Cum sa cresti un copil productiv

Cum sa cresti un copil productiv
Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Uneori copiii nu sunt motivati sa faca ceea ce trebuie, astfel incat parintii si profesorii folosesc tot felul de strategii prin care sa ii faca pe copii sa faca si lucrurile pe care acestia nu le vor. Adevarul este ca un copil poate avea un motiv sau doua chiar bune pentru care nu vrea sa faca un anumit lucru. Spre exemplu, acesta poate fi obosit, suparat, dezinteresat sau poate ii ese foame. Sau poate asteptarile sunt mult prea mari si coplesitoare pentru el.

Exista, de altfel, si alte influente care sunt externe si afecteaza nivelul de productivitate al copilului tau precum anturajul sau alte activitati care ii fac mai multa placere decat cele pe care i le propui tu. Plus ca este necesar sa tii cont si de circumstante sau de anumiti factori cae influenteaza decizia copilului de a face sau nu lucrul dorit de tine.

Cum sa iti pregatesti copilul pentru o cariera de succes

4 metode prin care poti creste IQ-ul financiar al copilului

Copilul va reactiona diferit daca este acasa, la scoala sau afara sau daca ceea ce ii dai de facut are un grad mai mare sau mai mic de complexitate. Toate acestea sunt variatii care pot sa iti puna piedici sau care te pot ajuta in procesul de crestere a productivitatii copilului.  Chiar si asa, exista o serie de strategii pe care le poti lua in considerare in scopul de a-i motiva pe copii sa faca acele lucruri cu care se confrunta si pe care le amana sau refuza sa le faca.

Iata ce poti sa faci pentru a avea un copil mai productiv:

1.Ajuta-l sa isi dezvolta o mentalitate axata pe dezvoltare

Accentueaza faptul ca lucrurile se intampla treptat, pas cu pas, si ca asta este tot ce trebuie sa se intample, fiind un efort minim, dar necesar. Explica-i ca nimeni nu ii cere sa faca tot o data sau sa termine repede, ci doar sa faca.

Demonstreaza o atitudine pozitiva de „Eu pot!”. Micile realizari conduc in timp la cele mari asa ca ofera-i copilului feedback constant pentru a stii ca se descurca bine si pentru a experimenta succesul.

2. Incurajeaza asumarea responsabilitatii

Copiii trebuie sa invete sa isi asume responsabilitatea pentru actiunile lor si sa isi asume si consecintele acestora. Discutati despre asta. S-ar putea sa constati ca o data ce il anunti pe copil care vor fi consecintele actiunilor pe care le poate face, acesta sa ramana un pic pe ganduri si sa aleaga ceva la care nu te asteptai.

Explica-i copilului ca totul are consecinte si ori de cate ori ai ocazia spune-i ce urmari au actiunile pe care urmeaza sa le faca si lasa-l sa aleaga. Cea mai buna invatatura este experienta proprie.

3. Foloseste semnificatii relevante pentru copil

Daca activitatea pe care iti doresti ca cel mic sa o faca nu este interesanta pentru el, acesta nu o va face. Pe de alta parte, daca o gaseste interesanta, atunci sansele sunt foarte mari sa o faca. Ceea ce poti tu sa faci este sa ii arati cum activitatea respectiva este legata de ceva ce ii place si il intereseaza, astfel incat sa aiba relevanta si pentru el.

4. Fii atenta la problemele copilului

Unii copii au nevoie de strategii noi sau mai bune de organizare si reglare. Ajuta-l pe copilul tau  sa gaseasca solutii pentru problemele pe care le intampina pentru a te asigura ca nu exista problemele nerezolvate despre care nu stii si care il impiedica pe copil sa mai reia activitatea respectiva.

5 moduri in care sa reactionezi atunci cand copilul strica lucruri

4 greseli financiare pe care sigur le-ai facut pana la 30 de ani si cum sa nu le transmiti copilului

5. Pastreaza un echilibru

Toata lumea are nevoie de timp de relaxare, joaca, exercitii sau pur si simplu de o pauza. Acest lucru este important, mai ales pentru copii, in acest timp creand si consolidand noi idei. Nu iti supraaglomera copilul deoarece acesta va ajunge la epuizare si nu va mai dori sa faca nici lucrurile care ii plac. In esenta, totul trebuie facut cu echilibru.

Capacitatea de a fi productiv vine din obiceiurile pe care le avem. Pentru a avea un copil productiv este necesar sa ii imprimi obiceiuri sanatoase si perspective benefice inca de mic.

Sursa foto: www.unsplash.com

 

Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Trimite mai departe

Comentarii