Cum il inveti pe copil sa fie destept in legatura cu banii sai

Cum il inveti pe copil sa fie destept in legatura cu banii sai
Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

„Ce bine seamana cu tine!” – auzi de foarte multe ori acest compliment de la persoane straine, atunci cand esti impreuna cu copilul tau. Si te gandesti ca poate este vorba despre zambet, ori despre culoarea ochilor. Dar copiii mostenesc mai mult decat ceea ce li s-a transmis prin ADN.

Prin observatie, copiii isi insusesc din comportamentul parintilor, al fratilor si al celorlalti adulti alaturi de care petrec mult timp: bunici, unchi, matusi, prieteni de familie, educatori, profesori.

Dar cand vine vorba despre educatia financiara a copilului tau, cat timp petreci gandindu-te la relatia pe care copilul tau o va avea cu banii?

Sa stii ca, pe cat sunt banii de importanti, pe atat de putin timp dedicam cultivarii unui comportament sanatos al copilului cu banii.

Daca vrei sa iti inveti copilul sa fie destept cu banii sai inca de mic, iata doua recomandari oferite de expertii in educatie financiara pentru copii:

Cum sa fii creativ cu banii de buzunar ai copilului

Banii de buzunar sunt un instrument util pe care il poti folosi pentru a-ti invata copilul cum sa-si gestioneze veniturile. Poti incepe de pe la varsta de 4 – 5 ani, atunci cand copilul poate sa numere bine si sa poata face calcule simple de adunare si scadere.

Primii pasi in educatia financiara. 3 jocuri simple cu bani pentru copilul de 3-4 ani

5 motive pentru care parintii refuza sa vorbeasca cu copiii despre bani

Ai tot citit, deja, argumente pro si contra pentru banii de buzunar la copii. Daca esti in favoarea banilor de buzunar, recomandarea este sa nu il platesti pe copil pentru ca face diferite activitati prin casa: pune / strange masa, pune jucariile la locul lor. Copilul trebuie sa inteleaga faptul ca, in casa, cu totii trebuie sa avem responsabilitati. De asemenea, nici notele nu trebuie sa fie un motiv pentru a primi bani de buzunar.

Steve Schaffer, directorul site-ului Offers.com si tata a trei copii, are propriul sistem de bani de buzunar pentru copiii sai. Astfel, fiecare copil primeste saptamanal 5 dolari, la care se adauga 50 de centi pentru fiecare an al copilului. Prin urmare, la varsta de 12 ani copilul primeste saptamanal 5 dolari la care se adauga alti 6 dolari. In total, 11 dolari / saptamana.

Dar banii nu ajung 100% pe mana copilului. Schaffer a stabilit impreuna cu copiii sai ca 15% din bani sa fie pusi intr-un cont de economii, 25% din bani vor fi retinuti ca „taxa in familie” si 10% vor fi folositi pentru donatii.

Cuvintele care iti condamna copilul sa nu aiba suficienti bani

Copiii inspira copii. Uneori, cel mai bun profesor al copilului tau este un alt copil

Astfel, prin acest sistem de alocatii copilul intelege si conceptul de: economisire, generozitate, responsabilitati (taxa), plus elemente de matematica.

Permite copilului sa invete din propriile greseli

Sa spunem ca vrea sa isi cumpere o jucarie despre care tu stii ca se va strica rapid, ori cu care se va juca o data, iar apoi va fi ignorata. Lasa copilul sa-si foloseasca banii de buzunar si sa cumpere acea jucarie. Lasa-l sa aiba aceasta experienta a cheltuirii banilor pe un lucru care nu este de valoare, pe un impuls de moment. Astfel, va invata cum sa-si gestioneze pe viitor impulsul de a cumpara si va gandi inainte de a-si cheltui banii.

Este mai bine pentru el sa invete aceasta lectie in primii ani, decat mai tarziu, asa cum, poate inca ni se mai intampla si noua.

Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Trimite mai departe

Comentarii