Cum sa cresti un copil care se pricepe la bani

Cum sa cresti un copil care se pricepe la bani
Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Desi copiii merg in fiecare zi la scoala si invata o groaza de lucruri despre foarte multe domenii, acestia nu intra in contact cu unul dintre cele mai importante. Domeniul educatiei financiare. Din pacate, acestia nu sunt invatati la scoala cum sa gestioneze banii, cheltuielile si care sunt cele mai frecvente situatii financiare. Aceasta este o sarcina care le revine parintilor.

Parintii ii invata pe copii multe lucruri, de la cum sa isi faca patul pana la bunele maniere si la cultura generala.” spune Mary Hunt, expert financiar personal Forbes si autoare a cartii “Raising Financially Confident Kids.

Dar de foarte multe ori parintii neglijeaza un aspect extrem de important in educarea copiilor: cum sa gestioneze bani si cum sa devina priceputi in domeniul financiar.” continua aceasta.

Din cauza faptului ca foarte multi parinti nu dispun, chiar ei, de educatia finanaciara necesara, nu ii invata nici pe cei mici. Ceea ce este gresit. Indiferent de cat de mare este lipsa de informartii, oricand, parintii si copiii, pot cauta impreuna sa adune cunostintele necesare. Astfe, cel mic invata ca atunci cand nu stie ceva poate cauta sa afle informatiile respective.

5 obiceiuri despre bani pe care sa NU le transmiti copilului tau

Copilul are 11-13 ani? Iata ce trebuie sa stie despre bani

Cum sa ii vorbesti copilului despre bani?

Primul si cel mai important lucru pe care trebuie sa il spui copiilor tai este ca banii au o valoare si ca o data cheltuiti, nu mai sunt.  Hunt sugereaza sa folosesti mereu cash cand esti cu cel mic, in locul cardurilor.

Banii  sunt foarte vizuali, clari si nu produc confuzie. Cardurile pot transmite mesaje care ii pot induce in eroare pe copii, putand sa creada ca valoarea cardului nu se termina niciodata.” spune Hunt.

O alta conversatie foarte importanta pe care trebuie sa o ai cu cel mic este despre cum sa faca diferenta intre nevoile pe care le are si placerile pe care isi doreste sa si le satisfaca. Este extrem de important sa invete sa nu cheltuiasca mai multi bani decat are. Pentru a evita acest lucru este important ca tu sa nu cheltui peste masura si sa nu spui da la fiecare cerinta pe care o are copilul tau.

Totusi, trebuie sa fii atenta la cum il refuzi pe cel mic. Daca ii spui ca nu va permiteti sa achizitionati ceea ce isi doreste, pentru cel mic asta va insemna ca sunteti foarte saraci si acest lucru il va ingrijora. Pentru a evita acest lucru, poti sa ii explicit ca veti alege sa nu cheltuiti banii in felul acela, nu ca nu va permiteti.

Regulile de baza ale banilor de buzunar

Desi banii de buzunar reprezinta un subiect controversat pentru multi parinti, Hunt considera ca aceasta este una dintre cele mai bune metode de a-l invata pe cel mic despre bani. Ea sugereaza inceperea la varsta de 6 ani si cresterea sumei pe masura ce si copilul creste. Este indicat sa incepi cu o suma saptamanala, fiind mai usor de tinut o evidenta.

Hunt sustine ca trebuie sa ii faci foarte clar copilului ce inseamna responsabilitatea. Este bine sa ii explici ca pentru casa, masina, mancare si utilitati platesc parintii si ca banii de buzunar sunt pentru dorintele sale personale.

Desi nu este bine sa intervii in modul in care cel mic alege sa isi cheltuiasca banii, asta nu inseamna ca nu trebuie sa ii explici cum este bine sa isi gestioneze cheltuielile. Este o buna oportunitate de a-l invata despre economisire si ii poti propune sa isi imparta banii astfel incat o parte din ei sa fie destinati cheltuirii si o alta parte, econosmirii.

Copiii si banii. Cum inveti copilul sa fie responsabil cu banii

Educatia financiara pentru copiii de 14-18 ani. Ce trebuie sa stie despre bani pana la aceasta varsta

Alte oportunitati de educare financiara

Treburile zilnice pot fi o ocazie foarte buna pentru a-l ajuta pe cel mic sa inteleaga mai multe despre planificare, economisire si gasirea celei mai bune variante de cheltuire a banilor. Atunci cand mergeti la cumparaturi, poti sa il lasi sa tina lista, sa il ajuti sa isi exerseze matematica si sa compare pretul produselor.

Atunci cand trebuie sa mergi la banca este o noua ocazie de a-l invata pe copil concepte noi. Lasa-l sa priveasca atunci cand faci un depozit la banca sau cand faci un credit si il poti incuraja sa puna intrebari atunci cand doreste sa afle ceva.

Pe masura ce copilul creste il poti invata concepte din ce in ce mai complicate, mai ales atunci cand se apropie de varsta primului job.

Este important sa nu uitam ca este datoria noastra de parinti sa ne asiguram ca cei mici acumuleaza cunostintele si experientele necesare pentru a se descurca in viata.

Sursa foto:www.pixabay.com

 

Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Trimite mai departe

Comentarii