Cum sa folosesti jocurile pentru a-l invata pe copil despre bani

Cum sa folosesti jocurile pentru a-l invata pe copil despre bani
Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Desi media este plina de metode si sfaturi despre cum sa te imbogatesti si sa lasi in urma o avere, sunt foarte putine despre cum sa iti inveti copilul despre gestionarea banilor. Cu toate acestea, conform Forbes, atunci cand respondentii implicati intr-un sondaj al Consumer Financial Literacy Survey in 2014 au fost intrebati “De unde ai acumulat cunostintele in educatie financiara?”, timp de 7 ani la rand, raspunsul lor a fost: “Acasa, de la parintii nostri.”

Forbes recomanda parintilor sa isi invete copiii educatie financiara acasa, folosindu-se de jocuri. Iata cum:

Este important sa stii cand sa incepi educarea financiara.

Poti aborda subiectul banilor inca din stadiul micii copilarii al copilului tau, aceasta fiind recomandarea lui Neale Godfrey, presedintele si CEOul aplicatiei de jocuri financiare GreenStreet Commons. “Imediat ce copilul tau incepe sa devina constient de lumea care il inconjoara poti incepe sa ii vorbesti despre bani.” adauga acesta.

Un inceput bun pentru copiii mici este recunoasterea monedelor si intelegerea valorii fiecareia. Puteti face in acest stadiu chiar si un joc simplu de schimb, pentru a intelege mai bine valoarea banilor si pentru a intelege conceptul de rest.

Generozitatea la copii. Cum iti cresti copilul sa fie generos

Parintii care cresc copii impliniti financiar fac aceste 9 lucruri simple

Foloseste tehnologia.

Copiii din ziua de azi sunt obisnuiti cu tehnologia si desi acest lucru poate fi unul negativ, il poti folosi in beneficiul lor. Exista unele aplicatii speciale pentru educarea financiara a copilului, iar tu il poti indruma pe cel mic sa le foloseasca.

Godfrey sustine ca jocurile au succes mult mai mare decat simpla invatare, deoarece pentru cei mici, jocurile sunt mult mai atractive. Tom Hester, creatorul lui Shrek, a creeat un joc care le permite celor mici sa “castige” bani prin diverse activitati de economisire, de schimb, de construire a unor cladiri folosind reciclarea si chiar de amenajare a spatiilor verzi.

Prin aceasta metoda, copilul se joaca si invata in acelasi timp, iar tu reusesti sa folosesti tehnologia si internetul in folosul celui mic.

Exploreaza jocurile de masa (Board Games)

Daca preferi, totusi, sa nu folosesti atat de mult tehnologia in procesul de educare, atunci jocurile de masa sunt cele mai potrivite. Acestea prezinta un avantaj in plus si anume ca se pot implica mai multi membrii ai familiei.

Cel mai clasic exemplu este Monopoly care ii invata pe copii cum sa isi  gestioneze banii si sa faca investitii si sa economiseasca bani pentru urgente.

Un alt joc care il poate invata pe cel mic sa isi gestioneze veniturile si economiile este Pay Day . Ca si in Monopoly, jucatorii joaca in ture in jurul tablei de joc si iau decizii in legatura cu platile facturilor, cheltuielile si gestionarea urgentelor financiare.

Un joc mai complicat decat cele doua amintite mai sus, este Cash Flow 101, conceput de Robert T. Kiyosaki, autorul cartii “Tata bogat, tata sarac” (detalii despre carte AICI). Acesta este recomandat copiilor de la 14 ani in sus intrucat abordeaza subiecte mai avansate, precum contabilitatea si situatii specifice.

JOCURI PENTRU COPII LA MAGAZIN. De ce este important sa lasi copilul sa-si cumpere jucaria dorita

Banii de buzunar la copii. Cand sa incepi si cat sa ii dai copilului

Cum sa abordezi educatia financiara daca ai copii mai mari.

In cazul in care copilul tau este mai mare, cu atat mai mult este necesar sa intervii in educarea financiara a acestuia. Este posibil sa gasesti discutiile pe teme financiare cu adolescentii mai dificil de purtat. Important este ca el sa inteleaga ca discutiile in sensul asta nu sunt reprosuri, ci sfaturi care il pot ajuta sa isi adica scopurile personale si profesionale, folosindu-se de bani.

Este important sa reusesti sa faci invatarea distractiva, sa nu simta ca scoala s-a extins si acasa. Te poti folosi de banii de buzunar pe care ii oferi saptamanal sau lunar, poti negocia cu el, puteti juca Monopoly  sau puteti gasi orice varianta simtiti ca vi se potriveste.

 

Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Trimite mai departe

Comentarii