10 ponturi de la specialist despre cum sa-l inveti pe copil despre bani

10 ponturi de la specialist despre cum sa-l inveti pe copil despre bani
Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

„Parintii fac o treaba extraordinara invatandu-i pe copii bunele maniere si cum sa se fereasca de pericole, cum sa-si faca patul sau cum sa isi construiasca o solida baza culturala”, spune Mary Hunt, expert in finante personale si autoare a recent lansatei carti „Raising Financially Confident Kids”. „Insa, adesea, acestia neglijeaza unul dintre cele mai importante dintre valori umane – aceea de a fi responsabil dar, mai ales, independenti financiar”, adauga aceasta.

Asa ca, pentru a le asigura copiilor tai un viitor financiar frumos, pentru a-i responsabiliza, ea ofera 10 „ponturi” care te vor ajuta sa-i inveti cu usurinta pe cei mici despre bani, despre importanta si valoarea lor.

Fii un model de „buna practica”. Asta deoarece copiii au tendinta de a copia nu doar ce spui, ci mai ales ceea ce faci. In acest caz, asigura-te ca le oferi propriul model financiar sanatos.

Nu spune niciodata „Nu am bani pentru asta”. Din moment ce vrei sa-ti inveti copilul sa cheltuiasca responsabil, nu ai voie sa spui ca nu mai ai bani sau ca nu-ti mai poti permite sa-i cumperi flecustetul pe care ti l-a cerut pe cand erati in supermarket. Acest anunt l-ar putea bulversa, chiar speria pe copilul care astfel crede ca familia lui este in impas din punct de vedere financiar. Asa, ca o varianta de raspuns ar fi: „Nu vom cheltui acum bani pe asta”.

Nu uita sa-ti implici copiii in cumparaturile casnice. Hunt sustine ca a le cere copiilor sa te ajute sa faci diferite cumparaturi pentru casa si sa-i rogi sa te insoteasca la supermarket in acest sens poate reprezenta un pas important in educatia lor financiara. Da-i copilului in grija lista de cumparaturi si vei avea astfel ocazia de a planifica alaturi de el intreaga sesiune de shopping, inclusiv alegerea produselor in raport de calitate si pret.

Nu este bine sa-i iei pe copii la cumparaturi de placere. Aceasta ar fi o „supraexpunere” a lor la cumparaturi, avertizeaza Hunt, si ar putea duce la o incurajare a consumerismului si a cheltuirii banilor la impuls.

Este important sa ii iei pe copii cu tine la banca. Fie ca faci retrageri de numerar, dar mai ales daca depui spre a economisi, este bine sa ii ai si pe copii alaturi. Asa ei vor sti dupa ce principii functioneaza o banca si vor fi incurajati sa puna intrebari. In acest sens, varsta de 10 ani este momentul optim pentru a le deschide un cont de economii pe numele copilului tau. Tot atunci copilul va putea incepe sa mearga, impreuna cu tine, sa isi depuna banii economisiti in propriul corp.

Daca este bine sa vada, sa atinga si sa manipuleze sume de bani, fie ele si modice, nu acelasi lucru se poate spune despre cardul de credit. „Banii sunt vizibili, nu pot crea confuzii. Insa cardul de credit poate trimite mesaje eronate copiilor”, sustine Hunt. Astfel, atata timp cat copiii sunt inca mici, lasa-i sa foloseasca ani lichizi pentru a cumpara diferite lucruri. In cazul in care vei alege sa ii permiti sa se foloseasca de card, va trebui sa iti asumi si eventualele consecinte ale unui asemenea act, una dintre ele fiind aceea ca va cheltui peste masura, furati de mirajul cardului.

Da-i copilui tau bani saptamanal sau lunar, ca o alocatie. Desi sunt multe pareri care considera asta o greseala, sa dai bani cu regularitate copilului tau il va ajuta pe acesta sa invete sa isi gestioneze singur banii. Potrivit lui Hunt, pe la 6 ani poti incepe sa ii dai copilului tai saptamanal bani de buzunar, iar, treptat, pe masura ce copilul creste, sa maresti acest interval. Asa el va invata despre economiile pe termen scurt si lung, cum sa chletuiasca responsabil si cum sa economiseasca.

Nu iti imprumuta copiii cu bani. Desi greu de aplicat in zilele noastre, mai ales intr-o societate romanesca bazata pe idei balcanice, ideea de a nu le imprumuta copiilor bani este excelenta. Atata timp cat acestia primesc de la parinti bani lunar sau saptamanal, nu are rost sa te oblige pe tine, parinte, sa ii dai si mai mult. Daca a ales sa cheltuiasca prea repede banii, este alegerea lui si trebuie sa suporte consecinta actiunilor sale.

Cu siguranta, in scurt timp va invata sa fie mai chibzuit.

Poti vorbi copiilor tai despre bani, economii si cheltuieli oricand. Asa vor invata ca finantele sunt importante, accesibile si deloc de speriat.

Si, nu in ultimul rand, nu ocoli subiectul banilor atunci cand acesta apare in discutiile din familie. Insufla-le copiilor, inca de la varsta frageda, ideea ca a sti cum sa faci economii si sa cheltuiesti inteligent, dar si sa fii generos, este unul dintre aspectele care asigura succesul in viata.

Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Trimite mai departe

Comentarii