Dai bani de buzunar copilului? 5 greseli pe care foarte multi parintii le fac

Dai bani de buzunar copilului? 5 greseli pe care foarte multi parintii le fac
Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

In ceea ce priveste banii de buzunar, expertii au avut pareri diferite de-a lungul timpului. Insa, un studiu recent condus de The American Institute of Certified Public Accountants (AICPA) a aratat ca 7 din 10 parinti le dau copiilor bani de buzunar, studiul fiind aplicat pe mai mult de 1000 de parinti.

In Statele Unite, copiii primesc aproximativ 67 de dolari pe luna, asta insemnand aproximativ 814 de dolari pe an. Mai mult de jumatate dintre parintii implicati in studiu foloseau banii de buzunar ca si metoda de educatie financiara pentru copiii lor, iar ceilalti parinti se foloseau de acesti bani pentru a-i pune pe cei mici sa faca diverse treburi.

Avand in vedere aceste lucruri, este important cum sa folosesti banii de buzunar in beneficiul copilului tau. Este foarte usor sa creezi o impresie gresita iar cel mic sa invete niste lucruri care ii vor dauna ulterior.

Iata 5 greseli pe care majoritatea parintilor le fac atunci cand le dau bani de buzunar celor mici:

1. Sa pui prea mult accent pe cat de multi bani ii dai.

Cei mai mult dintre parinti se concentreaza pe suma oferita celui mic mai mult decat pe educatia financiara a acestuia. Scopul principal all banilor de buzunar este invatarea despre cum se gestioneaza banii, despre economii si despre alte notiuni financiare. Kimberly Palmer, autoarea cartii “Smart Mom, Rich Mom: How to Build Wealth While Raising Family”, spune: “ Este importantsa vorbesti cu cei mici despre bani si sa ii inveti cum sa ii gestioneze, cum sa ii economiseasca si cum sa ii cheltuiasca,  iar importanta sumei nu este una atat de mare, comparati cu educatia financiara in sine.”

Copilul tau poate ajunge milionar. Iata cele 7 lucruri pe care trebuie sa le stie

De ce este important sa depasim frica de a discuta despre bani cu cei mici

Desi accentul cade pe altceva, suma nu este complet irelevanta. Aceasta trebuie gandita in functie de varsta copilului si de nevoile acestuia.

2. Sa ii dai bani de buzunar prea tarziu.

Din pacate, multi parinti nu le dau bani de buzunar copiilor pana la implinirea varstei de 8 ani, iar expertii considera acest lucru ca fiind o greseala. Palmer recomanda parintilor sa inceapa sa dea bani de buzunar copiilor imediat ce acestia inteleg conceptul si pot numara banii.

3. Sa ii dai fiicei tale o suma diferita de cea data fiului tau.

Doi din trei barbati sustin ca au avut bani de buzunar cand erau mici, insa doar jumaate dintre femei au avut parte de asta in copilarie, arata studiul facut de AICPA.  Expertii recomanda ca banii de buzunar sa fie dati in mod egal copiilor, indiferent de gen.

4. Sa le dai banii de buzunar fara nicio responsabilizare.

Atunci cand le dai copiilor bani de buzunar, ar trebui sa le transmiti faptul ca este necesar sa economiseasca o parte din bani si sa invete sa amane dorintele impulsive de a cheltui banii, in favoarea unei achizitii pe termen lung.

10 lucruri despre bani pe care sa i le spui fetei tale

5 obiceiuri despre bani pe care sa NU le transmiti copilului tau

Tot in categoria responsabilizarii poti include si invatarea celui mic despre taxele pe care le ai de platit. Il poti lasa sa stea langa tine atunci cand socotesti banii pentru facturi si taxe si mai mult, ii poti povesti si despre actiunile de caritate si despre cum se poate implica in acestea.

5. Sa ii dai bani de buzunar doar daca te ajuta la treburi in casa.

Foarte multi dintre parinti ii fac pe cei mici sa munceasca pentru banii de buzunar. In Statele Unite, AICPA a constatat ca cei mici ajung sa faca pana la 6 ore pe saptamana treburi in casa pentru a-si primi banii de buzunar.

In acest sens, parerile expertilor sunt impartite, unii sustinand ca aceasta abordare este gresita, deoarece este important ca cei mici sa isi ajute parintii la treburile din casa datorita faptului ca fac parte din familie, nu pentru ca vor fi platiti pentru asta.

Palmer nu sustine aceasta metoda si mai mult de atat a explicat ca cei mici se vor opri din a-si ajuta parintii imediat ce vor avea suficienti bani si nu vor mai avea nevoie.

Este important ca cei mici sa inteleaga ceea ce le este benefic din obiceiul de a primi bani de buzunar. Greselile in acest sens ii pot afecta pe cei mici pe termen lung, impiedicandu-i  din a avea o viata implinita financiar.

Sursa foto: www.pixabay.com

 

 

 

 

Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Trimite mai departe

Comentarii