Cum sa-l inveti pe copil despre bani cu aceste 5 idei de cadouri de Craciun

Cum sa-l inveti pe copil despre bani cu aceste 5 idei de cadouri de Craciun
Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Te-ai simtit vreodata coplesita din cauza prea multor optiuni din care nu mai stiai ce sa alegi? Probabil ca cel mai des se intampla atunci cand este vorba despre alegerea tinutei pentru o ocazie sau chiar pentru tinuta de zi cu zi. Ei bine, copiii sufera si ei aceeasi “paralizie” in materie de alegeri si decizii imediat dupa Craciun.

Este un moment foarte placut pentru copil atunci cand vede multe cadouri sub brad in dimineata de Craciun, dar pana la sfarsitul zilei casa este plina de jucarii si de ambalaje desfacute. Iar dupa aproximativ o saptamana, copilul vine si te informeaza ca nu mai are cu ce sa se joace.

In aceste conditii, ai posibilitatea ca acest an sa ii cumperi copilului un cadou cu ajutorul caruia sa invete despre bani si despre gestionarea adecvata a acestora.

 Iata 5 idei de cadouri prin care copilul poata invata despre bani

1. Jucarii care sa ii stimuleze abilitatile matematice si prin care poate invata despre bani.

Este recomandat sa incepi cu principiile de baza. Pentru ca cel mic sa invete cum sa se descurce in situatiile financiare, este necesar sa invete ,mai intai, cum se aplica principiile care stau la baza educatiei financiare.  Operatiile matematice, precum adunarea, scaderea, inmultirea, impartirea reprezinta primii pasi pe care ii puteti face in acest sens.

Educatia financiara. In grija profesorilor sau a parintilor?

10 lucruri despre bani pentru copiii de 10 ani

Exista foarte multe jocuri care presupun calculare, numarare si care simuleaza situatii in care sunt necesari banii. Spre exemplu, ii poti cumpara o casa de marcat de jucarie, in care acesta va fi nevoit sa numere si sa faca diverse calcule pentru a plati sau incasa banii pe diverse produse de jucarie.

2. Un cont de economisire pentru studiile pe care copilul tau le va urma cand va fi mai mare.

Desi este posibil ca cel mic sa nu inteleaga ce inseamna acest lucru, ii poti explica folosindu-te de ceea ce el cunoaste si poate intelege. Pornind de la dorintele acestuia de a deveni doctor, pilot, astronaut sau orice altceva, ii poti spune ca urmeaza sa economisiti in fiecare luna o suma de bani pe care acesta ii va folosi pentru a urma scoala speciala pentru astronauti, spre exemplu, si pentru a putea deveni ceea ce isi doreste.

Evident ca acest lucru ar putea aduce frustrare copilului pe moment, el dorindu-si ceva cu care sa se poata juca si care sa ii aduca satisfactie pe moment, asa ca indicat ar fi sa ii oferi anumite jucarii care sunt corelate cu ceea ce isi doreste sa devina sau care l-ar putea ajuta sa isi dea seama ce domeniu il atrage mai mult.

3. Un set de colectionat monede pentru incepatori.

Copiilor le plac monedele, iar atunci cand au foarte multe la indemana, acestia se simt

bogati”.

Ca adulti, stim ca acele monede sunt nesemnificative comparativ cu facturile pe care le avem de platit, insa pentru copii acestea inseamna mult.

4. Un portofel cu bani in el si o provocare.

Acest cadou este mai potrivit copiilor care sunt aproape de adolescenta, deoarece pe masura ce inainteaza in varsta, acestia invata din ce in ce mai multe despre responsabilitate.  Unii copii sunt obisnuiti sa primeasca bani de buzunar saptamanal sau lunar. Acestia sunt foarte utili in deprinderea abilitatilor de gestionare, de economisire si de investire.

Daca ai un copil mai mic, care se afla la inceputul acestei calatorii in lumea educatiei financiare, poti incepe prin a-I acorda prima suma de bani de buzunar, sau daca faci asta deja, saa incepi sa ii acorezi o suma un pic mai mare pe care va trebi sa o gestioneze de-a lungul intregii luni pentru.

Provocarea poate fi sa reuseasca sa economiseasca o anumita suma sau sa faca o investitie care sa ii aduca beneficii viitoare in acest sens. In functie de varsta copilului poti adapta diverse provocari astfel incat cel mic sa invete ceva nou.

Cele mai usoare jocuri prin care il poti invata pe copil despre bani

8 greseli care pot ruina succesul copilului tau

5. Carti de educatie financiara pentru copii

Copiilor le plac cartile, mai ales cele animate si frumos colorate. Anul acesta, pe langa celelalte cadouri,  poti strecura o carte de educatie financiara pentru copii sau un set de activitati menite sa il invete pe acesta despre bani intr-o maniera jucausa si practica.

Nu uita, insa, ca cel mai bun cadou pe care il poti face copilului tau este sa ii oferi ghidajul de care are nevoie pentru a intelege cum functioneaza lumea. Poate ca acum nu se va bucura atat de mult ca a primit o carte de educatie financiara sau o casa de marcat, insa peste mai multi ani acesta iti va fi profund recunoscator.

Sursa foto: www.pixabay.com

Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Trimite mai departe

Comentarii