Cum stimulezi motiatia intrinseca a adolescentului pentru a avea succes

Cum stimulezi motiatia intrinseca a adolescentului pentru a avea succes
Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Desi toti ne dorim succesul, atat al nostru cat si al copiilor, tot ne mai pierdem motivatia din cand in cand. Acest lucru se intampla si mai des la adolescenti, care sunt prinsi in vartejul schimbarilor si a descoperirilor despre sine si despre lumea in care traim. Pentru a reusi, totusi, sa iti mentii adolescentul motivat este necesar sa te adaptezi etapei prin care trece si sa il inveti cateva lucruri simple care ii vor face si lui viata mai usoara.

Sfaturi primite de la Steve Jobs, Oprah Winfrey, Tony Robbins si altii pe care sa le transmiti copilului tau

3 lucruri pe care sa-l inveti pe copilul tau daca iti doresti sa devina antreprenor de succes

 

Toata lumea urmareste motivatia si foarte multi dintre noi trecem prin perioade in care nu reusim sa ne simtim motivati asa cum ne dorim. Lipsa motivatiei nu afecteaza doar performanta in munca sau performanta academica a adolescentului tau. Iti afecteaza starea generala de bine si abilitatea e a continua sa iti urmezi planurile de atingere a obiectivelor pe care ti le-ai setat.

Daca observi ca adolsescentul tau se afla intr-o astfel de etapa si pare ca nu ii plac lucrurile care ii placeau inainte si nici initiativa nu mai are, atunci poate ar fi cazul sa verifici starea de motivatie a acestuia.

Iata cateva lucruri pe care sa le transmiti adolescentului pentru a-si recapata motivatia:

1. Inlocuieste “trebuie” cu “de ce?

Camille Preston, antreprenor semnaleaza cum cuvantul trebuie afecteaza negativ motivatia, mai ales a adolescentilor. Atunci cand simti ca trebuie sa faci ceva apare conotatia unei obligatii si atunci este greu sa accesezi orice stare de pasiune, iar motivatia intrinseca dispare.

Mai important este sa ne concentram pe “de ce-ul” din spatele actiunii. Invata-l pe adolescent sa se intrebe mereu de ce alege sa faca anumite activitati, cursuri, etc. Aceasta inrebare ii va aduce aminte care este motivul principal pentru care a ales sa faca anumite lucruri si va trece mai usor peste momentele dificile.

2. Organizeaza-ti inteligent programul zilnic

Foarte multi oameni isi incep ziua facand foarte multe lucruri marunte ca mai tarziu sa se simta obositi si neinspirati fix atunci cand este necesar sa se ocupe de sarcinile cele mai importante ale zilei. Aceasta este o capcana. Ajuta-l pe adolescent sa evite aceasta capcana sau sa iasa din ea daca deja este acolo.

Inceputul zilei este recomandat sa cuprinda lucrurile cele mai importante si mai substantiale ale zilei deoarece atunci esti odihnit si dispui de mai multa energie fata de cea de-a doua parte a zilei. Plus de asta, atunci cand adolescentul va vedea ca a reusit sa termine cateva dintre lucrurile importante ale zilei se va simti satisfacut si va avea probabil mai multa energie.

3. Introdu miscarea in rutina zilnica

Apatia si somnolenta care apar in timpul zilei afecteaza si ele motivatia adolescentului tau. Desi e normal ca in aceasta etapa a vietii sa tot aiba stari de apatie si de “lipsa de chef, exista niste factori mult mai clari care ar putea explica aceste lucruri. Unul dintre ei ar fi sedentarismul. Daca ai un adolescent care nu face miscare, atunci nu este de mirare ca nu se simte in cea mai buna forma.

Este important ca de-a lungul zilei sa isi planifice macar o ora in care sa faca sport. Poate fi orice, de la jocuri impreuna cu prietenii pana la sporturi individuale sau pur si simplu plimbari.

4. Conecteaza-te mai mult cu cei din jurul tau

Atunci cand ai de facut lucruri cu oameni cu care nu te simti conectat, lucrurile devin mai putin placute. Pentru asta este necesar sa ai o relatie buna cu cei din jurul tau, astfel incat placerea de a face lucrurile sa fie sustinuta si de componenta sociala.

Cum sa cresti un copil productiv

8 lucruri importante pe care copilul tau trebuie sa le stie

Incurajeaza-l pe adolescent sa isi faca prieteni la scoala si oriunde isi desfasoara activitatile.

Acestea sunt “trucuri” care resusciteaza motivatia atunci cand adolescentul intampina momente de impas, insa cel mai important lucrupe care trebuie sa il tii minte este ca sursa motivatiei intrinseci sta in pasiunea pe care o are fata de lucrurile pe care le face. Niciunul dintre lucrurile de mai sus nu va functiona pe ceva ce nu isi doreste cu adevarat sa faca.

Sursa foto: www.unsplash.com

 

 

 

Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Trimite mai departe

Comentarii