JOCURI PENTRU COPII LA MAGAZIN. De ce este important sa lasi copilul sa-si cumpere jucaria dorita

JOCURI PENTRU COPII LA MAGAZIN. De ce este important sa lasi copilul sa-si cumpere jucaria dorita
Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Iata doua idei de jocuri pentru copii la magazin care ii vor ajuta sa inteleaga mai bine banii. Daca data trecuta l-ai invatat despre bani si ati jucat primul joc de educatie financiara, acum este momentul sa-i arati copilului o alta trasatura a banilor: ca nu sunt infiniti si se consuma.

Daca ai citit articolele noastre de pana acum ai aflat, deja, ca educatia financiara nu este doar pentru copil, ci este si pentru tine. Cu aceste informatii vei invata sa fii cel mai bun ghid al copilului tau, nu doar atunci cand vine vorba despre bani, ci despre luarea deciziilor, in general.

Este o tendita comuna la parinti sa aiba senzatia ca cei mici nu pot lua decizii singuri. Si, astfel, decid totul pentru copii.

Se ajunge la un cerc vicios, in care copii sunt marisori, dar nu se pot descurca singur, pentru ca nu prea stiu cum, nu au exercitiul deciziei, iar parintii se plang de faptul ca trebuie sa faca in continuare diferite lucruri pentru copii, fara sa constientizeze ca tot ei au tinut controlul pana la acel moment.

Iata, astfel doua idei de jocuri pentru copii la magazin, prin care sa arati cel mai neplacut aspect al banilor: ca se consuma repede

Cum ajuta aceste jocuri de educatie financiara?

Ii introduci copilului ideea de a face cumparaturi tinand cont de anumite reguli (pretul/marimea/bugetul).
La randul tau, inveti sa ai incredere in decizia copilului si doar il asisti. Iar pentru copil reprezinta un plus la capitolul incredere in sine.
Oferindu-i aceasta responsabilitate il asiguri ca ai incredere in el.
La final, copilul va observa ca banii sunt in „cantitate” limitata.
In timp, exersand, copilul va invata sa analizeze atunci cand va dori o jucarie sau alt produs.
Se declanseaza, astfel, procesul de luare a deciziilor pe baza anumitor criterii, si nu instinctiv.

PRIMUL JOC. Ai nevoie de:

Un portofel micut.
Un cos de cumparaturi pentru copil

Sunteti in magazin, la standul de fructe. Pune-i copilului doi lei in portofel si intreaba-l cate mere crede ca poate cumpara cu doi lei. Lasa-l sa puna in cosul sau atatea mere cat crede ca poate cumpara cu cei doi lei din portofel. La casa, rugati vanzatoarea sa aleaga mere cat sa va incadrati in cei doi lei.

Astfel, copilul va intelege putin conceptul de „valoare a banilor”, insa, cel mai important, faptul ca pentru mere a dat la schimb aproape tot ce avea in portofel.

Pentru tine, acest exercitiu este banal si poate lipsit de valoare. Insa, copilul nu are cum sa inteleaga banii, ca ei se consuma (si cum), ori ca nu va puteti permite mereu sa luati anumite lucruri.

Dar acest joc ii va arata simplu si usor ce trebuie sa faci pentru a cumpara produse, cat de multe / putine pot lua de o anumita suma si, cel mai important, ca, de cele mai multe ori, pleci din magazin cu portofelul aproape gol.

Tu strangeai bani la pusculita? Copilul tau nu prea poate. Uite de ce
Cum relatia ta cu banii ii afecteaza copilului sansa la un viitor mai bun

Sa-i dai sau nu bani de buzunar copilului daca te ajuta prin casa? VEZI ce recomanda specialistii

AL DOILEA JOC. Ai nevoie de:

Un buget micut
Un portofel gol

Unul dintre motivele pentru care trebuie sa incepi educatia financiara a copilului este de a evita momentele neplacute si dese, in care copilul incepe sa planga in magazin pentru ca doreste o jucarie. Ca o exceptie, de data aceasta incurajeaza-l sa aleaga o jucarie.

Stabiliti de la inceput un buget si, chiar daca nu stie valoarea banilor, sa inteleaga inca dinainte sa plecati de acasa faptul ca este posibil sa-l refuzi daca jucaria este prea scumpa si va trebui sa aleaga alta.


IDEE: Cu baietelul meu care nu a implinit inca trei ani am ales o forma mai simplista de a-i descrie limita: daca in acea zi putem cumpara o jucarie, ii spun mereu ca trebuie sa fie suficient de mica pentru a tine usor in manuta. De multe ori, la jucarii, marimea este direct proportionala cu pretul. Astfel, voi sti ca o masinuta mica sau o carte se va incadra in bugetul meu.


Dupa ce ati ajuns la magazin, lasa copilul sa aleaga o jucarie. Vezi cat costa si pune in portofel suma respectiva plus inca putin. In momentul in care veti plati jucaria, foloseste banii din portofel si lasa-l pe copil sa plateasca.

Va observa ca, pentru jucaria lui a scos banii din portofel si a ramas doar cu cativa banuti (restul). Copilul a vazut singur ca pentru acea jucarie a dat bani la schimb, banii s-au consumat si portofelul este acum gol.

Aceste jocuri pentru copii la magazin sunt suficiente chiar si o singura data. Nu trebuie sa cumperi o jucarie noua de fiecare data, pentru a-i arata copilului ca trebuie sa scoata banii din portofel pentru a-si plati jucaria.

Primul joc, insa, ar fi chiar util sa fie repetat des, pentru ca inveti copilul sa aprecieze valoarea banilor, iar acesta este un exercitiu de lunga durata.

Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Trimite mai departe

Comentarii