EDUCATIA COPILULUI PRIN JOC. Cat de simplu il inveti pe copilul despre bani. IATA ce iti trebuie

EDUCATIA COPILULUI PRIN JOC. Cat de simplu il inveti pe copilul despre bani. IATA ce iti trebuie
Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Educatia copilului mic cu privire la bani se face foarte usor prin joc. Iar cel mai bun mod de a-l invata despre bani si ce poate face cu acestia este la cumparaturi. Inainte de a experimenta intr-un magazin adevarat, jucati-va acasa „de-a magazinul” sau „de-a cumparaturile”.

In jurul varstei de 2,5 – 3 ani, copilul ar trebui sa stie sa numere pana la 10.

Astfel ca poti folosi cifrele in activitati mai complexe, cum ar fi simularea banilor.

Pentru acest joc de educatie financiara ai nevoie de:

 1. O cutie goala de jucarii
 2. Post-it-uri
 3. Un creion sau o carioca
 4. Patru fructe sau legume (daca sunt adevarate ai grija sa fie curate)

Jocul „de-a magazinul” se desfasoara astfel:

 1. Pune fructele si legumele in cutia goala. Pe ele lipeste cate un post-it pe care ai scris cu un creion sau o carioca un pret simplu: 1 sau 2 lei.
 2. Ofera copilului alte post-it-uri, pe care scrie 1 sau 2 lei (ideal, de marimi diferite).
 3. Inainte de toate, explica-i faptul ca pentru orice produs din magazin sau din jurul lui sunt necesari bani pentru a le cumpara de la magazin.
 4. Apoi, arata-i hartiutele din mana lui si spune-i ca aceia sunt banii lui
 5. Arata-i si produsele pe care sunt lipite preturile.
 6. Indeamna-l sa spuna cu voce tare care sunt preturile (ce cifre vede acolo).
 7. Apoi, spune-i ca poate cumpara cu banii din manuta diferite produse. Cu 1 leu poate cumpara produsul de 1 leu, respectiv cu 2 lei poate cumpara produsul de 2 lei. Pentru inceput nu te complica sa ii spui ca poate cumpara doua produse de cate un leu cu o singura hartiuta de doi lei. Este prea multa informatie pentru el
 8. Pentru inceput, copilul trebuie sa invete sa asocieze ideea de produs cu banul si, apoi, pretul produsului cu banutii din mana lui.
 9. Arata-i tu, prima oara, cum procedezi: „Si suntem in magazin. Uite, o banana! Hai sa o cumparam! Pe banana scrie ca este 1 leu. Cu ce banut din mana mea pot cumpara banana? (Si, apoi, inca o intrebare ajutatoare: Ce banut din mana mea este 1 leu? Bun, cu 1 leu am cumparat banana”. Apoi, arata-i cu produsul de 2 lei.
 10. Dupa care, este randul sau.
 11. Nu uita! Educatia copilului se face cu foarte mare rabdare!

Primele lectii in educatia copilului cu privire la bani incep simplu si relaxat, cu jocuri de simulare. Foloseste lucruri simple, familiare copilului, pentru a-l ajuta sa faca primele conexiuni. In cateva zile, va puteti amenaja chiar un mic magazin. Iar camera lui devine un mic supermarchet, unde toate produsele au preturi. El intra cu o suma de bani si incearca sa gaseasca perechi intre preturile produselor si banii din mana lui.

Top 4 lucruri despre bani pe care sa le spui copilului de gradinita

Mituri care te imping sa faci cele mai mari greseli in educatia financiara la copii

Vei vedea cat de distractiv va fi sa mergi cu copiii la cumparaturi. Pentru ca aceste lectii de educatie financiara vor transforma mersul la magazin cu un joc fascinant, unde va putea sa „se joace” de-adevarat, cu produse adevarate. Iar de la discutiile legate de o jucarie pe care a vazut-o si o doreste, atentia lui va fi concentrata pe modul in care se fac cumparaturile, te va intreba despre preturi, iar tu il poti indemna sa citeasca preturile produselor. Astfel, prima lectie de educatie a copilului cu privire la bani se transforma il invata pe copil despre bani, despre faptul ca totul trebuie cumparat si ca pentru toate se plateste. Este si o lectie de matematica, unde se repeta cifrele, se analizeaza multimile (de produse de acelasi fel – cum ar fi pungile de faina, sticlele de ulei etc).

Si, cel mai important, copilul incepe sa fie implicat intr-una dintre cele mai importante activitati ale casei: administrarea banilor si organizarea casei.

Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Trimite mai departe

Comentarii