De ce spiritul de turma il impiedica pe copilul tau sa aiba succes si ce poti sa faci in legatura cu asta

De ce spiritul de turma il impiedica pe copilul tau sa aiba succes si ce poti sa faci in legatura cu asta
Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Spiritul de turma isi are baza intr-un instinct  pe care il avem cu totii. Cred ca ni s-a intamplat aproape tuturor sa fim la semafor, sa fim absorbiti in gandurile noastre si sa ne trezim ca deja suntem in miscare desi semaforul este rosu, iar asta doar pentru ca o mare parte dintre oameni au inceput sa traverseze, iar tu ai facut primul pas in mod involuntar. Aceasta este doar o fateta a instinctului de turma, acea parte care explica originea si mecanismul de baza, insa exista si acea conceptie de “fac asta pentru ca asa face toata lumea” sau “asa e normal, toata lumea face”.

Cumva,  acest instinct poate fi tinut sub control. La fel ca si la semafor, desi ai facut un prim pas pentru a trece, ai putut sa vezi culoarea inca rosie si sa te opresti pentru a analiza daca vrei sa treci si tu pe rosu sau sa astepti pana la schimbarea in verde. Insa acest lucru presupune constientizarea faptului ca avem acest instinct, observarea lui atunci cand se manifesta si dorinta de a nu ne lasa controlati de el.

Stiai ca si somnul il poate ajuta pe copilul tau sa reuseasca in viata? 13 obiceiuri ale oamenilor de succes

9 lucruri pe care orice copil ar trebui sa le stie despre bani in functie de varsta

De ce nu este bine sa ne traim viata in spiritul turmei?

Acum depinde ce vrei sa faci, unde vrei sa ajungi, cu cine vrei sa ajungi si sa te intrebi daca a urma ceea ce fac toti din jurul tau este solutia. Daca nu vrei nimic diferit fata de cei din jurul tau si esti multumit sa duci o viata ca a majoritatii, atunci nu trebuie decat sa faci tot ceea ce fac si ei si cel mai probabil rezultatele tale, desi un pic diferite, se vor incadra in aceeasi categorie.

Insa, problema se pune pentru cei care isi doresc mai mult, care vor ceva diferit, care nu se multumesc cu jobul cel de toate zilele, cu salariul mediu  pe care il primesc si cu a urma ordine si a trai intreaga viata in umbra unor lucruri care nu ii definesc personal, ci ii amesteca cu toata lumea.

Este un subiect dificil si greu de digerat pentru adulti, dar pentru copii este simplu. De ce? Pentru ca ei invata, ei urmeaza si se formeaza in functie de modelele pe care le au in jurul lor. Pentru un adult, insa, este greu. Este greu avand in vedere durata de expunere la unele principii si conceptii despre viata, bani, profesie, relatii si fericire. Este greu sa schimbi totul  dintr-o data cand asta presupune sa uiti ceea ce stiai ca fiind cert si sigur.

Niciunul dintre oamenii care se bucura de o viata implinita si fericita nu a spus vreodata ca a urmat ceea ce faceau toti din jurul lui. Din contra, unul dintre cele mai comune lucruri expuse de oricare dintre acesti oameni de succes ai prezentului, consta in a sta departe de ceea ce se presupune ca trebuie facut, ca este “normal” sau necesar si sa iti conturezi viata dupa propriile reguli, emotii si sentimente. Pana la urma, nu poti ajunge diferit de restul daca faci mereu aceleasi lucruri ca ei.

Desigur, nu este usor si este mult mai greu sa iti schimbi viata dupa ce ai reusit deja sa o construiesti intr-un anumit fel, insa de ce sa nu ii oferi ocazia copilului tau sa isi construiasca viata pe care si-o doreste de la bun inceput si sa nu fie nevoit sa se chinuie sa scape de idei si concepte care il mentin blocat intr-un stadiu de plafonare?

Un alt efect negativ al spiritului de turma este ca presupune intr-o mare parte sa iti pierzi individualitatea, sa iti pierzi acele lucruri care te fac pe tine sa fii tu si sa nu te lasi amestecat si poluat cu si de lucruri care nu sunt ale tale si care nu iti sunt caracteristice. In ziua de astazi, din pacate, foarte multe situatii sunt de o asa natura incat sa para “ca nu ai de ales” si ca trebuie sa mergi in continuare la serviciu si ca nu poti sa iti lasi familia balta si sa nu mai castigi bani pentru ca nu vrei sa fii ca restul. Adevarul este ca intotdeauna ai de ales si ca lucrurile nu sunt asa cum par, doar ca in aceste conditii este mai greu si pare ca ar trebui sa iti schimbi intreaga viata si sa dai totul la o parte pentru a fi fericit fara sa para fezabil.

Copilul tau este diferit. Copilul vecinilor tai este diferit. Fiecare copil este diferit si are o personalitate unica, abilitati specifice si capacitati speciale. Este important sa il faci constient de aceasta realitate si sa il lasi sa isi exprime individualitatea, sa il lasi liber sa fie. Efectele spiritului de turma pot distruge nu doar sansele de succes ale copilului tau, ci si fericirea lui.

Cum ar putea sa se simta implinit si fericit atunci cand este limitat si impins sa faca lucrurile care sunt considerate “normale”, “necesare” si “demne de apreciere”, in loc sa le faca pe cele pe care le simte. Si aici este o limita fina pentru ca poti sa ajungi sa nu stii niciodata care sunt acele lucruri care il fac pe copilul tau diferit daca il indrumi chiar tu pe aceasta carare a poluarii de sine. Asa ca atentie, atentie la directia pe care o dai copilului tau pentru ca el urmeaza. Si va urma si dincolo de tine.

5 tehnici de dezvoltare personala care asigura succesul copilului tau

Parintii copiilor care au succes au aceste 7 lucruri in comun

 Aici este important sa nu se inteleaga ca trebuie sa il lasi pe copil sa faca orice, oricand indiferent de ceea ce presupune asta, ci este vorba despre a nu-i stirbi personalitatea, a nu-l impinge catre cariere care sunt considerate “bune” in locul celei pe care si-o doreste, sa nu il impingi sa urmeze pe toata lumea, ci sa gandeasca folosind propriile filtre si sa ia decizii bazate pe ceea ce este cel mai sanatos si potrivit pentru el. Toate acestea se educa, bineinteles, insa deja dupa primii ani, cand copilul ajunge la scoala, de exemplu, devine vizibil daca si-a dezvoltat acest simt al propriei persoane si al propriilor interese si preferinte sau se pliaza si urmeaza constant ceea ce vede in jurul lui.

Una dintre piedicile succesului este sa faci ceea ce “trebuie” in locul a ceea ce simti si este bine pentru tine, asa ca invata-l pe copilul tau cum sa treaca fiecare lucru prin propriile filtre si sa analizeze mereu daca ceea ce face este ceea ce vrea, ceea ce ii face bine si ceea ce are nevoie si sa nu se lase constrans de ceea ce fac cei din jurul lui.

 

Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Trimite mai departe

Comentarii