Copilul nu apreciaza ceea ce are? 6 metode prin care il poti ajuta sa fie recunoscator

Copilul nu apreciaza ceea ce are? 6 metode prin care il poti ajuta sa fie recunoscator
Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Din pacate, oamenii descopera destul de tarziu care este secretul fericirii. Recunostinta. Conceptul de recunostinta poate fi greu de inteles si de adoptat de catre adulti si chiar si mai greu pentru copiii si pentru adeolescentii care simt ca lumea se invarte in jurul lor.

Sunt atat de multe valori pe care ne dorim ca adolescentii si copiii sa le aiba si dupa care sa se ghideze in viata. De ce ne-am concentra pe recunostinta?  Nu doar ca adolescenntii care sunt reccunoscatori au o prezenta mai placuta, dar ei sunt mai putin predispusi sa consume droguri si alcool si sa dezvolte tulburari emotionale si comportamentale.

Exista mai mult de o cercetare care a studiat stiinta recunostintei si efectele acesteia. In 2003, un studiu facut in cadrul universitatii din California, Davis, a aratat ca oamenii recunoscatori au un nivel crescut de fericire si un nivel scazut de stress si de depresie.

Ce poti sa-l inveti pe copil despre bani in functie de varsta

Cum sa folosesti jocurile pentru a-l invata pe copil despre bani

In cadrul unui alt studiu a fost demonstrat ca elevii de liceu care au obtinut un scor mare al recunostintei,  aveau mai multi prieteni, note mai mari, in timp ce studentii care puneau accent pe lucrurile materiale, aveau foarte des sentimente de invidie, note mai mici si mai putina satisfactie in viata.

In timp ce unii oameni par a fi binecuvantati cu un simt natural al recunostintei, pentru majoritatea, aceasta se invata. Invatand sa fie recunoscatori, copiii devin mai sensibili la sentimentele celor din jurul lor si isi dezvolta capacitatea de empatie si altruismul. Copiii care nu experimenteaza foarte des recunostinta se simt foarte des dezamagiti.

Pentru inceput, este bine sa intelegem ce NU este recunostinta. Uneori, in eforturile noastre de a inspira recunostinta copiilor, folosim abordari care par similare recunostintei, dar care au efecte negative.

Iata cateva exemple

Amenintarile. Atunci cand copilul este certat pe motiv ca este mult prea rasfatat sau cand este amenintat ca ii vor fi luate jucariile pentru ca are o camera dezordonata, acesta nu are cum sa inteleaga ce este recunostinta.

Comparatiile. “Ar vrea alti copii sa aiba ce ai tu” si alte comentarii similare acestuia sunt doar comparatii, in niciun caz recunstinta. Aceasta abordare ii va inspira copilului sentimente de vina si de frustrare.

Obligatiile. Atunci cand te simti obligat sa returnezi un favour unei persoane doar pentru a scapa de o obligatie, nu inseamna ca esti recunoscator. Sentimentul din spatele obligatiei este unul negativ si este concentrat pe o persoana specifica, pe cand recunostinta este un sentiment pozitiv si poate fi directionata si concentrate pe oricine.

Flatarea. Complimentarea si flatarea unei persoane nu inseamna neaparat ca este o manifestare a recunostintei. Aceasta abordare de a multumi oamenii si de a-I face sa se simta bine poate produce sentimente de vina si de obligatie si nu de apreciere.

Manipularea. Unele persoane nu au motive autentice atunci cand isi manifesta recunostinta. Spre exemplu, unele cuvinte frumoase pot fi folosite in scopul manipularii unei persoane, in scopul castigarii controlului  asupra loialitatii cuiva sau a unui favor.

Care este reteta pentru recunostinta autentica?

Cei mai multi parinti isi doresc sa aiba copii fericiti, insa ii bombardeaza cu mii de cadouri, ii protejeaza de consecintele naturale ale actiunilor lor si tot felul de alte lucruri care ii fac pe copii, de fapt, sa fie mai putin fericiti.

Cele mai usoare jocuri prin care il poti invata pe copil despre bani

8 greseli care pot ruina succesul copilului tau

Daca ne dorim cu adevarat sa avem copii fericiti, este necesar sa le inspiram sentimentul de recunostinta. Dar cum putem face asta cand copiii sunt in mod natural orientati catre propria persoana , stiind si ca traim intr-o societate care promoveaza lucrurile materiale si posesiile cat mai valoroase?

Iata 6 metode prin care il poti ajuta pe copil sa devina recunoscator

1. Creeaza recunostinta.

Recunostinta nu este doar o lectie care poate fi predata copiilor, ci si un exercitiu pentru parinti. In loc sa te concentrezi si sa vorbesti despre ultimul dispozitiv achizitionat, poti exersa recunostinta fata de ceea ce ai acum. Atunci cand interactionezi cu cel mic foloseste “te rog” si “multumesc” de cate ori este nevoie, astfe incat bunele maniere sa devina obiceiuri, nu doar ceea ce spunem ca respectam.

2. Imparte bucuria de a darui.

Parintii cu experienta au invatat ca pe masura ce copiii primesc mai mult, apreciaza mai putin. Sa primesti cadouri este distractiv, insa este important sa te asiguri ca cel mic intelege si bucuria de a darui.

In jurul sarbatorilor te poti concentra pe membrii familiei, pe crearea amintirilor, pe momentele petrecute impreuna, mai mult decat pe cadourile primite si facute.

3. Pune accentul pe valorile familiei.

Multi copii cresc cu ideea ca in viata, cel mai important lucru, este sa castigi destul de multi bani si sa ai cat mai multe lucruri materiale. Daca familia voastra pretuieste munca cinstita, economisirea si bucuriile simple, asigura-te ca si copilul intelege acest lucru.

4. Intemeiati o traditie de familie.

Transforma recunostinta intr-un obicei. Spre exemplu, puteti sa spunei inainte de masa de seara sau inainte sa dormiti, un lucru pentru care sunteti recunoscator in fiecare zi.

5. Ii poti da copilului responsabilitati.

In functie de varsta copilului ii poti da  anumite responsabilitati. Acesta va simti satisfactie la gandul ca a contribuit cu ceva in cadrul familiei si cu atat mai mult cand isi va vedea rezultatele eforturilor depuse. Atfel, copilul invata sa aprecieze munca depusa pentru un anumit scop, in loc sa aprecieze doar ceea ce primeste.

10 lucruri despre bani pentru copiii de 10 ani

6. Faceti lucruri pentru altii.

A darui poate fi o parte importanta a copilariei. Poti lucra alaturi de copilul tau la un cadou pe care il poate face unui membru al familiei, unui prieten sau chiar pentru copiii nevoiasi. Ii poti atrage atentia celui mic asupra bucuriei de a face pe cineva sa se simta mai bine, astfel incat acesta sa inceapa sa simta bucuria de a face lucruri bune pentru cei din jurul sau.

Probabil ca ai mai auzit vorba “Fericirea este o alegere”. Uneori poate fi dificil sa alegi fericirea, insa a fost demonstrat ca starea de fericire nu este doar un rezultat al unor circumstante, ci rezultatul actiunilor pe care alegem sa le facem.

Sursa foto: www.pixabay.com

Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Trimite mai departe

Comentarii