Cum sa iti imprietenesti adolescentul cu banii. 7 lucruri pe care sa le stie inainte de facultate

Cum sa iti imprietenesti adolescentul cu banii. 7 lucruri pe care sa le stie inainte de facultate
Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Desi gestionarea unui buget este foarte importanta in educatia financiara a unui om, pentru un adolescent acesta nu este un subiect de o prioritate majora. Cu toate acestea capacitatea de a organiza eficient banii este necesara pentru un succes finanaciar al copilului tau, mai ales la varsta adolescentei cand deja se apropie cu pasi repezi catre independenta.

Un lucru important pe care l-am invatat prin intermediul crizei financiare este acela ca oricine are nevoie sa stie mai multe lucruri despre gestionarea banilor si despre cum functioneaza acestia. Desi avem senzatia ca toata lumea stie ce sunt banii si cum sa ii foloseasca, multe persoane nu se descurca prea grozav la economisire sau la stabilirea si incadrarea intr-un buget.

Daca te confrunti cu situatia in care copilul tau adolescent nu stie foarte multe lucruri despre bani, s-ar putea sa descoperi, daca nu ai facut-o deja, ca pot exista anumite dificultati in a-i capta interesul pe acest subiect.

6 pasi simpli prin care il poti invata pe copil cum sa gestioneze un buget

Cum sa eviti cele mai mari 5 greseli legate de banii familiei pe care le fac ceilalti parintii

Iata 7 metode prin care poti il inveti pe adolescent despre bani

1. Ofera-i un buget lunar

Daca nu ai adoptat deja aceasta metoda, poti incepe de acum sa ii acorzi in fiecare luna bani de buzunar. Astfel, acesta va fi nevoit sa se organizeze eficient pentru a nu ramane fara bani de buzunar la jumatatea lunii.

Este important ca la inceput sa fii pregatita sa spui „Nu” deoarece este posibil ca adolescentul sa comita anumite greseli, fiind obisnuit sa ceara bani ori de cate ori are nevoie, aceasta fiind singura varianta prin care va invata.

2. Arata-i beneficiile economisirii

Poti sa te folosesti de acele momente in care copilul tau isi doreste sa isi cumpere ceva care este peste bugetul sau lunar. Poate fi vorba despre un joc nou, o carte, o plecare la munte alaturi de colegi, insa indiferent care ii este dorinta, invata-l cum poate sa economiseasca din banii lunari, astfel incat sa isi poata strange suficienti bani pentru ceea ce isi doreste, intr-un timp cat mai scurt.

3. Faceti un buget lunar pentru toate nevoile pe care le are

Poti extinde ideea de buget la un nivel superior si sa nu te mai rezumi doar la banii de buzunar ci si la banii de haine, spre exemplu. Sunt anumite lucruri pe care de la aceasta varsta copilul se descurca singur si nu mai este nevoie sa fii mereu acolo pentru a-l indruma. Bugetul pentru haine este un foarte bun exemplu. In functie de nevoile pe care le are, concepeti impreuna un buget.

Nu interveni atunci cand nu isi gestioneaza banii asa cum consideri tu ca este cel mai bine. Este necesar sa greseasca si sa invete din aceste greseli acum cu aceste lucruri pentru a nu gresi mai tarziu cu lucruri mai importante.

4. Invata-l arta cumpatarii

Toata lumea experimenteaza acele momente in care cumpara un lucru din impulsivitate, fara sa aiba cu adevarat nevoie de acesta. Acest obicei ruineaza economiile si incadrarea intr-un buget si este bine ca adolescentul sa nu capete acest obicei, sau daca deja il are, sa se dezobisnuiasca rapid.

4 principii financiare importante care il pot salva pe copil de la esec

De ce este important pentru copii sa invete despre gestionarea banilor

5. Incurajeaza-l sa se angajeze

Nimic nu te invata despre valoarea banilor mai bine decat castigarea acestora prin munca. Atunci cand depui un efort pentru a primi bani iti schimbi perspectiva asupra cheltuirii acestora.

Avand in vedere ca vorbim despre un adolescent, acesta trebuie sa mearga si la scoala, iar un job full time nu poate fi potrivit, insa unul part-time nu ar creea probleme. In cazul in care gestionarea timpului ar fi prea dificila, poate opta pentru un job de vara.

6. Explica-i despre situatiile financiare mai complexe

Avand  o varsta la care este capabil sa inteleaga lucruri mai complexe, ii poti vorbi despre bani, carduri, credite, si alte concepte similare. Este important sa cunoasca aceste detalii, mai ales avand in vedere toate ofertele pentru tineri ale bancilor si faptul ca si plata salariilor (acolo unde este cazul) este facuta intr-un cont.

 7. Discutati despre eventualele pericole

Existe foarte multe metode in ziua de astazi prin care datele personale pot fi furate si folosite in diverse scopuri. Este important sa discuti cu copilul tau despre asta si sa despre cum poate sa isi protejeze cat mai bine datele de indentitate si banii pe care ii are.

Stim ca uneori comunicarea cu adolescentii poate fi dificila, date fiind schimbarile si crizele psihologice prin care trec, insa atunci cand le expui beneficiile si avantajele pe care le pot avea, avand in vedere care sunt interesele si nevoile lor, comunicare se poate imbunatati semnificativ, iar copilul tau capata educatie financiara.

Sursa foto: www.unsplash.com

 

Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Trimite mai departe

Comentarii