Cuvintele care iti condamna copilul sa nu aiba suficienti bani

Cuvintele care iti condamna copilul sa nu aiba suficienti bani
Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

O mama cu fetita ei, intr-un supermarket, trece pe langa raionul de jucarii. Deodata, fetita fuge si apuca o papusa blonda, imbracata intr-o rochita violet: „Mami, mi-o cumperi, te rog?” „Ai multe papusi!”, protesteaza mama. „Dar niciuna nu este asa frumoasa!”, isi sustine cauza cea mica. Si atunci, mama spune argumentul suprem: „Nu ne permitem…”

Dupa mai multe insistente, copilul se vede nevoit sa cedeze. Chiar daca nu intelege foarte exact semnificatia acestui „Nu ne permitem”, la nivel emotional perceptia este cat se poate de clara: exista o lume a lor, a celor care au acces la diverse lucruri de calitate, la viata buna, si o lume a noastra, in care suntem condamnati sa suportam lipsuri si sa renuntam la lucrurile pe care ni le dorim.

In momentele in care copilul isi doreste ceva si raspunsul pe care il primeste de la parinte este „Nu ne permitem” sau „Nu avem bani”, „E prea scump pentru bugetul nostru” etc., se formeaza de fapt atitudinea copilului fata de bani si fata de dorintele sale. Poate va mai incerca sa ceara diverse lucruri, insa, la un moment dat, va interveni autocenzura si copilul nici macar nu va mai indrazni sa isi doreasca, sa viseze la ceva anume.

Ponturi pentru bunici: Ce sa le spuna nepotilor despre bani?

Top 4 lucruri despre bani pe care sa le spui copilului de gradinita

Iar ideea ca „nu ne permitem” si aceasta atitudine educata se transforma, in timp, in convingerea ca „nu merit”. Si, din aceasta pozitie, persoanei ii este foarte greu apoi sa viseze, sa-si stabileasca obiective si sa lupte pentru ele, preferand, in schimb, sa traiasca asa cum a fost obisnuit, adica in frustrare si neimplinire ca nu isi permite sa aiba viata pe care si-o doreste.

Asta nu inseamna, insa, ca trebuie sa-i cumparam oricand copilului orice cere. In niciun caz. Un copil poate fi impresionat pentru moment de o jucarie scumpa de care sa uite a doua zi, dar care poate ca tie ti-a dezechilibrat bugetul. Tu esti adultul si tu esti in masura sa evaluezi lucrurile. Iar lucrurile care trebuie evaluate inainte de a lua o decizie legata de achizitia unui obiect pe care si-l doreste copilul sunt:

  • cat de mult isi doreste (obiectul respectiv este legat de un hobby al copilului sau de vreo pasiune etc.)
  • de cand si-l doreste (daca si-l doreste de mult timp, s-ar putea sa existe o nevoie reala in spate si sa il foloseasca mult timp)
  • motivul pentru care si-l doreste (pentru ca au si alti copii, pentru ca i-a placut pe moment, pentru ca este verde/galben/albastru etc.)
  • cat de mult il ajuta in dezvoltare etc.

La job de la 10 ani? Ce cred parintii despre varsta la care copiii ar trebui sa inceapa sa castige bani

10 ponturi de la specialist despre cum sa-l inveti pe copil despre bani

Ce putem face, totusi, ca parinti atunci cand copilul cere lucruri exagerat de scumpe pentru care chiar nu avem bani (pe moment) sau de care consideram ca nu are nevoie?

1. In primul rand, comporta-te ca o persoana care are controlul asupra banilor sai. Astfel, in magazin, nu spui „Nu am bani” sau „Nu ne permitem”, ci trebuie sa denote o alegere facuta. Daca avem nevoie de acel obiect si nu avem bani pentru moment, intrebarea corecta este: „Ce ar trebui sa facem ca sa-l cumparam?” Iar daca nu avem nevoie, atunci decizia este exact aceasta: „Nu cumparam pentru ca nu avem nevoie de acest lucru”.

2. Daca ai avut de mai multe ori situatii in care copilul a facut crize de plans in magazin, evita sa mergi cu el la cumparaturi sau stabileste din start ca ii vei cumpara o singura jucarie. In felul acesta, vei reduce cu mult riscul unei crize in magazin.

3. Educatia financiara facuta acasa. Vorbeste-i copilului despre modul in care apar banii in casa sau pe card. Ajuta-l sa inteleaga ce inseamna un buget si faptul ca dintr-o anumita suma lunara este nevoie sa acoperi o serie de cheltuieli.

4. Ajuta-l pe copil sa-si gestioneze mai bine dorintele. Pe masura ce copilul creste, vorbeste cu el despre lucrurile pe care si le doreste si ajuta-l sa se organizeze astfel incat sa economiseasca pentru a si le putea cumpara sau pentru a acoperi o parte din pret. In momentul in care copilul isi asuma decizia de achizitie si investitia facuta, va fi mult mai responsabil in legatura cu obiectele pe care doreste sa le aiba in casa.

Copiii inspira copii. Uneori, cel mai bun profesor al copilului tau este un alt copil

Daca ii esti alaturi in tot acest proces, pe masura ce trece timpul, copilul va deveni tot mai responsabil cu banii tai si cu banii lui si va evalua bine situatia inainte de a cere un lucru.

Si, avand in vedere ca cei mici copiaza modelul comportamentului legat de bani de la parinti, primul pas pe care il poti face ca sa-i asiguri copilului tau un viitor financiar frumos este sa elimini din vocabularul tau expresii precum „Nu imi permit” si „Nu am bani”. In schimb, priveste situatia ca pe o alegere: am nevoie de acel obiect, si atunci vad ce pot face ca sa mi-l cumpar, sau nu am nevoie de el, si atunci aleg sa nu mi-l cumpar. In felul acesta, dobandesti controlul asupra banilor tai.

Tu ce faci atunci cand copilul isi doreste lucruri pe care tu nu le consideri necesare?

Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Trimite mai departe

Comentarii