Cum parintii ii invata pe copii sa fie iresponsabili cu banii

Cum parintii ii invata pe copii sa fie iresponsabili cu banii
Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

De regula, parintii isi doresc pentru copiii lor sa aiba o viata mai buna, mai implinita, sa se bucure mai mult si sa se chinuie mai putin cu greutatile si problemele. Si, pentru aceasta, parintii se straduiesc sa le asigure copiilor o scoala buna, cursuri si activitati extrascolare care sa-i formeze si sa-i ajute pe viitor.

Insa, numerosi parinti uita un lucru important: sa-i ajute pe copii sa dobandeasca niste obiceiuri financiare sanatoase. Stii ca, in ultima perioada, se organizeaza din ce in ce mai multe ateliere de educatie financiara si antreprenoriala pentru copii, iar educatia financiara a devenit materie de studiu in scoli, chiar daca, deocamdata, doar ca materie optionala. Din ce in ce mai multi copii au acces la informatii despre bani, buget si obiceiurile sanatoase de gestionare a finantelor personale.

Din pacate, insa, de multe ori, informatiile pe care copiii le afla de la specialisti in timpul atelierelor sau al orelor de educatie financiara sunt spulberate acasa, de catre parinti.

Cuvintele care iti condamna copilul sa nu aiba suficienti bani

Primii pasi in educatia financiara. 3 jocuri simple cu bani pentru copilul de 3-4 ani

De exemplu, degeaba invata o fetita de 10 ani despre cum sa evite imprumuturile la costuri mari, daca, in drum spre casa cu mama ei, se opresc la un amanet pentru ca mama ei doreste sa faca rapid rost de o suma de bani.

Sau, lectia despre cheltuielile impulsive si efectele daunatoare ale acestora va fi uitata instantaneu de un baietel al carui tata isi decide pe loc sa cumpere un ceas scump care i-a placut si de care nu are neaparata nevoie.

De asemenea, multi copiii sunt educati vazand cultura cardurilor de credit a parintilor lor, obisnuiti sa-si schimbe telefonul de fiecare data cand pe piata apare un nou model.

Astfel, aproape ca nu conteaza ce invata copilul la scoala si la un curs de educatie financiara atata timp cat informatiile, obiceiurile si modul de gandire pe care le preia de acolo nu sunt sustinute si acasa, de gandirea si de comportamentul parintilor. Influenta mediului familial este cu mult mai mare.

Tu strangeai bani la pusculita? Copilul tau nu prea poate. Uite de ce

5 motive pentru care parintii refuza sa vorbeasca cu copiii despre bani

Teme pe acasa pentru parinti

Specialistii americani au remarcat aceasta problema generala. „Ceea ce copiii invata despre bani este negat deseori acasa, de comportamentul parintilor”, a declarat Shannon Schuyler, lider de responsabilitate corporatista in cadrul PwC, compania de servicii de business care a sponsorizat un studiu in acest sens, scrie Time.com.

68% dintre profesorii americani care au participat la studiu considera ca fiecare lectie de educatie financiara de la scoala trebuie sa includa o componenta de tema pe acasa care sa fie realizata impreuna cu parintii, scopul fiind de a-i aduce si pe parinti la acelasi mod de gandire.

O alta problema pe care au observat-o profesorii de educatie financiara este ca parintii nu considera ca gestionarea banilor este o abilitate importanta pentru a reusi in viata.

Cum il inveti pe copil sa fie destept in legatura cu banii sai

Top 4 lucruri despre bani pe care sa le spui copilului de gradinita

De asemenea, desi 9 din 10 educatori considera ca educatia financiara trebuie sa faca parte din curicula scolara, aceasta materie este predata in doar 12% din scoli din SUA, arata studiul PwC.

Cele mai importante lucruri despre bani pe care le pot invata copiii, mai ales cei mici, nu sunt cele despre carduri si verificarea contului curent, caci acestea sunt inutile deocamdata.

Cele mai importante lucruri despre bani sunt, de fapt, obiceiurile de consum, de economisire si cele care sa-i ajute sa ia decizii financiare inteligente. Iar parintii sunt cei mai buni profesori in ceea ce priveste obiceiurile copiilor de a-si gestiona banii.

Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Trimite mai departe

Comentarii