In unele societati subdezvoltate, copiii muncesc cot la cot cu parintii lor de la varste la care semenii lor din tarile dezvoltate nici macar nu stiu cum apar banii in casa. Pe de alta parte, in statele occidentale, multi parinti nu pun nicio presiune pentru ca odraslele lor sa-si gaseasca un job, astfel incat sunt destule cazuri de adulti de 25-30 de ani fara un inceput clar de cariera profesionala.
Vorbim aici de doua extreme. Totusi, unde este echilibrul?
Un studiu realizat in Statele Unite ale Americii arata ca aproape jumatate (46%) dintre parintii americani sunt de parere ca ai lor copii ar trebui sa inceapa sa-si ia joburi usoare, precum sa plimbe un caine sau gradinarit, intre 12 si 14 ani. Iar 30% dintre parinti considera ca cei mici ar trebui sa inceapa sa-si castige banul lor inca de la 10 la 12 ani. O cincime dintre parintii americani (19%) isi doresc pentru copiii lor sa lucreze dupa varsta de 15 ani, in timp ce sunt 5% dintre parinti care cred ca cei mici ar trebui sa inceapa sa aiba mici joburi chiar sub varsta de 10 ani.
Rezultatele fac parte din studiul Boy Scouts of America 2011 Environmental Scan, Youth Finances.
Parintii care cresc copii impliniti financiar fac aceste 9 lucruri simple
Materia scolara care il va ajuta pe copil sa castige mai multi bani
Ce spune legea din Romania
Conform Codului muncii din Romania, o persoana poate fi incadrata legal in munca doar dupa implinirea varstei de 15 ani. Angajarea minorilor sub aceasta varsta este interzisa si pedepsele pentru aceasta incalcare pot ajunge pana la inchisoare. Minorii de minim 15 ani pot lucra ca zilieri sau ca salariati.
Potrivit reglementarilor legale in vigoare, o persoana dobandeste capacitatea de munca odata cu implinirea varstei de 16 ani. Totusi, copii de 15 ani se pot angaja in anumite conditii si cu acordul parintilor.
Iata ce spune Codul muncii: „Persoana fizica poate incheia un contract de munca in calitate de salariat si la implinirea varstei de 15 ani, cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali, pentru activitati potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si cunostintele sale, daca astfel nu ii sunt periclitate sanatatea, dezvoltarea si pregatirea profesionala”.
JOCURI PENTRU COPII LA MAGAZIN. De ce este important sa lasi copilul sa-si cumpere jucaria dorita
Tu strangeai bani la pusculita? Copilul tau nu prea poate. Uite de ce
Cum il putem stimula pe copil sa lucreze
In Romania, educatia financiara a copiilor in familie este aproape inexistenta. Desigur, educatie financiara nu inseamna automat sa-l trimiti pe copil sa munceasca de la varsta de 10 ani. Totusi, este greu de crezut ca o persoana care nu a fost implicata nici macar in treburile gospodaresti si careia parintii nu i-au explicat de unde provin banii si ce eforturi financiare presupun anumite bunuri sau servicii si-ar dori sa lucreze, sa depuna efort pentru a castiga bani.
Dupa cum se poate observa, baza educatiei financiare a unei persoane se pune de acasa, din copilarie, odata cu implicarea in lucrurile cotidiene si saptamanale de facut, astfel incat copilul sa inteleaga nevoia de a munci.
Afaceri pentru copii. 10 idei de afaceri pentru adolescentii care vor sa-si castige usor banii
Generozitatea la copii. Cum iti cresti copilul sa fie generos
Astfel, de mic copil, transformand totul intr-o activitate placuta, il poti implica pe copil cu succes in treburile gospodaresti. In acest fel, copilului nu ii va mai fi frica de munca si nu va considera ca sa muncesti este ceva greu si care trebuie evitat.
Tu, ca parinte, de la ce varsta crezi ca ar trebui sa inceapa sa lucreze copiii la joburi usoare?