Generozitatea la copii. Cum iti cresti copilul sa fie generos

Generozitatea la copii. Cum iti cresti copilul sa fie generos
Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Sa ii inveti pe copii sa faca gesturi caritabile ar trebui sa fie o indeletnicire permanenta, nu doar ceva sporadic. Caritatea nu este o deprindere de o vacanta, iar instaurarea valorilor filantropice la o persoana trebuie sa se initieze din copilaria timpurie. Varsta de 3-4 ani este cea optima, considera specialistii. Mai mult, procesul ar trebui sa dureze pana in adolescenta cand este deja de notorietate faptul ca tinerii sunt in perioada in care se lasa guvernati de „a mi se da” in loc de „a oferi”.

De fapt, caritatea se invata toata viata. „Este deja dovedit stiintific faptul ca daruind iti cresti respectul si increderea in popria persoana”, sustine Nancy Phillips, fondatoare si presedinta a DollarSmartKids Enterprises, Inc. „Prin participarea efectiva la actiuni filantropice locale si prin placerea faptului ca ajuta la randul lor, copiii inteleg ca au puterea de a face lucruri pozitive”, adauga aceasta.

Tot ea ofera cateva „trucuri” prin care te poti asigura ca vei creste un copil care va fi generos.

In primul rand, este important sa incepi la varsta potrivita. Prin natura lor, copiii sunt darnici, asa ca poti incepe „lectiile” despre cum sa doneze cand copilul are intre trei si cinci ani. „Acestia sunt anii in care li se formeaza personalitatea si sunt foarte generosi, de aceea este momentul perfect s-i inveti ca prima data este bine sa oferi, apoi sa primesti. Chiar si inainte de a implini varsta la care isi pot castiga singuri banii de buzunar, copiii trebuie invatati ca banii pot fi folositi si pentru a-i ajuta pe altii”, spune Phillips.

Materia scolara care il va ajuta pe copil sa castige mai multi bani
JOCURI PENTRU COPII LA MAGAZIN. De ce este important sa lasi copilul sa-si cumpere jucaria dorita

Si, daca simti ca ai pierdut startul, nu uita ca pana si copiii mai mari si chiar adolescentii pot invata deprinderi noi. Este suficient sa inteleaga cat de multe pot face in beneficiul celorlalti, ca o tabara de voluntariat sau chiar si o supa calda oferita unui om fara adapost pot cantari mult atat pentru el ca persoana, cat si pentru societate.
„Adolescentii au viata inainte, asa ca aceste lucru pot fi de mare impact asupra lor”, considera Phillips.

Foloseste tactica optima

Invatat-ti copilul despre beneficiile de a economisi bani pentru el insusi, insa nu uita sa-i amintesti sa puna deoparte si pentru a-i ajuta pe altii in caz de nevoie. In acest sens, exista site-uri precum Tykoon – care ii ajuta pe copii sa economiseasca bani, dar si sa-i cheltuiasca sau sa-i ofere spre ajutor altora.

De asemenea, deloc de neglijat sunt si site-urile caritabile si cartile care abordeaza aceasta tema.

Cum relatia ta cu banii ii afecteaza copilului sansa la un viitor mai bun
“Vreau si eu! Toti colegii mei au si ma fac de rusine” – Cand copilul spune asta, tu ai 4 tehnici secrete la indemana

Citeste-i copilului tau povesti despre ce inseamna sa fii generos si constientizeaza-l cu privire la faptul ca a face un bine gratuit comunitatii din care face parte este un lucru minunat.

Poti porni de la a face gesturi frumoase, a darui, atunci cand faci curat prin sifonier. Intotdeauna este un alt copil ce va avea nevoie de hainele care lui i- au ramas mici.

Fii cel mai bun model pentru copilul tau. Ca in multe situatii in viata, faptele spun mai multe decat vorbele. Asa ca parintii sunt cei care ar trebui sa faca primii actele de caritate, astfel incat cei mici sa fie inspirati. Daca mami sau tati doneaza obiecte sau bani, daca fac fapte bune gratuit, atunci si cei mici vor face la fel. Astfel, daca azi ai dat bani unui om al strazii, spune-i asta copilului tau.

Cel mai bun mod prin care ii poti face pe copii sa doneze bani in scopuri caritabile este sa-i faci sa se simta empatici cu respectiva cauza. Dar lasa-l pe copil sa isi aleaga cauza pentru care va dona. Asta te va ajuta si pe tine, parinte, sa vezi cu ce se identifica micutul tau, ce il intereseaza. Si nu uita sa ii arati intodeauna care sunt rezultatele faptelor sale bune.

„Incurajeaza-ti copilul sa se alature cauzelor in care crede si sa faca acte de caritate, apoi ia legatura cu initiatorii acelor demersuri filantropice si afla cum s-a descurcat micutul”, este sfatul lui Phillips.

Top 4 lucruri despre bani pe care sa le spui copilului de gradinita
Tu strangeai bani la pusculita? Copilul tau nu prea poate. Uite de ce

Vorbeste despre valoarea lui „a darui”. Nu lasa subiectul nedezbatut in casa, in familie, la cina sau in momentele in care sunteti toti impreuna. Potrivit unui studiu, adolescentii spun ca sunt foarte mult influentati de catre parinti in ceea ce priveste aderarea la o organizatie nonprofit. Astfel o treime dintre tinerii inclusi in studiul respectiv spun ca parintii le-au explicat cat de importante sunt actiunile lor caritabile, 291% spun ca parintii le-au explicat despre valorile voluntariatului si ale actelor filantropice si numai 7% dintre cei care au donat foarte rar spun ca parintii le-au explicat acele concepte.

Nu uita care este scopul. Dincolo de orice, tine minte ca nu conteaza care este suma de bani la care renunta copilul tau pentru a o dona, ci important este ca a facut acest gest si i-a facut placere.

Copiii caritabili cresc langa parinti caritabili, iar societatea va folosi din plin ce acestia ii pot oferi.

Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Trimite mai departe

Comentarii