Cum sa-l inveti pe copilul tau despre bani. Sfaturi de la miliardarul Warren Buffett

Cum sa-l inveti pe copilul tau despre bani. Sfaturi de la miliardarul Warren Buffett
Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Warren Buffet este unul dintre cei mai cunoscuti miliardari caruia ii face placere sa impartaseasca din experienta sa si sa dezvaluie mici secrete financiare potrivite chiar si pentru copii. De fapt, aceste sfaturi sunt pentru parinti, pentru ca niciun copil nu va intra pe Internet pentru a cauta cum sa faca bani chiar de la Warren Buffet.

De ce este important ca tu, parinte, sa afli mai multe despre bani si despre cum sa-i gestionezi inteligent? Adevarul este ca 90% dintre problemele pe care le avem sunt cauzate de lipsa banilor. Din pacate. Cum ar fi fost daca, in copilarie, cineva – poate chiar parintele tau – ti-ar fi oferit informatii valoroase despre bani, despre cum sa-i gestionezi, de ce sa faci anumite lucruri si de ce sa eviti alte obiceiuri?

De foarte putina vreme, parintii au inceput sa fie tot mai interesati sa-si invete copiii despre bani si cum sa-i gestioneze eficient. Cu cat oferi mai repede informatii de educatie financiara copilului, cu atat il ajuti sa stie din timp ce sa faca – sa evite drumul greu pe care, poate, si tu l-ai facut pana cand ai invatat.

Iata ce raspunde Warren Buffet la intrebarile legate de atitudinea parintilor fata de educatia financiara a copiilor, intr-un interviu acordat pentru CNBC:

1. Credeti ca parintii fac o treaba buna atunci cand trebuie sa-si invete copiii despre bani?

Majoritatea parintilor stiu ca este important sa le ofere copiilor informatii despre bani. Un studiu realizat acum multi ani in SUA a incercat sa prezica legatura dintre succesul in afaceri si varsta persoanei care are si succes. Si s-a observat o legatura intre varsta la care o persoana a avut prima sa afacere si succesul ulterior. Cu cat varsta a fost mai mica, succesul a venit mai devreme.

Pentru ca ai nevoie de experienta, de incercare – esec – reincercare pentru a ajunge la final. Sa iti inveti copilul despre bani este un obicei care il va ajuta foarte mult si, cu cat varsta copilului este mai mica, cu atat este mai bine.

Ai copil la scoala? Invata-l sa-si gestioneze banii in 6 pasi simpli

3 lectii despre bani pe care sa le transmiti copiilor in acest an scolar

12 discutii despre bani pe care sa le ai cu copilul, indiferent de varsta

2. Care credeti ca este cea mai mare greseala pe care o fac parintii atunci cand isi invata copiii despre bani?

Cred ca parintii trebuie sa realizeze ca este important sa isi invete cum sa-si gestioneze banii de la cea mai frageda varsta. De cele mai multe ori, insa, parintii asteapta pana cand copiii ajung la varsta adolescentei si abia atunci incep sa le vorbeasca despre bani. Insa, aceasta discutie o pot avea chiar si cand coilul este la gradinita.

3. Care sunt cele mai importante lectii despre bani pe care le-ati invatat pana acum?

Tatal meu a fost cea mai mare inspiratie. Era eroul meu cand aveam 6 ani si inca mai este eroul meu si acum. Am invatat de la el pe toate planurile. Insa, una dintre lectiile pe care le-am invatat de la el inca de la o varsta foarte frageda a fost sa am deprinderi si obiceiuri bune. Sa economisesc bani a fost una dintre lectiile bune.

De fapt, la 6 ani am avut prima mea afacere. Am cumparat un bax de 6 doze de Cola pe care am platit 25 de centi si apoi am vandut fiecare doza cu 25 de centi fiecare. Apoi, am inceput sa vand reviste si pachete de guma din usa in usa. Iar tatal meu m-a invatat sa economisesc.

Astfel, am primit lectii valoroase de la o varsta foarte frageda, iar acestea mi-au fost de mare ajutor. Sunt sigur ca datorita lor am stiut cum sa procedez in multe situatii, cum sa evit altele si m-au adus unde ma aflu acum.

Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Trimite mai departe

Comentarii