Firmele care angajeaza studenti si elevi primesc bani de la stat. Pasi de urmat

Firmele care angajeaza studenti si elevi primesc bani de la stat. Pasi de urmat
Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Angajatorii care incheie contracte de munca legale cu elevii sau studentii beneficiaza de un stimulent de 250 de lei pe luna pentru fiecare persoana angajata, reamintesc reprezentantii Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), intr-un comunicat de presa.

Stimulentul financiar lunar in valoare de 250 de lei este acordat din bugetul asigurarilor pentru somaj.

Elevii si studentii pot fi angajati pe perioada vacantelor. Stimulentul financiar se poate acorda pentru o perioada de maximum 60 de zile lucratoare intr-un an calendaristic, pentru fiecare elev si student pentru care s-a incheiat contract individual de munca, mai precizeaza oficialii ANOFM. Conform acestora, diferenta dintre stimulentul lunar si salariul angajatului este platita de catre angajator, din fonduri proprii.

La job de la 10 ani? Ce cred parintii despre varsta la care copiii ar trebui sa inceapa sa castige bani

5 motive pentru care parintii refuza sa vorbeasca cu copiii despre bani

Beneficiaza de stimulentul financiar lunar de 250 de lei pe luna angajatorii care incadreaza in munca elevi si studenti in baza:

a) unui contract individual de munca pe durata determinata, egala sau mai mica decat durata vacantei, incheiat in conditiile legii, cu norma intreaga sau cu timp partial;

b) unui contract de munca temporara, numai daca durata misiunii de munca temporara este egala sau mai mica decat durata vacantei.

In cazul tinerilor cu varsta sub 18 ani, contractul individual de munca incheiat cu durata timpului de munca de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana se considera incheiat cu norma intreaga.

Codul Muncii din Romania stabileste ca o persoana poate fi incadrata legal in munca doar dupa implinirea varstei de 15 ani. Este interzisa angajarea minorilor sub aceasta varsta, iar incalcarea acestei interdictii poate atrage pedeapsa cu inchisoarea.

Tu strangeai bani la pusculita? Copilul tau nu prea poate. Uite de ce

Pasi de urmat pentru firme

Pentru a beneficia de stimulentul financiar, angajatorii trebuie sa incheie o conventie cu agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, in termen de 30 de zile de la data angajarii elevilor si studentilor.

Angajatorul deduce suma reprezentand stimulentul financiar din contributia de asigurari pentru somaj datorata de angajator, pe care o vireaza lunar in contul bugetului asigurarilor pentru somaj.

Sa-i dai sau nu bani de buzunar copilului daca te ajuta prin casa? VEZI ce recomanda specialistii

Cum sa NU platesti taxele de facultate ale copilului si sa ramai un parinte bun

Atentie, chiar daca o firma angajeaza elevi sau studenti, ea risca sa nu primeasca acest stimulent in valoare de 250 de lei daca nu respecta anumite conditii.

Asadar, nu beneficiaza de stimulentul financiar:

  • angajatorii care incadreaza in munca elevi si studenti anterior datei de incepere a vacantei stabilite potrivit legii, pentru elevii si studentii respectivi;
  • angajatorii care au beneficiat, pentru elevii si studentii respectivi, de stimulentul financiar prevazut in lege pentru o perioada de 60 de zile lucratoare in cursul anului calendaristic.

Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Trimite mai departe

Comentarii