„Explica-mi ce sunt banii!”- Trucuri pentru educatia financiara a copilului tau

„Explica-mi ce sunt banii!”- Trucuri pentru educatia financiara a copilului tau
Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Majoritatea expertilor financiari au cazut de acord asupra perioadei in care parintii pot incepe educatia financiara a copilului, aceasta fiind perioada copilariei mici. Totodata, acestia considera ca parintii nu fac destul pentru a-si ajuta copiii sa inteleaga eventualele situatii financiare dificile.

Un studiu realizat in Statele Unite a scos la iveala faptul ca elevii de liceu nu au cunostinte de baza despre situatiile financiare cele mai comune, precum profitul, pierderea, investitiile sau creditul.

Unul dintre motivele gasite de experti din cauza carora parintii evita sa isi educe financiar copiii este lipsa confortului personal in fata acestui subiect. Desi banii ar trebui sa reprezinte doar un instrument pe care il folosim in viata de zi cu zi, adesea se transforma in situatii dificile si emotionale. Anne Ziff, psihoterapeut in Westport, Connecticut, specializat in terapia pentru familie , isi dezvaluie viziunea asupra lipsei educatiei financiare a copiilor.

   „Subiectul banilor in multe gospodarii este cumplit”, sustine Anne Ziff. Aceasta mai spune: „Ceea ce ar trebui sa fie o comunicare deschisa si calma devine o anxietate emotionala complexa si totodata o sursa de manipulare. Parintii se gasesc de multe ori la poluri opuse, iar copiii primesc mesaje mixte si confuze in locul unei experiente financiare benefice.”

Parintii care cresc copii impliniti financiar fac aceste 9 lucruri simple

“Vreau si eu! Toti colegii mei au si ma fac de rusine” – Cand copilul spune asta, tu ai 4 tehnici secrete la indemana

Nu este niciodata prea devreme pentru a incepe si a face educatie financiara, iar lectiile ar trebui sa inceapa acasa. In Romania, scolile nu se ocupa de acest lucru intr-un mod adecvat, iar majoritatea nu se ocupa deloc. Copiii ar trebui sa inceapa aceasta activitate imediat ce au inteles ideea ca banii ne ajuta sa ne procuram ceea ce avem nevoie si ceea ce ne dorim. Potrivit expertilor, majoritatea copiilor sunt pregatiti sa insuseasca primele notiuni despre bani in jurul varstei de 3 ani.

Pentru a-ti ajuta copilul sa inteleaga mai usor notiunile financiare, poti folosi exemple concrete.

Iata cateva exemple care ti-ar putea fi de ajutor:

 • Castigarea banilor
 • Economisirea banilor
 • Imprumutul banilor
 • Cheltuirea banilor
 • Finantarea (sponsorizarea)
 • Verificarea conturilor si carnetele de cecuri
 • Cardurile de credit si datoriile

De asemenea, ii poti vorbi copilului tau despre cum se verifica, de exemplu, un cont bancar sau un card sau ii poti explica pasii necesari pentru plata facturilor si taxelor lunare. Atunci cand copilul va creste suficient, te va putea ajuta si el in acest proces, avand cunostintele necesare.

Ce faci, insa, in cazul in care copilul tau este deja suficient de mare si nu esti multumit/a de educatia lui financiara? In acest caz, poti apela la solutii precum cartile sau site-urile cu ajutorul carora copilul poate invata notiunile de baza despre bani intr-un mod relaxat si amuzant.

Un subiect care genereaza mereu dezbateri in randul parintilor este daca cei mici ar trebui sau nu sa primeasca bani de buzunar. In opinia majoritatii expertilor, parintii ar trebui sa le ofere copiilor lor bani de buzunar, deoarece lipsa acestora poate avea efecte negative.

Banii de buzunar la copii. Cand sa incepi si cat sa ii dai copilului

Ce pot decide parintii este cum anume sa abordeze acest aspect cu copiii lor. De exemplu, unii parinti pot decide sa le acorde copiilor bani de buzunar in schimbul realizarii unor activitati.

Orice ai decide, insa, trebuie sa tii cont de urmatoarele lucruri:

 • Trebuie sa stabilesti clar de la inceput care este suma pe care o va primi copilul lunar.
 • Discuta cu cel mic despre modul in care doreste sa cheltuiasca acei bani. In functie de costul aferent nevoilor copilului, stabiliti impreuna suma banilor de buzunar.
 • Este bine sa iti lasi copilul sa ia singur deciziile privitoare la cum va cheltui banii de buzunar. Chiar daca va cheltui banii prea repede, aceasta ar putea deveni o lectie din care poate sa invete cum sa isi organizeze mai bine cheltuielile.
 • Stabiliti reguli de la inceput in ceea ce priveste imprumutul. Este de asteptat ca cel mic sa intampine situatii in care sa nu aiba destui bani ramasi si sa isi doreasca o suma in avans. Iata o ocazie excelenta pentru a-ti invata copilul despre imprumut si dobanda.
 • Nu intarzia sa ii dai copilului tau banii promisi. Nu este de dorit ca cel mic sa inteleaga ca este in regula sa intarzii cu obliatiile financiare. .

In cazul in care ai un copil mai mare si ti-ai dori sa cunoasca informatii despre notiuni financiare mai complexe, precum investitiile si pietele financiare, il poti lasa sa te insoteasca la o intalnire cu un consultant financiar sau il poti implica in discutiile familiale despre situatia actuala a pietei si a oportunitatilor de investitii.

In cazul in care tu esti o persoana practica, este bine sa stii ca, cel mai probabil, asa va fi si copilul tau. Educarea financiara a acestuia din timp va va ajuta pe amandoi si va va scuti de foarte multe batai de cap.

 

Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Trimite mai departe

Comentarii