De ce este important pentru copii sa invete despre gestionarea banilor

De ce este important pentru copii sa invete despre gestionarea banilor
Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Educatia financiara presupune, in esenta, pregatirea copiilor pentru gestionarea situatiilor financiare in care, inevitabil, se vor afla. Aceasta este o metoda prin care le este asigurat viitorul. Scoala nu este suficienta. Indiferent de domeniul in care copiii isi vor dori sa activeze, fara educatie financiara succesul nu este garantat, ba din contra, poate fi usor de pierdut.

Majoritatea parintilor, educatoarele, invatoarele si profesorii stiu ca vremurile sunt mult mai dure din punct de vedere economic si au realizat importanta educatiei financiare pentru copii. Anumite studii desfasurate in Statele Unite au  scos la iveala ca o foarte mare parte dintre absolventii de studii superioare ajung sa locuiasa inapoi cu parintii din cauza gestionarii ineficiente a banilor.

Un studiu facut de Vince Shorb, fondatorul National Financial Educators Council (NFEC), a aratat ca majoritatea oamenilor in perioada tineretii sunt ingrijorati de situatiile financiare in care se afla.  Rezultatele au aratat ca oamenii, inca din primii ani din viata de adulti experimenteaza dificultati in zona financiara, acest lucru cauzand stres, iar stresul conduce la o serie intreaga de afectiuni.

In cadrul studiului au fost identificate 5 feluri in care problemele financiare iti pot distruge calitatea vietii:

1. Probleme in relatia de cuplu

Problemele financiare generealaza la randul lor alte probleme. Cele mai frecvente motive care se ascund in spatele certurilor in cuplu si a divorturilor sunt cele financiare.

2. Probleme de sanatate

Afectiunile la care stresul poate conduce sunt tensiunea arteriala crescuta, anxietate, tulburari de somn, tensiune musculara, sistem imunitar scazut, receli si infectii frecvente si altele.

3. Abuz de alcool si alte substante

De cele mai multe ori, tinerii aflati in pragul unor probleme financiare recurg la metode nesanatoase de relaxare si de evadare din realitate.

10 lucruri despre bani pentru copiii de 10 ani

Cele mai usoare jocuri prin care il poti invata pe copil despre bani

4. Decizii nepotrivite

Decizii privind alegerile alimentare, stresul crescand pofta fata de alimentele bogate in calorii si carbohidrati, incep amanarile vizitelor la medic chiar si atunci cand este nevoie sau reparatiile prin casa sau ale vehiculelor pe care tinerii le detin si pe care le folosesc des.

5. Interiorizarea starilor negative

Tinerii au tendinta de a tine aceste probleme pentru ei, fapt care conduce catre tulburari emotionale si psihice, precum depresia, anxietatea si scaderea stimei de sine.

Vestile bune sunt ca aceste lucruri pot fi prevenite, iar educatia financiara ii poate ajuta pe tineri sa se descurce chiar si atunci cand lucrurile merg rau sau nu asa cum si-ar fi dorit. Ceea ce este recomandat este sa ii oferi copilului tau sansa la educatie financiara si sa promovezi acest lucru si printre cunoscutii tai care au copii. Aceasta investitie este una care ii salveaza pe copii de la multe probeme pe care le pot avea fara ca vina sa fie a lor.

In Romania inca nu exista programe de educatie financiara in scoli, insa pe masura ce importanta acesteia este realizata de cat mai multi parinti si cadre didactice, acest lucru poate fi remediat. Pana atunci,insa, este responsabilitatea noastra, ca parinti, sa le asiguram copiilot cunostintele de care au nevoie pentru a face fata situatiilor din viata lor.

Sursa foto: www.pixabay.com

 

Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Trimite mai departe

Comentarii