Exista, de altfel, si alte influente care sunt externe si afecteaza nivelul de productivitate al copilului tau precum anturajul sau alte activitati care ii fac mai multa placere decat cele pe care i le propui tu. Plus ca este necesar sa tii cont si de circumstante sau de anumiti factori cae influenteaza decizia copilului de a face sau nu lucrul dorit de tine.
Cum sa iti pregatesti copilul pentru o cariera de succes
4 metode prin care poti creste IQ-ul financiar al copilului
Copilul va reactiona diferit daca este acasa, la scoala sau afara sau daca ceea ce ii dai de facut are un grad mai mare sau mai mic de complexitate. Toate acestea sunt variatii care pot sa iti puna piedici sau care te pot ajuta in procesul de crestere a productivitatii copilului. Chiar si asa, exista o serie de strategii pe care le poti lua in considerare in scopul de a-i motiva pe copii sa faca acele lucruri cu care se confrunta si pe care le amana sau refuza sa le faca.
Iata ce poti sa faci pentru a avea un copil mai productiv:
1.Ajuta-l sa isi dezvolta o mentalitate axata pe dezvoltare
Accentueaza faptul ca lucrurile se intampla treptat, pas cu pas, si ca asta este tot ce trebuie sa se intample, fiind un efort minim, dar necesar. Explica-i ca nimeni nu ii cere sa faca tot o data sau sa termine repede, ci doar sa faca.
Demonstreaza o atitudine pozitiva de „Eu pot!”. Micile realizari conduc in timp la cele mari asa ca ofera-i copilului feedback constant pentru a stii ca se descurca bine si pentru a experimenta succesul.
2. Incurajeaza asumarea responsabilitatii
Copiii trebuie sa invete sa isi asume responsabilitatea pentru actiunile lor si sa isi asume si consecintele acestora. Discutati despre asta. S-ar putea sa constati ca o data ce il anunti pe copil care vor fi consecintele actiunilor pe care le poate face, acesta sa ramana un pic pe ganduri si sa aleaga ceva la care nu te asteptai.
Explica-i copilului ca totul are consecinte si ori de cate ori ai ocazia spune-i ce urmari au actiunile pe care urmeaza sa le faca si lasa-l sa aleaga. Cea mai buna invatatura este experienta proprie.
3. Foloseste semnificatii relevante pentru copil
Daca activitatea pe care iti doresti ca cel mic sa o faca nu este interesanta pentru el, acesta nu o va face. Pe de alta parte, daca o gaseste interesanta, atunci sansele sunt foarte mari sa o faca. Ceea ce poti tu sa faci este sa ii arati cum activitatea respectiva este legata de ceva ce ii place si il intereseaza, astfel incat sa aiba relevanta si pentru el.
4. Fii atenta la problemele copilului
Unii copii au nevoie de strategii noi sau mai bune de organizare si reglare. Ajuta-l pe copilul tau sa gaseasca solutii pentru problemele pe care le intampina pentru a te asigura ca nu exista problemele nerezolvate despre care nu stii si care il impiedica pe copil sa mai reia activitatea respectiva.
5 moduri in care sa reactionezi atunci cand copilul strica lucruri
4 greseli financiare pe care sigur le-ai facut pana la 30 de ani si cum sa nu le transmiti copilului
5. Pastreaza un echilibru
Capacitatea de a fi productiv vine din obiceiurile pe care le avem. Pentru a avea un copil productiv este necesar sa ii imprimi obiceiuri sanatoase si perspective benefice inca de mic.
Sursa foto: www.unsplash.com