Tu strangeai bani la pusculita? Copilul tau nu prea poate. Uite de ce

Tu strangeai bani la pusculita? Copilul tau nu prea poate. Uite de ce
Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

O lectie de educatie financiara pe care ne-au dat-o toti parintii: sa strangem bani la pusculita. Au stiut ca ne va prinde bine o pusculita, pentru a invata despre valoarea banilor, pentru a cunoaste satisfactia ca ne-am cumparat singuri o jucarie.

In acelasi timp, pusculita era un mod sigur de a se asigura ca nu cheltuiam aiurea banii primiti.

Si nu era la moda ca parintii sa ofere copiilor bani in schimbul unor activitati casnice. Cu toate acestea, copiii aveau mai mereu pusculita plina.

Cum? Vizitele bunicilor, colindele de Craciun, Sorcova si toate celelalte traditii de Sarbatori. Pusculita se umplea in cateva zile cu ajutorul parintilor, a bunicilor, a unchilor si a celorlalte rude pe care le vizitam. Apoi, in grupuri mici, colindam si vecinii.

Majoritatea locuiam in aceleasi orase cu bunicii si celelalte rude. Acum, insa, tinerii migreaza din orasele natale spre orasele-centre universitare, unde se si stabilesc. Ori, pleaca in strainatate.

Nu mai exista relatiile de prietenie de familie – parintii de astazi lucreaza prea mult pentru a avea timp sa cultive si astfel de relatii. Iar rudele vin foarte rar in vizita.

In acelasi timp, nici parintii nu mai incurajeaza copiiii sa invete colinde si sa mearga sa ureze rudele si prietenii. Cat despre colindatul vecinilor din bloc nici nu se mai pune problema.

Astfel, pusculita copilului chiar are de suferit. Fara motivatie si fara sa vada castigul efectiv acumulat in pusculita, copilul pierde sansa invatarii conceptului de economisire.

Ce pot face parintii? Pot stabili o serie de activitati domestice pe care le pot remunera saptamanal: sa puna sau sa stranga masa, sa ajute la curatenia saptamanala, sa scoata rufele din masina de spalat si sa le intinda, sa duca gunoiul etc. Aceasta sugestie de educatie financiara pentru copii nu este recomandata pentru a recompensa notele.

Si sigur vei reusi sa motivezi copilul daca ii oferi o pusculita atractiva.

Share on Facebook0Share on Google+0Digg thisShare on Reddit0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Trimite mai departe

Comentarii