Alina Dan, blogger: De ce le voi oferi copiilor mei o educatie financiara? Pentru ca ii va face mai constienti, mai relaxati in viata de zi cu zi

Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Ideile de „finante personale” si „educatie financiara” au aparut la mine tarziu, dupa anul al doilea de facultate, cand m-am si angajat. Pana atunci, banii reprezentau, in cazul meu, doar o „renta” pe care o primeam cu regularitate sau ori de cate ori aveam nevoie, de la parinti.

Am primit ce mi-am dorit, cu mici exceptii, si, desigur, diferentiat de la fiecare dintre parinti. Cand eram mica, invatasem ca tatei ii pot cere orice, iar mamei doar lucruri „serioase”. Cum unul compensa pe celalalt, pentru mine era totul perfect. Primele bucurii de a cumpara ceva din banii mei – de fapt, din banii de pachet (nu eram prea mancacioasa) – a fost in scoala generala. Cu cinci lei pe care ii primeam pentru mancare cumparam carti din colectia Biblioteca Scolarului. Nu faceam economie, ci doar reinvesteam. Tot pentru carti – colectia Shogun – am ramas fara bani in tabara (mi-au trimis parintii a doua zi).

Cum spuneam, nu am primit o educatie financiara in adevăratul sens al cuvantului – in afara de fraza auzita la nesfarsit: „E bine sa ai bani pusi deoparte, ca sa nu stai cu mana intinsa. Plus ca nu stii cand iti arde buza”.

Si asa este. Vezi toate astea nu doar cand iti doresti o vacanta, o geanta scumpa sau un rasfat de beauty, ci mai ales cand esti parinte. Atunci vezi ca banii te ajuta sa nu amani o vizita la medic, poti sa oferi un tratament special, inscrierea la cursuri pe care le vanezi de mult pentru copilul tau si multe altele.

De ce consider ca educatia financiara este importanta pentru copii si ma voi ingriji sa le-o ofer copiilor mei? E simplu: Ii va face mai responsabili, vor invata sa pretuiasca la adevarata valoare chiar si lucrurile aparent neinsemnate, ii va face mai constienti, mai relaxati in viata de zi cu zi si, nu in ultimul rand, vor castiga independenta.

Alina Dan, www.jurnallifestyle.ro

Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone
Filed in:

Trimite mai departe

Comentarii