Cum incepi sa vorbesti copilului despre bani. 4 lectii pentru copii de 4 ani

Cum incepi sa vorbesti copilului despre bani. 4 lectii pentru copii de 4 ani
Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

De multe ori parintii se intreaba cand este momentul pentru a incepe educatia financiara a copilului si cum stii ca acesta poate intelege corect ceea ce ii explici. Expertii in domeniu sustin ideea ca imediat ce copilul depaseste etapa in care fiecare obiect este o jucarie si atinge varsta de patru ani, acesta incepe sa inteleaga ce sunt lucrurile si la ce se folosesc. Din acest moment poti incepe linistit educatia financiara a copilului tau.

Poti sa crezi ca indiferent de capacitatea copilului de a distinge intre lucruri, acesta nu va putea actiona concret cu banii si atunci la ce bun sa te chinui cu educatia financiara de acum? Insa, adevarul este ca lucrurile trebuie invatate pe rand, de la cele mai mici si mai bazale. La fel ca si la scoala cand copiii mai intai invata literele si de abia apoi invata sa scrie cuvinte sau la matematica, unde invata cifrele si numerele si de abia apoi calcule din ce in ce mai complicate.

Pentru inceput este necesar sa incepi cu primul lucru pe care copilul il poate percepe si intelege in mod corect. Astfel, ai putea fi surprins de faptul ca pe viitor, pe masura ce copilul creste, va pune singur intrebari si va deduce, pe baza unui rationament logic, lucruri pe care nu va mai fi nevoie sa i le explici tu.

Cum il faci pe copil sa coopereze atunci cand stai prost cu banii

Copilul si banii. Cum sa ii asiguri copilului educatie financiara in viata de zi cu zi

Atunci cand copiii au datele necesare reusesc sa le puna cap la cap si isi folosesc capacitatea de a gandi logic si de a face rationamente pentru a intelege cum functioneaza lucrurile. Tocmai de aceea este important sa i se ofere tot ce au nevoie pentru a putea demara singuri procesele de explorare si descoperire a lucrurilor noi.

Iata primii pasi pe care ii poti face pentru a incepe educatia financiara a copilului tau:

1. Explica-i de ce mergi la serviciu

Este important sa incepi prin a-i spune ca tu ai un serviciu si ca de acolo castigi bani cu care cumperi ce are nevoie familia. Atunci cand mergeti pe strada si isi doreste ceva dintr-un magazin ii poti spune ca veti folosi din banii castigati de la serviciu pentru a cumpara ceea ce isi doreste. La fel, poti sa ii explicit si ca doamna care vinde in magazin este la serviciu si ca ea castiga bani facand acest lucru.

Astfel, copilul intelege ca banii sunt folositi pentru a cumpara lucruri si ca se castiga atunci cand muncesti pentru ei.

2. Invata-l monedele si bancnote mici

Avand in vedere ca vorbim despre copii mici nu este cazul sa ii prezinti toate bancnotele, pana la cele mai mari. Este recomandat sa te folosesti de abilitatile matematice pe care copilul tau le are dezvoltate in prezent. Daca stie sa numere pana la 100 doar, nu ai de ce sa ii arati bancnote mai mari de atat si nici combinatii a caror suma sa depaseasca 100. In schimb, te poti folosi de toate numerele pe care le stie si sa ii arati tot ce exista si ce poate fi combinat astfel incat sa va incadrati in nivelul lui de cunostinte.

3. Jucati-va de-a magazinul

Alegeti obicte din casa si jucati-va de-a vanzatorul si clientul folosind bancnote reale si faceti cu randul. Astfel, copilul invata in mod practic ca lucrurile sunt contra cost si foloseste obiecte si sume cat mai aproape de cele reale deoarece copilul va lua in serios jocul si va crede ca asa se intampla lucrurile si in afara jocului, in viata reala.

Cum sa iti imprietenesti adolescentul cu banii. 7 lucruri pe care sa le stie inainte de facultate

Cum sa eviti cele mai mari 5 greseli legate de banii familiei pe care le fac ceilalti parintii

Folositi hartie pentru a face etichetele de pret pe care le puteti lipi cu scoci pe produsele pe care le-ati ales si bani reali.

4. Desenati banii

Indiferent de abilitatile artistice ale copilului, sa desenati bani nu este foarte dificil si poate fi foarte distractiv. Alegeti cateva bancnote si monede, culori, hartie si foarfeca si faceti bani de jucarie!

Nu este necesar ca desenele sa fie exacte si artistice deoarece scopul acestui joc este ca cel mic sa retina monedele si bancnotele cu o mai mare usurina deoarece poate fi coplesitor sa retina multe tipuri de monede si bancnote.

Acestea sunt primii pasi pe care ii poti face cu un copil mic care de abia descopera domeniul financiar, fara sa ii aglomerezi mintea cu lucruri pe care nu le poate intelege prea bine. Astfel, ii oferi informatiile de care are nevoie pentru a putea continua educatia financiara dupa ce mai creste un pic si mai acumuleaza cunostinte de care te poti folosi pentru a construe o baza solida a educatiei financiare a copilului tau.

Sursa foto: www.unsplash.com

Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Trimite mai departe

Comentarii