Ponturi pentru bunici: Ce sa le spuna nepotilor despre bani?

Ponturi pentru bunici: Ce sa le spuna nepotilor despre bani?
Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Bunicii nu ar trebui sa simta disconfort atunci cand trebuie sa la vorbeasca nepotilor despre bani. Un studiu recent arata ca peste 85% dintre copii sunt deschisi la astfel de discutii.

Si, cu toate acestea, doar 8% dintre bunici spun ca se simt pregatiti sa inceapa cu nepotii lor discutii despre bani, despre importanta acestora si despre a economisi pentru studii.

„Restul doar pierd o mare ocazie de a-i ajuta pe cei tineri sa-si batatoreasca drumul financiar in viata”, este de parere Joe Coughlin, director al Institute of Technology AgeLab din Massachusetts si unul dintre autorii studiului citat.

La aceasta cercetare au participat 1.000 de bunici de peste 50 de ani si 1.003 adulti tineri cu varstele cuprinse intre 18 si 24 de ani.

“Tinerii de odinioara aproape ca faceau o virtute din faptul ca nu doreau sa primeasca sfaturi de la parintii lor”, adauga Coughlin.

Insa nu acelasi lucru se poate spune despre generatia tanara de acum. Acestia din urma nu numai ca sunt dispusi sa-i asculte pe cei mai experimentati, dar chiar – in proportie de 73%, conform aceluiasi studiu – sunt influentati de catre bunici in ceea ce priveste obiceiurile de a economisi si de a cheltui.

Astfel, sa transmiti strategii financiare este la fel de simplu ca si cum ai spune povesti despre cum ai economisit bani pentru a-ti cumpara prima masina sau, si mai bine, despre cum ai iesit dintr-un impas financiar. Nu este neaparat nevoie ca povetele sa fie adevarate cursuri sau prelegeri, ci relatari relaxate despre cum ar fi bine sa te gestionezi financiar.

Despre ce ar putea vorbi bunicii cu nepotilor lor?

  • Despre cum au evoluat preturile de-a lungul timpului
  • Despre cum pot cumpara cadouri prietenilor de ziua lor, din propriile economii.
  • Despre oportunitatile financiare pe care bunicii le-au avut (sau pe care le-au pierdut) datorita (din cauza) educatiei despre bani.
  • Buncii trebuie sa asculte ingrijorarile nepotilor despre bani: 97% dintre adultii tineri cuprinsi in acest studiu au marturisit ca se tem cel mai tare ca nu stiu sa faca economii.

Asadar, a invata despre ceva atat de simplu, de banal precum valoarea banilor este foarte important intr-o epoca a bancomatelor si a online banking-ului.

Pe de alta parte, ar trebui bunicii sa se teama ca sunt prea intruzivi in relatia parinti – copii? Deloc, este de parere Coughlin, pentru ca parintii au deja foarte multe pe cap, iar daca bunicii pot sa ajute, de ca sa nu o faca?

“Important este sa ajute cu tact, sa nu impuna, pentru ca orice discutie care se poarta intre generatii nu poate fi decat constructiva”, spune specialistul.

Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Trimite mai departe

Comentarii