Copilul si banii. Cum sa ii asiguri copilului educatie financiara in viata de zi cu zi

Copilul si banii. Cum sa ii asiguri copilului educatie financiara in viata de zi cu zi
Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Atunci cand vorbim despre educatia financiara a copiilor este importanta strategia pe care o abordam.  In functie de varsta copiilor putem sa ii invatam diverse lucruri despre bani, de la cele de baza pana la cele mai complexe, insa cel mai important este sa nu transformam din educatia financiara ceva obligat-fortat de care copiii vor fugi.

Pentru a te asigura ca ai un copil care primeste educatie financiara si ca nu devine ceva neplacut, poti adopta o strategie prin care introduci “lectiilein viata de zi cu zi, folosindu-te de activitatile pe care acesta oricum le intreprinde in mod natural.

Iata 4 lucruri pe care le poti introduce in rutina zilnica pentru a te asigura de educatia financiara a copilului tau

1. Asigura-te ca lectiile sunt relevante.

Un lucru foarte important cand vrei sa il inveti pe copi orice este sa ii transmiti doar lucrurile relevante si sa nu ii incarci memoria cu multe detalii pe care oricum nu le poate aplica. Dupa cum stim deja, ceea ce conteaza este ceea ce poate fi aplicat, iar pentru copii doar asta va conta.

Atunci cand lucrurile sunt structurate si aerisite este mult mai usor pentru copil sa te urmareasca si sa tina pasul cu ceea ce vrei sa ii transmiti. Acest lucru se aplica cel mai bine atunci cand vrei sa pui bazele educatiei financiare si este necesar sa vorbesti mai multe despre teoria in domeniu, insa asigura-te ca ii dai acele detalii pe care si urmeaza sa le puna in practica.

2. Invata-l pe copil acele lucruri pe care le poate pune in practica

Daca ai un copil mai mic nu este cazul sa ii explici despre credite si dobanda si nici despre lucruri pe care le va putea face peste un an sau zece. Analizeaza care este rutina zilnica a copilului si in ce fel poti introduce educatia financiara intr-un mod practic. Poate vei avea nevoie de ajutor sa conceperea listei de cumparaturi si la stabilirea bugetului alocat, sau pur si simplu vrei sa ii arati copilului tau ca exista diferente de preturi intre jucariile lui preferate.

4 principii financiare importante care il pot salva pe copil de la esec

De ce este important pentru copii sa invete despre gestionarea banilor

3. Foloseste dorintele copilului in avantajul educatiei

Daca ai un copil suficient de mare incat sa ii poti acorda bani de buzunar, atunci cand afli ca isi doreste ceva nou poti folosi oportunitatea pentru a-l invata despre economisire si gestionarea bugetului saptamanal sau lunar.

Astfel, interesul copilului va fi intretinut deoarece nu este vorba doar despre o lectie pe care iti doresti “sa o predai”, ci despre o modalitate prin care poate ajunge la ceea ce isi doreste.

4. Foloseste notiuni si situatii concrete

Atunci cand ii vorbesti copilului despre educatie financiara si este necesar sa il inveti mai intai notiunile si conceptele este util sa folosesti situatii concrete in care tu ai aplicat acele lucruri despre care ii vorbesti. Astfel, copilul va putea intelege logic si va putea vedea si aplicabilitatea acelor lucruri.

Acestea sunt unele dintre cele mai simple lucruri prin care poti incepe educatia financiara a copilului tau si prin care te poti asigura ca le si pune in practica.

Sursa foto: www.unsplash.com

 

Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Trimite mai departe

Comentarii