Cum relatia ta cu banii ii afecteaza copilului sansa la un viitor mai bun

Cum relatia ta cu banii ii afecteaza copilului sansa la un viitor mai bun
Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Daca ai un adolescent atunci este posibil sa aveti discutii dese pe seama banilor. Copilul doreste cel mai nou model de telefon mobil, un laptop performant, un skateboard, reviste, abonamente la aerobic, produse cosmetice.

Pentru ca toti adultii sunt stresati din cauza lipsei banilor si incearca sa faca fata cheltuielilor lunare, astfel de solicitari din partea copiilor ii enerveaza rapid pe parinti.

Stam prost cu banii si avem datorii, dar copilul nu trebuie sa stie

Tu strangeai bani la pusculita? Copilul tau nu prea poate. Uite de ce

“Vreau si eu! Toti colegii mei au si ma fac de rusine” – Cand copilul tau spune asta, tu ai 4 secrete la indemana

Astfel, tendinta parintilor este de a refuza fara sa mai explice copilului motivul. Ori, prefera sa raspunda cu intrebari pe care copilul le gaseste enervante: „Dar de ce iti trebuie tie un telefon nou?”, „Ce sa faci cu placa de skateboard? Sa te dai o data si apoi sa o tii pe balcon langa rolele prafuite?”, „Nu poti alerga in jurul blocului, de ce sa te mai duci la aerobic?”

Aceasta forma de comunicare este ineficienta si poate sa rezolve o problema – acea dorinta nu va fi satisfacuta -, insa, genereaza si alimenteaza conflictele intre parinti si copii.

Daca o educatie financiara oferita copilului il poate ajuta sa inteleaga mai bine despre bugetul familiei, de ce nu se pot cumpara anumite lucruri in acel moment si, cel mai important, cum sa isi castige singur banii, atunci, de ce refuza multi parinti sa vorbeasca despre bani cu copiii lor?

Motivul este acela ca parintele se simte stanjenit de bani si vede in propria sa relatie cu banii un esec.

Poate nu are foarte multi bani, poate familia are credite si alte datorii, ori este o frustrare personala a parintelui fata de lipsa banilor si prefera sa nu-si aduca aminte de probleme. Ori, poate ca parintele castiga putin si ii este rusine de aceasta situatie si se teme ca adolescentul sau nu-l va mai respecta.

De obicei, banii sunt adusi in discutie atunci cand mama si tata discuta tensionat despre cat de mult s-a cheltuit, despre rata scadenta, despre facturile tot mai mari, despre costurile ridicate la intretinere etc.

Copilul nu poate avea o relatie sanatoasa cu banii daca nu este invatat de parinti.

Si, observand frustrarile pe care parintii sai le au au fata de bani, atunci cand el ii primeste usor (alocatia, banii de buzunar) simte nevoia de a se “bucura” de aceasta perioada fara griji, cand mama si tata sunt sursa lui de bani, pentru ca va sti ca la maturitate va fi nevoit sa se lupte si el cu aceleasi probleme.

Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Trimite mai departe

Comentarii