut orice pana isi va strange suma dorita. Acest lucru il va predispune la cumparaturi impulsive din cauza frustrarii acumulate pe perioada in care s-a abtinut de la a cumpara orice, iar in acest fel nu va ajunge niciodata sa stranga suma de bani necesara.

Pentru eficienta, este important sa il inveti ca trebuie sa aiba rabdare si sa pastreze doar o parte din banii de buzunar pentru economii si sa nu uite sa isi acorde micile placeri pe care si le acorda in mod normal.

Daca tii cont de aceste lucruri copilul tau va invata cum sa economiseasca, sa stranga banii de care are nevoie si sa faca diferenta intre lucrurile pe care si le doreste cu adevarat si cele pe care nu si le doreste.

Sursa foto: www.unsplash.com

Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Trimite mai departe

Comentarii