Cum sa il inveti pe copil despre riscurile financiare

Cum sa il inveti pe copil despre riscurile financiare
Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Despre riscuri putem vorbi in orice context. Fiecare actiune are un efect asupra propriei persoane si asupra mediului care te inconjoara si este important sa fim constienti de urmarile si consecintele actiunilor noastre. In situatii de risc, cu atat mai mult, este necesara o evaluare atenta a consecintelor si a potentialelor pericole.

In domeniul financiar riscurile sunt aduse foarte des in discutie, sunt analizate de catre experti si se creaza strategii care sa le reduca la maximul posibil. Cu totii stim cat de grava poate fi asumarea nesabuita a unui risc prea mare atunci cand vine vorba despre propriile finante. Sunt sigura ca nimeni nu isi doreste sa faca astfel de greseli si cu atat mai mult, ca nici pentru copiii lui nu isi doreste sa intampine astfel de situatii.

4 greseli financiare pe care sigur le-ai facut pana la 30 de ani si cum sa nu le transmiti copilului

5 moduri in care sa reactionezi atunci cand copilul strica lucruri

Exista, desigur, diverse strategii prin care poti reduce riscurile si alte strategii prin care le poti detecta pentru ca de multe ori acestea nu sunt evidente.

Iata 4 pasi prin care il poti invata pe copil cum sa detecteze si sa reduca riscurile financiare:

1.Recunoasterea riscurilor

Primul pas este detectarea riscurilor, iar pentru a reusi acest lucru este necesara evaluarea provocarilor cele mai mari din respectiva situatie. Acest lucru presupune, ca cel mic sa constientizeze unde stie ca se descurca bine si cu usurinta si unde intampina dificultati in a face fata. Acolo unde exista vulnerabilitate si limite exista automat si riscuri.

Este important sa il inveti pe copil cum sa analizeze situatia, cum sa priveasca lucrurile astfel incat, dupa ce isi recunoaste dificultatile si vulnerabilitatile, sa poata sa isi foloseasca punctele forte pentru a diminua din riscurile posibile.

2. Diferentierea riscurilor

Exista riscuri sanatoase si riscuri nesanatoase. Sa traim fara sa ne asumam riscuri nu este posibil, insa important este sa stim care sunt limitele pe care nu trebuie sa le depasim. Cu cat copilul creste mai mult, cu atat apar din ce in ce mai multe tentatii si riscuri.  In cazul in care ai decis sa ii dai bani de buzunar, cu atat mai mult, este important sa fie constient de consecintele actiunilor lui si sa stie cum sa se fereasca de pericol.

Exista situatii, precum intalnirea de oameni noi, inscrierea intr-un club de sport sau de arta sau prima intalnire care presupun anumite riscuri, dar care sunt sanatoase. Sa fii respins, sa nu te integrezi, sa nu te acomodezi, sa nu faci fata, toate acestea sunt riscuri pe care copilul cu siguranta le va anticipa. In acest caz, insa, este sanatos sa si le asume si sa isi infrunte fricile.

Pe de alta parte, exista acele riscuri nesanatoase, precum condusul cu viteza foarte mare, frecventarea unor locuri periculoase si tot asa. In aceste cazuri nu este necesara sub nicio forma depasirea limitelor.

Acest principiu se aplica in mod categoric si in sfera financiara. Daca un copil isi dezvolta capacitatea intre a discerne intre riscurile bune si cele rele, atunci va stii sa analizeze situatiile si sa constate cand este supus unui pericol grav si cand pericolul este unul minor si usor de asumat.

3. Masoara nivelul de pregatire al copilului si exersati

Indiferent de cat de multe ii vei transmite tu, copilul va avea un nivel de intelegere si de insusire a informatiilor in functie de varsta si de pregatirea pe care o are. Identifica la ce nivel se afla copilul tau si cat poate aplica din ceea ce l-ai invatat si creaza mereu context prin care poate pune teoria in practica. Cea mai buna metoda de a invata ceva este cea practica. Creaza joculete si situatii de identificare si asumare a riscurilor si pune-i intrebari despre ce actiuni vrea sa faca, daca stie care sunt consecintele, daca ii convin acestea si tot asa.

4 metode prin care poti creste IQ-ul financiar al copilului

Cum sa iti pregatesti copilul pentru o cariera de succes

4. Evaluarea resurselor

Cand sunt mici, copiii nu realizeaza daca au intotdeuna resursele necesare pentru a actiona intr-o anumita situatie si atunci este necesar un pic de ajutor. Mai mereu copiii au instinctul de a face lucruri “de oameni mari” si vor sa fie lasati sa isi faca treaba. Este important sa nu intervii direct prin a-i spune ca nu poate, ca este prea mic sau orice altceva de acest gen. Lasa-l sa faca ceea ce are nevoie sa faca pentru ca singur va constata ca nu reuseste. Daca acesta se afla in pericol atunci este necesar sa il opresti inca de la inceput, dar daca nu exista niciun pericol este bine sa isi dezvolte singur capacitatea de apreciere a posibilitatilor si resurselor pe care le are inainte de a se aventura intr-o situatie.

Aceste lucruri sunt foarte utile pentru copii si pentru capacitatea acestora de a-si evalua riscurile financiare pe care le vor intampina de-a lungul vietii. Asta nu inseamna ca nu isi vor asuma niciodata riscuri nesanatoase si ca vor fi mereu precauti, deoarece greselile sunt firesti si prin ele invatam. Chiar si asa, cu cat copilul este mai pregatit, cu are sanse mai mari de a evita pericolele.

Sursa foto: www.unsplash.com

Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Trimite mai departe

Comentarii